2016-01-01 06:00

2016-01-01 06:00

Izzet: "Hej då vänner"

NÄRINGSLIV: Säljer Torggrillen efter mer än 20 år

Kristinehamns vänligaste krögare har snart gjort sitt. Åtminstone på Torggrillen. Izzet Erdis har jobbat där mer än 20 år, men nu är det bara januari kvar. Sedan får nya krafter ta över.

– Hej vännen, vad vill du ha i dag?

En klassisk hälsningsstrof till gästerna på Torggrillen. Alltid levererad med ett leende på läpparna. För många är Torggrillen synonymt med Izzet Erdis, den äldste av tre bröder som har drivit grillen mer eller mindre tillsammans.

– Jag minns inte när jag började på Torggrillen. Det kan vara 22, 23 eller kanske till och med 24 år sedan, säger Izzet.

De första åren var han bara anställd, men när den tidigare ägaren skulle sälja tog han över tillsammans med bröderna Hamza och Ahmet. Då låg grillen på Raggartorget.

– Vi flyttade in i de här lokalerna 2003, berättar Izzet.

Delade ansvaret

Något år senare tog bröderna över Hugg in och döpte om den till The Pub. Till att börja med turades de om att jobba på de båda restaurangerna, men till slut kom de fram till att det var bättre att dela upp verksamheten.

– Det funkade bättre att jag var här och att de var där, säger Izzet.

Izzet berättar att han kom till Kristinehamn 1988 och att staden har blivit hemma för honom:

– Det finns ingenstans i världen där jag känner mig så hemma som i Kristinehamn. Jag passar inte att bo i en stor stad.

Även om Kristinehamn och Sverige har blivit hemma för honom finns det tillfällen då turken i honom kommer fram. Det är när det vankas fotboll.

– Även om jag hejar på Sverige och gillar Zlatan mycket är det ändå det turkiska landslaget jag håller mest på. Det och Galatasaray, säger han stolt.

Det finns gränser

Att helt anpassa sig till den svenska kulturen tror han inte på, åtminstone inte när det kommer till fotboll. Däremot är han helt bestämd när det gäller att lära sig språket samt svenska lagar och regler.

– De som förlorar mest på att inte göra det är invandrarna själva. Du måste kunna språket om du vill klara dig, så är det bara. Jag tror att jag pratar bättre svenska än vissa infödda svenskar, säger Izzet.

Tack vare att han är utbildad kock har Torggrillen blivit mer än ett vanligt gatukök. Dottern Behül berättar att Izzet gör alla dressingar själv.

Menyn är dessutom mycket bredare än bara hamburgare, kebab och korv i alla längder och former. Här finns pastarätter och dagens rätt. Torggrillens eget mos är världsberömt i hela Kristinehamn.

– Alltså, jag älskar det här stället. Det är som ett barn för mig, säger Izzet.

Varför säljer du?

– Min fru har varit sjuk och haft bröstcancer. Jag känner att jag vill ha mer tid till att vara med henne. När svåra saker i livet inträffar stannar man upp och tänker till. Jag har funderat på att sälja det senaste året och känner att nu är det dags.

Även om han älskar Torggrillen har det varit mycket jobb. Izzet berättar att han i princip jobbar varje dag. Om någon blir sjuk är han alltid redo att hoppa in. Sådant tar mycket kraft.

– Och jag är ingen ungdom längre. Fasen, jag fyller ju 56 i år, säger han.

Vad kommer du att sakna?

– Kontakten med kunderna. När små barn kommer in och ropar Izzet, det är svårt att motstå.

Han berättar hur han har sett barn växa upp och få egna barn genom åren. En del kunder kallar honom till och med sin extrapappa.

De som är lagda åt att slänga käft har också fått sin beskärda del av Izzet. Han älskar att käftas med folk, men han gör det med omtanke:

– Jag känner alltid av personen först. Ska det vara roligt måste båda vara med på det och det gäller att veta vilka som är det. Men jag tror aldrig att någon har uppfattat mig som otrevlig.

För det har funnits tillfällen då det kanske varit befogat att brusa upp, men det ligger inte för Izzet. Även om folk kommer in efter en misslyckad krogkväll, är sura, griniga och beter sig allmänt illa har han behållt lugnet.

– Då går de ut med ett leende på läpparna i alla fall.

Behül har också en målande bild av hur det är att jobba kväll i ett gatukök:

– Man får vara både läkare och psykolog, men ett gott bemötande är ändå det viktigaste.

Izzet instämmer och säger att det kostar betydligt mer att förlora en kund för alltid än att kompensera den som är missnöjd.

