2016-01-13 11:28

2016-01-13 17:35

Kolla hygienen på favoritkrogen

KONTROLL: Lägger ut inspektionsprotokoll på hemsidan

För några år sedan använde Kristinehamns kommun ett system där restaurangerna fick glada eller sura gubbar beroende på hur väl de skötte livsmedelshanteringen. Nu tar kommunen informationen ett steg ytterligare.

En glad gubbe indikerade att allt var som det skulle medan en sur gubbe skickade andra signaler. Systemet med gubbar uppskattades av dem som besökte restaurangerna, men det skrotades för en handfull år sedan.

Nu har kommunens livsmedelsinspektörer valt att återuppta redovisningen till allmänheten, men i en annan form.

Det nya systemet går ut på att man publicerar hela rapporten direkt på kommunens hemsida. Fem arbetsdagar efter att inspektionsmeddelandet har gått till den aktuella restaurangen läggs det ut på hemsidan. Via den kartportal som finns på kommunens hemsida kan man klicka på sin favoritrestaurang för att få veta vilka eventuella brister som har uppmärksammats på just den restaurangen.

Två åt gången

Tanken är att åtminstone de två senaste inspektionsmeddelandena ska ligga ute för respektive restaurang. Undantaget är de verksamheter som bara kontrolleras vart tredje år.

Kontrollrapporterna är offentliga handlingar som vem som helst har kunnat ta del av genom att begära ut dem från kommunkontoret. Genom att lägga ut dem digitalt via hemsidan ökar kommunen informationen till allmänheten.

En glad gubbe indikerade att allt var som det skulle medan en sur gubbe skickade andra signaler. Systemet med gubbar uppskattades av dem som besökte restaurangerna, men det skrotades för en handfull år sedan.

Nu har kommunens livsmedelsinspektörer valt att återuppta redovisningen till allmänheten, men i en annan form.

Det nya systemet går ut på att man publicerar hela rapporten direkt på kommunens hemsida. Fem arbetsdagar efter att inspektionsmeddelandet har gått till den aktuella restaurangen läggs det ut på hemsidan. Via den kartportal som finns på kommunens hemsida kan man klicka på sin favoritrestaurang för att få veta vilka eventuella brister som har uppmärksammats på just den restaurangen.

Två åt gången

Tanken är att åtminstone de två senaste inspektionsmeddelandena ska ligga ute för respektive restaurang. Undantaget är de verksamheter som bara kontrolleras vart tredje år.

Kontrollrapporterna är offentliga handlingar som vem som helst har kunnat ta del av genom att begära ut dem från kommunkontoret. Genom att lägga ut dem digitalt via hemsidan ökar kommunen informationen till allmänheten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.