2016-01-09 10:09

2016-01-09 10:09

Startar egen kursgård

KUNGSSKOGEN: Vågar satsa på sin dröm

Yoga. I september lämnade Monisha Berggren Skokloster för att förverkliga en dröm i Värmlandsskogen. Här ska hon starta sin egen kursgård med fokus på yoga.

– Jag har jobbat med olika saker i livet, men aldrig känt att något har varit 100 procent jag. Drömmen om att ha en egen kursgård har alltid funnits där, säger Monisha Berggren.

Hon berättar att hon tröttnade på att försörja sig genom att jobba timmar inom vården under vintern och på ett café vid Skoklosters slott på somrarna. I våras tog hon ett mentalt beslut om att göra något annat.

– Jag kände att det var ganska trist att sitta arbetslös i en tvåa så jag slängde ut en fråga på Facebook om att jag ville ha ett hus på landet.

En gammal svägerska som bor i Ölme hörde av sig och berättade att det fanns en flygel till Kungsskogens gård som var till uthyrning.

– Sedan fick jag höra att själva huvudbyggnaden också var ledig, säger Monisha.

Hon pratade med sin syster om sin idé med en kursgård och systern hängde på. Till att börja med, hon ångrade sig innan det blev skarpt läge.

– Då frågade jag om jag kunde få hyra flygeln, men då var den uthyrd.

Fick hjälp på vägen

Nu löste det sig med huvudbyggnaden ändå. Monisha flyttade till Kungsgården, tog kontakt med Börje Andersson på Nyföretagarcentrum som hjälpte henne på vägen och allt rullade på.

– Jag fick en jättebra handläggare på arbetsförmedlingen som hjälpte mig. Inte nog med att jag fick starta eget-bidrag, jag fick dessutom ett uppstartsbidrag eftersom jag har en medicinsk nedsatthet, berättar Monisha.

Tack vare det senare kan hon inreda herrgården som hon vill. Hon har ett par större samlingsrum som ska användas för yogaövningar, seanser och liknande. Därutöver finns ett antal sovrum som hon håller på och inreder.

– Det kommer att bli ungefär 15 sovplatser allt som allt, säger Monisha.

På nedre plan finns en matsal där gästerna ska serveras gemensamma måltider. Det finns också möjlighet att laga mat i ett mindre kök på tredje våningen.

– Men det blir inget kött här. Jag är vegan sedan något år tillbaka, så egentligen är det lite lustigt att jag hyr av en nötbonde och jägare. Vi är ganska olika och har inte alls samma intressen han och jag, säger Monisha.

Hon räknar med att de kurser hon själv kommer att arrangera i huvudsak genomförs på helger, men hon kommer också att hyra ut till andra.

– Jag tänker mig företagskonferenser i veckorna. Det är en fantastisk miljö att vara i och det kan säkert passa många företag att förlägga sina utbildningar här.

Tre kurser inbokade

Monisha har redan gjort klart med tre kursledare som kommer till Kungsskogen under våren.

– Det är tre ganska stora namn i branschen: Solöga, Christian Toivainen och Christina Grossi. Christina Grossi har dessutom med sig Divayel och de kommer att ha en heldag under rubriken I kärlekens och healingens tecken.

Närmare information om datum och kursinnehåll finns på hemsidan www.kungsskogen.se.

– Sedan funderar jag på att ha cafékvällar. Bonde söker fru-tema kanske passar, säger Monisha Berggren med ett skratt.

– Jag har jobbat med olika saker i livet, men aldrig känt att något har varit 100 procent jag. Drömmen om att ha en egen kursgård har alltid funnits där, säger Monisha Berggren.

Hon berättar att hon tröttnade på att försörja sig genom att jobba timmar inom vården under vintern och på ett café vid Skoklosters slott på somrarna. I våras tog hon ett mentalt beslut om att göra något annat.

– Jag kände att det var ganska trist att sitta arbetslös i en tvåa så jag slängde ut en fråga på Facebook om att jag ville ha ett hus på landet.

En gammal svägerska som bor i Ölme hörde av sig och berättade att det fanns en flygel till Kungsskogens gård som var till uthyrning.

– Sedan fick jag höra att själva huvudbyggnaden också var ledig, säger Monisha.

Hon pratade med sin syster om sin idé med en kursgård och systern hängde på. Till att börja med, hon ångrade sig innan det blev skarpt läge.

– Då frågade jag om jag kunde få hyra flygeln, men då var den uthyrd.

Fick hjälp på vägen

Nu löste det sig med huvudbyggnaden ändå. Monisha flyttade till Kungsgården, tog kontakt med Börje Andersson på Nyföretagarcentrum som hjälpte henne på vägen och allt rullade på.

– Jag fick en jättebra handläggare på arbetsförmedlingen som hjälpte mig. Inte nog med att jag fick starta eget-bidrag, jag fick dessutom ett uppstartsbidrag eftersom jag har en medicinsk nedsatthet, berättar Monisha.

Tack vare det senare kan hon inreda herrgården som hon vill. Hon har ett par större samlingsrum som ska användas för yogaövningar, seanser och liknande. Därutöver finns ett antal sovrum som hon håller på och inreder.

– Det kommer att bli ungefär 15 sovplatser allt som allt, säger Monisha.

På nedre plan finns en matsal där gästerna ska serveras gemensamma måltider. Det finns också möjlighet att laga mat i ett mindre kök på tredje våningen.

– Men det blir inget kött här. Jag är vegan sedan något år tillbaka, så egentligen är det lite lustigt att jag hyr av en nötbonde och jägare. Vi är ganska olika och har inte alls samma intressen han och jag, säger Monisha.

Hon räknar med att de kurser hon själv kommer att arrangera i huvudsak genomförs på helger, men hon kommer också att hyra ut till andra.

– Jag tänker mig företagskonferenser i veckorna. Det är en fantastisk miljö att vara i och det kan säkert passa många företag att förlägga sina utbildningar här.

Tre kurser inbokade

Monisha har redan gjort klart med tre kursledare som kommer till Kungsskogen under våren.

– Det är tre ganska stora namn i branschen: Solöga, Christian Toivainen och Christina Grossi. Christina Grossi har dessutom med sig Divayel och de kommer att ha en heldag under rubriken I kärlekens och healingens tecken.

Närmare information om datum och kursinnehåll finns på hemsidan www.kungsskogen.se.

– Sedan funderar jag på att ha cafékvällar. Bonde söker fru-tema kanske passar, säger Monisha Berggren med ett skratt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.