2015-12-30 06:00

2015-12-30 06:00

Vill visa hur det har gått

TIGGARNA: Momchil och Gina har fått tak på huset

Familjen Zlatkov från Bulgarien har blivit ett välkänt inslag i stadsbilden i Kristinehamn. De vill visa kristinehamnarna vad de har gjort för pengarna. Barn och barnbarn har fått tak över huvudet.

Momchil Zlatkov och hans fru Gina Zlatkova hade det bra i Bulgarien innan järnmuren föll. De hade hus, jobb och familjen hade det bra. Sedan kommunismen försvann har det inte bara blivit bättre, för romerna har situationen blivit kraftigt försämrad. Momchil och Gina förlorade sina jobb och när huset förstördes i en översvämning förra hösten och inkomsterna från bärplockning uteblev började de tigga i Kristinehamn. De flesta av tiggarna i Kristinehamn tillhör familjen.

De bor i en husvagn som familjen Lundqvist lånar ut, några andra i familjen bor på campingen i Linnebäck.

Välkända

Många i Kristinehamn har tagit familjen till sina hjärtan och bidragit med både presenter och pengar. Nu vill familjen Zlatkov visa vad de har gjort för pengarna.

Gina tummar på en bunt med fotografier. Hon vill visa upp barnbarnen. Och huset som hela familjen har bott i har nu äntligen fått ett nytt tak. Även om huset är ganska stort så är de många som ska dela på utrymmet. Invändigt är det bara ett av rummen som är beboligt. Här får barnen vara när de inte är i skolan.

– Det är viktigt med skola, förklarar Gina.

Språket viktigt

Vi kommunicerar på en blandning av svenska ord och tyska fraser. Momchil har arbetat i Tyskland i perioder och kan lite. Både Momchil och Gina försöker lära sig svenska. Några entusiaster har ordnat en egen svenskakurs åt familjen som de ser väldigt mycket fram emot.

– Vi är glada för att få lära oss svenska, vi vill jobba också, säger Gina.

Mattias Lundqvist och hans dotter Debora är några av dem som engagerat sig i familjens bekymmer. För dem har det gjort att de blivit mer tacksamma för allt de faktiskt har.

– Man kan vara tacksam över att man kan sova tryggt. Även om vi förlorar jobbet har vi ett skyddsnät, säger Mattias.

Lärt sig mycket

Debora menar att hon har lärt sig mycket av Momchil och Gina.

– Trots allt har de hopp och de har sin familj, säger Debora.

Mattias menar att han blivit mer ödmjuk.

– Allt är inte så svart eller vitt som man tror. Och man kan göra mycket för andra människor med små medel, säger han.

Vill jobba

Gina och Momcil vill inte sitta och tigga, de ser det som en nödlösning. Helst vill de jobba och de är inte kräsna. Gina visar med armarna att hon kan tänka sig att städa. Momchil berömmer även hennes matlagningsfärdigheter.

– Oh ja, utbrister Debora och hennes ögon tindrar när hon brister ut i en utläggning om Ginas mat.

Förhoppningen är att kunna köpa en maskin som gör munkar och kunna sälja för att försörja sin familj.

Momchil Zlatkov och hans fru Gina Zlatkova hade det bra i Bulgarien innan järnmuren föll. De hade hus, jobb och familjen hade det bra. Sedan kommunismen försvann har det inte bara blivit bättre, för romerna har situationen blivit kraftigt försämrad. Momchil och Gina förlorade sina jobb och när huset förstördes i en översvämning förra hösten och inkomsterna från bärplockning uteblev började de tigga i Kristinehamn. De flesta av tiggarna i Kristinehamn tillhör familjen.

De bor i en husvagn som familjen Lundqvist lånar ut, några andra i familjen bor på campingen i Linnebäck.

Välkända

Många i Kristinehamn har tagit familjen till sina hjärtan och bidragit med både presenter och pengar. Nu vill familjen Zlatkov visa vad de har gjort för pengarna.

Gina tummar på en bunt med fotografier. Hon vill visa upp barnbarnen. Och huset som hela familjen har bott i har nu äntligen fått ett nytt tak. Även om huset är ganska stort så är de många som ska dela på utrymmet. Invändigt är det bara ett av rummen som är beboligt. Här får barnen vara när de inte är i skolan.

– Det är viktigt med skola, förklarar Gina.

Språket viktigt

Vi kommunicerar på en blandning av svenska ord och tyska fraser. Momchil har arbetat i Tyskland i perioder och kan lite. Både Momchil och Gina försöker lära sig svenska. Några entusiaster har ordnat en egen svenskakurs åt familjen som de ser väldigt mycket fram emot.

– Vi är glada för att få lära oss svenska, vi vill jobba också, säger Gina.

Mattias Lundqvist och hans dotter Debora är några av dem som engagerat sig i familjens bekymmer. För dem har det gjort att de blivit mer tacksamma för allt de faktiskt har.

– Man kan vara tacksam över att man kan sova tryggt. Även om vi förlorar jobbet har vi ett skyddsnät, säger Mattias.

Lärt sig mycket

Debora menar att hon har lärt sig mycket av Momchil och Gina.

– Trots allt har de hopp och de har sin familj, säger Debora.

Mattias menar att han blivit mer ödmjuk.

– Allt är inte så svart eller vitt som man tror. Och man kan göra mycket för andra människor med små medel, säger han.

Vill jobba

Gina och Momcil vill inte sitta och tigga, de ser det som en nödlösning. Helst vill de jobba och de är inte kräsna. Gina visar med armarna att hon kan tänka sig att städa. Momchil berömmer även hennes matlagningsfärdigheter.

– Oh ja, utbrister Debora och hennes ögon tindrar när hon brister ut i en utläggning om Ginas mat.

Förhoppningen är att kunna köpa en maskin som gör munkar och kunna sälja för att försörja sin familj.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.