2015-12-28 06:00

2015-12-30 07:01

Samlingsplats kom på ekonomiskt obestånd och idrottsevenemang försvann

ÅRSKRÖNIKA DEL 2: Överdimensionerad lokal, skenande dollar och Ångermanland några av orsakerna

2015 var året då bowlinghallen stängdes. Rolls-Royce women's cup upphörde, Lilla VM i handboll flyttades till Karlstad och Tv-pucken lämnade Värmland och Björkhallen.

Nya Matlaget/Kristinehamns bowling fick det svårt ekonomiskt och i augusti begärde sig företaget i konkurs. Bowlinghallen stängdes med omedelbar verkan och de två klubbarna, som i våras åkte ur sina serier, flyttade till Karlskoga. Dan Linné har sagt att han väntar på att en ny entreprenör ska ta över. Jag hoppas verkligen att han lyckas men för varje dag som går blir det svårare att få tillbaka bowlarna. Om man inte kan utöva sin hobby så skaffar man sig en annan. IFK friidrott fick känna på detta i glappet mellan rivningen av Brovallen och öppnandet av Sannavallen. Bowlinghallen är överdimensionerad och därför är det svårt att få lönsamhet. Jag har pratat med flera som tror att det bästa vore att kommunen tog över verksamheten. Att bowlinghallen drivs på ungefär samma sätt som ishallen. Problemet är väl att kommunen skulle bli tvungen att köpa hallen och det är andra miljonprojekt före i kön.

Tennisturneringen Rolls-Royce women's cup spelades sju år i rad mellan 2008 och 2014. Premiärupplagans vinnare Simona Halep från Rumänien är i dag rankad tvåa i världen. Women's cup var efter Rally Sweden Värmlands största idrottsevenemang och ett enormt åtagande för Kristinehamns tennisklubb, som kanske inte orkade ladda om till 2015. Den officiella förklaringen var att tävlingen fått kraftigt ökade kostnader i och med att dollarkursen skenat i väg. Gemene man grät kanske inte. Ofta gapade läktarna ganska tomma. Tennisklubben arrangerade i stället en deltävling av Sommartouren, som hade fördelen att även herrspelare fick vara med.

I våras läste jag till min förvåning att Lilla VM i handboll hade spelats – i Karlstad. IFK hade släppt arrangemanget till Hellton. Sett så här i efterhand var det lätt att förstå. Från att runt millennieskiftet ha varit idrottskristinehamns häftigaste arrangemang så kom festen av sig alltmer. Den värmländska ungdomshandbollen krympte och fler och fler lag valde andra cuper som säsongsavslutning. IFK kände sig också färdiga med Lilla VM, som arrangerats på samma sätt i 30 år.

Svenska ishockeyförbundet bestämde att Tv-pucken 2015 skulle spelas i Ångermanland. Mellan 2010 och 2014 spelades fyra av fem upplagor i Värmland. Alla fyra gångerna var Björkhallen en av spelplatserna och lagen bodde på Värmlands campanläggning. Kristinehamns hockeyteams spindel i nätet vad gäller Tv-pucken och allt annat var profilen Clarence Magnusson. Sportchefen insjuknade våren 2014 men repade sig och jag gjorde ett reportage om hans tillfrisknande. Cancern kom tyvärr tillbaka och mitt sista samtal med Clarence var i juni, då han svag på rösten berättade att det var klart med ny herrtränare. Clarence gick bort i november, 52 år gammal. All heder åt KHT för den fina minnesstund som hölls inför matchen mot Forshaga 2. Ordföranden Lennart Fräjdin avslutade med orden ”en applåd för denne store man”.

Nya Matlaget/Kristinehamns bowling fick det svårt ekonomiskt och i augusti begärde sig företaget i konkurs. Bowlinghallen stängdes med omedelbar verkan och de två klubbarna, som i våras åkte ur sina serier, flyttade till Karlskoga. Dan Linné har sagt att han väntar på att en ny entreprenör ska ta över. Jag hoppas verkligen att han lyckas men för varje dag som går blir det svårare att få tillbaka bowlarna. Om man inte kan utöva sin hobby så skaffar man sig en annan. IFK friidrott fick känna på detta i glappet mellan rivningen av Brovallen och öppnandet av Sannavallen. Bowlinghallen är överdimensionerad och därför är det svårt att få lönsamhet. Jag har pratat med flera som tror att det bästa vore att kommunen tog över verksamheten. Att bowlinghallen drivs på ungefär samma sätt som ishallen. Problemet är väl att kommunen skulle bli tvungen att köpa hallen och det är andra miljonprojekt före i kön.

Tennisturneringen Rolls-Royce women's cup spelades sju år i rad mellan 2008 och 2014. Premiärupplagans vinnare Simona Halep från Rumänien är i dag rankad tvåa i världen. Women's cup var efter Rally Sweden Värmlands största idrottsevenemang och ett enormt åtagande för Kristinehamns tennisklubb, som kanske inte orkade ladda om till 2015. Den officiella förklaringen var att tävlingen fått kraftigt ökade kostnader i och med att dollarkursen skenat i väg. Gemene man grät kanske inte. Ofta gapade läktarna ganska tomma. Tennisklubben arrangerade i stället en deltävling av Sommartouren, som hade fördelen att även herrspelare fick vara med.

I våras läste jag till min förvåning att Lilla VM i handboll hade spelats – i Karlstad. IFK hade släppt arrangemanget till Hellton. Sett så här i efterhand var det lätt att förstå. Från att runt millennieskiftet ha varit idrottskristinehamns häftigaste arrangemang så kom festen av sig alltmer. Den värmländska ungdomshandbollen krympte och fler och fler lag valde andra cuper som säsongsavslutning. IFK kände sig också färdiga med Lilla VM, som arrangerats på samma sätt i 30 år.

Svenska ishockeyförbundet bestämde att Tv-pucken 2015 skulle spelas i Ångermanland. Mellan 2010 och 2014 spelades fyra av fem upplagor i Värmland. Alla fyra gångerna var Björkhallen en av spelplatserna och lagen bodde på Värmlands campanläggning. Kristinehamns hockeyteams spindel i nätet vad gäller Tv-pucken och allt annat var profilen Clarence Magnusson. Sportchefen insjuknade våren 2014 men repade sig och jag gjorde ett reportage om hans tillfrisknande. Cancern kom tyvärr tillbaka och mitt sista samtal med Clarence var i juni, då han svag på rösten berättade att det var klart med ny herrtränare. Clarence gick bort i november, 52 år gammal. All heder åt KHT för den fina minnesstund som hölls inför matchen mot Forshaga 2. Ordföranden Lennart Fräjdin avslutade med orden ”en applåd för denne store man”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.