2016-01-14 12:01

2016-01-14 12:01

Jim slutar med sång i hela kyrkan

ÖLME: Inspirerat av tv-program

Musik och sång ska få kyrkan att svänga. Den 24 januari gör Jim Lagerlöf sin sista gudstjänst som präst i Ölme. Slutackordet kommer att gå i dur när svärföräldrarna tar ton.

På 1970- och 80-talet gick ett tv-program som hette Hela kyrkan sjunger. Det var Margit och Rolf Borgström som sjöng i olika kyrkor runt om i Sverige. Margit och Rolf är även svärföräldrar till Ölmes populära präst Jim Lagerlöf som söndagen den 24 januari gör sin sista gudstjänst innan han lämnar Kristinehamn för en tjänst som ungdomspräst i Hudiksvall.

– När det var klart att jag inte skulle vara kvar frågade de om de fick komma och göra en konsert, säger Jim Lagerlöf.

Han förklarar att konceptet är lite som Allsång på Skansen, fast i kyrkan. Margit och Rolf är fortfarande välkända i frikyrkliga kretsar.

Jim Lagerlöf förklarar att det inte kommer att bli en klassisk gudstjänst, och ja, han kommer att sjunga. Vad vet han inte riktigt ännu. Det kommer att bjudas på populära örhängen från vår herres hage, den saken är i alla fall säker.

Själv föddes Jim Lagerlöf 1986, samma år som den ”nya” psalmboken kom. Den innehåller många sånger som tidigare bara hördes i frikyrkorna. Och trots att Jim Lagerlöf själv tycker mycket om medeltidsstämning i kyrkan så är han öppen för olika uttryck.

– Pingstvän kommer jag inte bli, skrattar han och förklarar att han vurmar för det traditionella som till exempel att fira nattvard.

På 1970- och 80-talet gick ett tv-program som hette Hela kyrkan sjunger. Det var Margit och Rolf Borgström som sjöng i olika kyrkor runt om i Sverige. Margit och Rolf är även svärföräldrar till Ölmes populära präst Jim Lagerlöf som söndagen den 24 januari gör sin sista gudstjänst innan han lämnar Kristinehamn för en tjänst som ungdomspräst i Hudiksvall.

– När det var klart att jag inte skulle vara kvar frågade de om de fick komma och göra en konsert, säger Jim Lagerlöf.

Han förklarar att konceptet är lite som Allsång på Skansen, fast i kyrkan. Margit och Rolf är fortfarande välkända i frikyrkliga kretsar.

Jim Lagerlöf förklarar att det inte kommer att bli en klassisk gudstjänst, och ja, han kommer att sjunga. Vad vet han inte riktigt ännu. Det kommer att bjudas på populära örhängen från vår herres hage, den saken är i alla fall säker.

Själv föddes Jim Lagerlöf 1986, samma år som den ”nya” psalmboken kom. Den innehåller många sånger som tidigare bara hördes i frikyrkorna. Och trots att Jim Lagerlöf själv tycker mycket om medeltidsstämning i kyrkan så är han öppen för olika uttryck.

– Pingstvän kommer jag inte bli, skrattar han och förklarar att han vurmar för det traditionella som till exempel att fira nattvard.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.