2015-12-18 14:46

2015-12-18 14:46

Socialförvaltningen får 875 000 kronor

OMSORG: Ska förbättra arbetet med psykisk ohälsa

Socialförvaltningen får 875 000 kronor från staten för sitt arbete med personer med psykisk ohälsa. Pengarna är stimulansmedel som kommunen får eftersom de uppnått målen med att åstadkomma varaktiga förbättringar för dessa personer.

Under fem har det utgått statliga stimulansmedel för arbete med psykisk ohälsa. Tanken är att kommuner och landsting ska bli bättre på att arbeta med dessa personer och få bättre kunskap. De som uppfyller statens mål får ekonomiska tillskott. Kristinehamns kommun lever upp till förväntningarna och socialförvaltningen får därmed ett ekonomiskt tillskott på 875 000 kronor.

Anne Hölmebakk är verksamhetschef för handikappomsorgen, hon tycker att pengarna är ett kvitto på att de har gjort ett bra arbete. Anne Hölmebakk förklarar att kommunen kommer att använda pengarna till att bland annat se till att fler personer med psykisk ohälsa får möjlighet till meningsfull sysselsättning. I nuläget är det få i den gruppen som har bra saker att göra på dagarna.

Redan nu finns planer på att starta ett tvätteri som kan serva till exempel hemtjänsten. Detta har testats i andra kommuner med bra resultat.

– Det känns som ett meningsfullt arbete, säger Anne Hölmebakk.

Just nu letar de efter lokaler, det har anställts en arbetshandledare.

Det kommer även att genomföras en brukarrevision. Tanken med det är att undersöka hur brukarna upplever det stöd som de får från kommunen.

Några av de mål som kommunen har uppnått är att de har inventerat hur många unga som behöver en samordnad individuell plan och att de har följt upp och gjort handlingsplan kring inventeringen av hur målgruppen personer med psykisk ohälsa ser ut i Kristinehamn samt vilka behov dessa personer har.

Under fem har det utgått statliga stimulansmedel för arbete med psykisk ohälsa. Tanken är att kommuner och landsting ska bli bättre på att arbeta med dessa personer och få bättre kunskap. De som uppfyller statens mål får ekonomiska tillskott. Kristinehamns kommun lever upp till förväntningarna och socialförvaltningen får därmed ett ekonomiskt tillskott på 875 000 kronor.

Anne Hölmebakk är verksamhetschef för handikappomsorgen, hon tycker att pengarna är ett kvitto på att de har gjort ett bra arbete. Anne Hölmebakk förklarar att kommunen kommer att använda pengarna till att bland annat se till att fler personer med psykisk ohälsa får möjlighet till meningsfull sysselsättning. I nuläget är det få i den gruppen som har bra saker att göra på dagarna.

Redan nu finns planer på att starta ett tvätteri som kan serva till exempel hemtjänsten. Detta har testats i andra kommuner med bra resultat.

– Det känns som ett meningsfullt arbete, säger Anne Hölmebakk.

Just nu letar de efter lokaler, det har anställts en arbetshandledare.

Det kommer även att genomföras en brukarrevision. Tanken med det är att undersöka hur brukarna upplever det stöd som de får från kommunen.

Några av de mål som kommunen har uppnått är att de har inventerat hur många unga som behöver en samordnad individuell plan och att de har följt upp och gjort handlingsplan kring inventeringen av hur målgruppen personer med psykisk ohälsa ser ut i Kristinehamn samt vilka behov dessa personer har.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.