2015-12-30 06:00

2015-12-30 07:01

Sara Hjorting tog VM-guld och Emma Johansson ett vägval i från detsamma

ÅRSKRÖNIKA DEL 4: Nästa år ser vi fram emot Pixbo Wallenstams jakt på SM-guld, Eskilstunas matcher i Champions league och ett klubbyte

Större delen av Kristinehamns idrottselit kan se tillbaka på ett lyckat 2015. Framför allt innebandymålvakten Sara Hjorting och orienteraren Emma Johansson.
För vårt fotbollsproffs i Turkiet har det dock varit en tung höst i ligan.

Det är mindre än tre veckor sedan som innebandymålvakten Sara Hjorting var med och vann VM-guld. Saras stora prestation är egentligen att hon tog en plats i det lag som nu har vunnit mästerskapet fem gånger i rad. Media rosade Sara för hennes insats i semifinalen mot Schweiz men hon fick inte stå i finalen, vilket säkert var en besvikelse. Kanske hade Sverige vunnit innan full tid med Kristinehamnstjejen i målet. Emelie Frisk såg smådarrig ut och hon borde åtminstone ha tagit Finlands 2–1-mål. Slutet ändå gott för Sara som kastades in i straffläggningen. Hennes räddning på det som skulle visa sig bli Finlands sista straff är redan näst intill en klassiker. Sara har en bit kvar för att nå samma anseende som hennes namne Kristoffersson som slutade för ett par år sedan. Sara har dock möjlighet att göra något som Kristoffersson inte lyckades med; ta SM-guld. Hennes Pixbo Wallenstam ligger tvåa i superligan, på samma poäng som IKSU, och det blir ett spännande slutspel till våren.

Innebandy-VM för damer sändes i tv och det gjorde även VM i orientering, som avgjordes i Skottland i augusti. Sveriges orienteringsdamer är precis som innebandydamerna världsledande och att ta plats i ett VM-lag är mycket svårt. Kristinehamnstjejen Emma Johansson lyckades och hennes första lopp i Skottland var medeldistansen. Emma orienterade som på räls och med två kontroller kvar, som beskrevs som enkla, sprang hon mot guld. Ett irrande i björnbärssnår förstörde möjligheten och det blev brons. Emma var uppriktigt glad över sin första VM-medalj men jag undrar hur hon hade känt sig om hon haft en annan meritlista. Emma tog bara dagarna efteråt ett nytt brons då hon sprang stafettens sistasträcka och starkt spurtade ner sin finländska konkurrent. Emma har nu passerat sin mamma Birgitta meritmässigt och jag är säker på att hon bara är glad över det.

Fotbollsproffset Ferhad Ayaz har inte haft det lika muntert 2015. Åtminstone inte i sitt turkiska klubblag Gaziantespor. Efter 17 omgångar har Ferhad inte spelat någon match från start. Det har endast blivit tre inhopp. I nio matcher har han suttit fast på bänken och fem gånger har han inte ingått i truppen. Ferhad vill lämna Turkiet i januari. Han står dock fortfarande under kontrakt så det hänger på om Gaziantespor släpper honom. Ferhad kan glädja sig åt att han trots lite speltid har tagits ut i U21-landslaget.

Fredrik Lööf har sin självklara plats i en årskrönika. OS-guldmedaljören och femfaldige VM-guldmedaljören satsar nu på America's cup med Artemis. 2015 och 2016 är det förseglingar och den svenska båten inledde med att bli sist. Revanschen kom i årets tredje och sista deltävling som Artemis vann och förhoppningsvis kan teamet surfa vidare på den framgångsvågen.

Detsamma gäller för Annica Svenssons Eskilstuna som överraskande slutade tvåa i fotbollens damallsvenska. Chansen på SM-guld fanns ända in i den sista omgången. Eskilstuna får nästa år spela i Champions league vilket var anledningen till att Annica snabbt tecknade ett nytt tvåårskontrakt. Nästa år blir det också spännande att se hur det går för basketlegendaren Kicki Johansson i Mästarnas mästare. Inspelningarna i Spanien är klara och SVT börjar sända under våren.

Det är mindre än tre veckor sedan som innebandymålvakten Sara Hjorting var med och vann VM-guld. Saras stora prestation är egentligen att hon tog en plats i det lag som nu har vunnit mästerskapet fem gånger i rad. Media rosade Sara för hennes insats i semifinalen mot Schweiz men hon fick inte stå i finalen, vilket säkert var en besvikelse. Kanske hade Sverige vunnit innan full tid med Kristinehamnstjejen i målet. Emelie Frisk såg smådarrig ut och hon borde åtminstone ha tagit Finlands 2–1-mål. Slutet ändå gott för Sara som kastades in i straffläggningen. Hennes räddning på det som skulle visa sig bli Finlands sista straff är redan näst intill en klassiker. Sara har en bit kvar för att nå samma anseende som hennes namne Kristoffersson som slutade för ett par år sedan. Sara har dock möjlighet att göra något som Kristoffersson inte lyckades med; ta SM-guld. Hennes Pixbo Wallenstam ligger tvåa i superligan, på samma poäng som IKSU, och det blir ett spännande slutspel till våren.

Innebandy-VM för damer sändes i tv och det gjorde även VM i orientering, som avgjordes i Skottland i augusti. Sveriges orienteringsdamer är precis som innebandydamerna världsledande och att ta plats i ett VM-lag är mycket svårt. Kristinehamnstjejen Emma Johansson lyckades och hennes första lopp i Skottland var medeldistansen. Emma orienterade som på räls och med två kontroller kvar, som beskrevs som enkla, sprang hon mot guld. Ett irrande i björnbärssnår förstörde möjligheten och det blev brons. Emma var uppriktigt glad över sin första VM-medalj men jag undrar hur hon hade känt sig om hon haft en annan meritlista. Emma tog bara dagarna efteråt ett nytt brons då hon sprang stafettens sistasträcka och starkt spurtade ner sin finländska konkurrent. Emma har nu passerat sin mamma Birgitta meritmässigt och jag är säker på att hon bara är glad över det.

Fotbollsproffset Ferhad Ayaz har inte haft det lika muntert 2015. Åtminstone inte i sitt turkiska klubblag Gaziantespor. Efter 17 omgångar har Ferhad inte spelat någon match från start. Det har endast blivit tre inhopp. I nio matcher har han suttit fast på bänken och fem gånger har han inte ingått i truppen. Ferhad vill lämna Turkiet i januari. Han står dock fortfarande under kontrakt så det hänger på om Gaziantespor släpper honom. Ferhad kan glädja sig åt att han trots lite speltid har tagits ut i U21-landslaget.

Fredrik Lööf har sin självklara plats i en årskrönika. OS-guldmedaljören och femfaldige VM-guldmedaljören satsar nu på America's cup med Artemis. 2015 och 2016 är det förseglingar och den svenska båten inledde med att bli sist. Revanschen kom i årets tredje och sista deltävling som Artemis vann och förhoppningsvis kan teamet surfa vidare på den framgångsvågen.

Detsamma gäller för Annica Svenssons Eskilstuna som överraskande slutade tvåa i fotbollens damallsvenska. Chansen på SM-guld fanns ända in i den sista omgången. Eskilstuna får nästa år spela i Champions league vilket var anledningen till att Annica snabbt tecknade ett nytt tvåårskontrakt. Nästa år blir det också spännande att se hur det går för basketlegendaren Kicki Johansson i Mästarnas mästare. Inspelningarna i Spanien är klara och SVT börjar sända under våren.