Vad ska du göra nu då?

– Framför allt ta det lite lugnt. Sedan hoppar jag säkert in lite på The Pub och jobbar där, men jag kan lova dig: Jag kommer att klättra på väggarna.

– Hej vännen, vad vill du ha i dag?

En klassisk hälsningsstrof till gästerna på Torggrillen. Alltid levererad med ett leende på läpparna. För många är Torggrillen synonymt med Izzet Erdis, den äldste av tre bröder som har drivit grillen mer eller mindre tillsammans.

– Jag minns inte när jag började på Torggrillen. Det kan vara 22, 23 eller kanske till och med 24 år sedan, säger Izzet.

De första åren var han bara anställd, men när den tidigare ägaren skulle sälja tog han över tillsammans med bröderna Hamza och Ahmet. Då låg grillen på Raggartorget.

– Vi flyttade in i de här lokalerna 2003, berättar Izzet.

Delade ansvaret

Något år senare tog bröderna över Hugg in och döpte om den till The Pub. Till att börja med turades de om att jobba på de båda restaurangerna, men till slut kom de fram till att det var bättre att dela upp verksamheten.

– Det funkade bättre att jag var här och att de var där, säger Izzet.

Izzet berättar att han kom till Kristinehamn 1988 och att staden har blivit hemma för honom:

– Det finns ingenstans i världen där jag känner mig så hemma som i Kristinehamn. Jag passar inte att bo i en stor stad.

Även om Kristinehamn och Sverige har blivit hemma för honom finns det tillfällen då turken i honom kommer fram. Det är när det vankas fotboll.

– Även om jag hejar på Sverige och gillar Zlatan mycket är det ändå det turkiska landslaget jag håller mest på. Det och Galatasaray, säger han stolt.

Det finns gränser

Att helt anpassa sig till den svenska kulturen tror han inte på, åtminstone inte när det kommer till fotboll. Däremot är han helt bestämd när det gäller att lära sig språket samt svenska lagar och regler.

– De som förlorar mest på att inte göra det är invandrarna själva. Du måste kunna språket om du vill klara dig, så är det bara. Jag tror att jag pratar bättre svenska än vissa infödda svenskar, säger Izzet.

Tack vare att han är utbildad kock har Torggrillen blivit mer än ett vanligt gatukök. Dottern Behül berättar att Izzet gör alla dressingar själv.

Menyn är dessutom mycket bredare än bara hamburgare, kebab och korv i alla längder och former. Här finns pastarätter och dagens rätt. Torggrillens eget mos är världsberömt i hela Kristinehamn.

– Alltså, jag älskar det här stället. Det är som ett barn för mig, säger Izzet.

Varför säljer du?

– Min fru har varit sjuk och haft bröstcancer. Jag känner att jag vill ha mer tid till att vara med henne. När svåra saker i livet inträffar stannar man upp och tänker till. Jag har funderat på att sälja det senaste året och känner att nu är det dags.

Även om han älskar Torggrillen har det varit mycket jobb. Izzet berättar att han i princip jobbar varje dag. Om någon blir sjuk är han alltid redo att hoppa in. Sådant tar mycket kraft.

– Och jag är ingen ungdom längre. Fasen, jag fyller ju 56 i år, säger han.

Vad kommer du att sakna?

– Kontakten med kunderna. När små barn kommer in och ropar Izzet, det är svårt att motstå.

Han berättar hur han har sett barn växa upp och få egna barn genom åren. En del kunder kallar honom till och med sin extrapappa.

De som är lagda åt att slänga käft har också fått sin beskärda del av Izzet. Han älskar att käftas med folk, men han gör det med omtanke:

– Jag känner alltid av personen först. Ska det vara roligt måste båda vara med på det och det gäller att veta vilka som är det. Men jag tror aldrig att någon har uppfattat mig som otrevlig.

För det har funnits tillfällen då det kanske varit befogat att brusa upp, men det ligger inte för Izzet. Även om folk kommer in efter en misslyckad krogkväll, är sura, griniga och beter sig allmänt illa har han behållt lugnet.

– Då går de ut med ett leende på läpparna i alla fall.

Behül har också en målande bild av hur det är att jobba kväll i ett gatukök:

– Man får vara både läkare och psykolog, men ett gott bemötande är ändå det viktigaste.

Izzet instämmer och säger att det kostar betydligt mer att förlora en kund för alltid än att kompensera den som är missnöjd.

Vad ska du göra nu då?

– Framför allt ta det lite lugnt. Sedan hoppar jag säkert in lite på The Pub och jobbar där, men jag kan lova dig: Jag kommer att klättra på väggarna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.