2016-01-14 15:30

2016-01-14 15:30

Finnfoam synades på plats av rätten

NÄRINGSLIV: Mark- och miljödomstolen besökte Kristinehamn

Bygglovet är klart och marken är inköpt. Vad som fortfarande saknas för att Finnfoam ska dra i gång sitt bygge är en godkänd miljöprövning.

Under torsdagen sammanträdde mark- och miljödomstolen för att behandla ärendet med Finnfoam. Länsstyrelsen i Örebro, som är regional tillsynsmyndighet för miljötillstånd, har godkänt företagets miljöprövning. Den har dock överklagats av ett par grannar som har synpunkter på innehållet i den.

Vad man främst oroar sig för är eventuella utsläpp samt buller från själva anläggningen, men också trafik till och från den samma. I sin överklagan har man också förordat en annan lokalisering, närmare bestämt vid Kroksvik.

Dubbel syn

Sedan förhandlingarna avslutats vid tingsrätten i Karlstad ställde hela sällskapet kosan mot Kristinehamn. Där besöktes först Kroksvik och sedan Hinkebo, de båda alternativen enligt de överklagande.

Från Finnfoams sida har man dock redan dömt ut Kroksvik som ett alternativ. Bland annat för att trafiksituationen bedöms vara enklare vid Hinkebo, men också för att den detaljplanen är mer aktuell. Detaljplanen för Kroksvik är sedan 70-talet och därmed inte helt uppdaterad vad gäller miljöbalken, något som kan göra att bygglovshanteringen drar ut på tiden.

Finnfoam är helt på det klara att det är Hinkebo som gäller. Därför har man köpt marken, ansökt om och fått bygglov beviljat. Den sista detaljen som ska lösas innan bygget kommer i gång är ett godkännande av miljöprövningen.

Fick fram budskapet

NKP har pratat med en av dem som överklagat, Roland Pettersson. Han tycker att de fick fram sitt budskap och att rätten lyssnade till deras argument.

– Jag tog även upp frågan om en framtida expansion från Finnfoams sida. Deras fabrik kommer redan nu hamna på gränsen till att vara för nära mitt hus. Men jag fick inget riktigt svar från Finnfoams representant på frågan, säger han.

Domen kommer den 26 februari. Kommer ni att överklaga den om den är till er nackdel?

– Nej, det tror jag inte. Åtminstone inte från min sida. Då har en opartisk instans fått säga sitt och då får utslaget anses rättvist, svarar Roland Pettersson.

Under torsdagen sammanträdde mark- och miljödomstolen för att behandla ärendet med Finnfoam. Länsstyrelsen i Örebro, som är regional tillsynsmyndighet för miljötillstånd, har godkänt företagets miljöprövning. Den har dock överklagats av ett par grannar som har synpunkter på innehållet i den.

Vad man främst oroar sig för är eventuella utsläpp samt buller från själva anläggningen, men också trafik till och från den samma. I sin överklagan har man också förordat en annan lokalisering, närmare bestämt vid Kroksvik.

Dubbel syn

Sedan förhandlingarna avslutats vid tingsrätten i Karlstad ställde hela sällskapet kosan mot Kristinehamn. Där besöktes först Kroksvik och sedan Hinkebo, de båda alternativen enligt de överklagande.

Från Finnfoams sida har man dock redan dömt ut Kroksvik som ett alternativ. Bland annat för att trafiksituationen bedöms vara enklare vid Hinkebo, men också för att den detaljplanen är mer aktuell. Detaljplanen för Kroksvik är sedan 70-talet och därmed inte helt uppdaterad vad gäller miljöbalken, något som kan göra att bygglovshanteringen drar ut på tiden.

Finnfoam är helt på det klara att det är Hinkebo som gäller. Därför har man köpt marken, ansökt om och fått bygglov beviljat. Den sista detaljen som ska lösas innan bygget kommer i gång är ett godkännande av miljöprövningen.

Fick fram budskapet

NKP har pratat med en av dem som överklagat, Roland Pettersson. Han tycker att de fick fram sitt budskap och att rätten lyssnade till deras argument.

– Jag tog även upp frågan om en framtida expansion från Finnfoams sida. Deras fabrik kommer redan nu hamna på gränsen till att vara för nära mitt hus. Men jag fick inget riktigt svar från Finnfoams representant på frågan, säger han.

Domen kommer den 26 februari. Kommer ni att överklaga den om den är till er nackdel?

– Nej, det tror jag inte. Åtminstone inte från min sida. Då har en opartisk instans fått säga sitt och då får utslaget anses rättvist, svarar Roland Pettersson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.