2015-12-16 14:13

2015-12-16 15:40

Turistchef blir kommunchef

KRISTINEHAMN/STORFORS: Mats Öhman byter jobb och kommun

(UPPDATERAD) Mats Öhman slutar efter årsskiftet. Han har blivit erbjuden tjänsten som kommunchef i Storfors där han enligt planerna börjar arbeta i mars 2016.

Mats Öhman började som EU-samordnare i Kristinehamn, men det dröjde inte förrän nya uppgifter stod på lut. Det blev både utvecklingsfrågor och lokalt tillväxtprogram innan han 2006 fick tjänsten som turistchef. Något som vid den tidpunkten i princip var ett blankt papper.

– Dåvarande planeringschefen Lars Nilsson sa till mig att man hade jobbat med frågorna i det tysta. Det var lite ”Varsågod och gör någonting av det”, minns Mats Öhman.

Han tycker att jobbet som turistchef har passat honom som hand i handske. Det har varit många projekt att ta itu med genom åren. Han beskriver hur han många gånger bildligt talat fick stånga huvudet blodigt när det gällde skärgårdsutvecklingen.

– Till slut fick vi till både turbåtstrafik och bryggor i skärgården.

En annan sak han gärna lyfter fram är Järnleden, som rankas som en av landets tio bästa vandringsleder. Mats Öhman återkommer ofta till idrottsturism när han pratar om framgångsfaktorer och han talar sig varm för det arbete föreningarna lägger ner.

– Man ska komma ihåg att jag inte är ensam om att jobba med turismfrågor. Tjejerna på turistbyrån är fantastiska och verkliga klippor att luta sig mot. Men jag har även haft chefer som har lyssnat på mig och gett mig stöttning, säger Mats Öhman.

Vad är du mest nöjd med från åren som turistchef?

– Att vi har gjort Kristinehamn mer synligt i omvärlden tack vare att vi har fått igenom politiska beslut att jobba med turismfrågor.

Varför byter du jobb?

– Jag har varit anställd av Kristinehamns kommun i snart 15 år och har varit oskiljaktig med Kristinehamn i huvudet. Även om jag har fått en del jobberbjudanden har jag inte känt mig mogen att lämna. Det är först sista året som jag har börjat tänka i andra banor. Mycket av det jag gör börjar bli repriser, jag har gjort det här förr känns det som. Nu dök det här jobbet upp och jag kände mig mogen, svarar Mats Öhman.

Han fick också en del tips om att han kanske skulle söka och läste annonsen ett par gånger innan han bestämde sig för att skriva en ansökan. Efter ett par gallringar var han en av tre sökande kvar till tjänsten som kommunchef.

– Då fick jag träffa kommunledningen, både politiker och tjänstemän. Det kändes bra och gav mig en positiv magkänsla att det var rätt.

I måndags var det MBL-förhandlingar med de fackliga organisationerna och under onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att anställa Mats Öhman som kommunchef. Han efterträder Mikael Jareke som i februari blir kommundirektör i Arvika.

Vad tar du med dig till det nya jobbet?

– Jag hoppas kunna ta med mig både energi och samma positiva känsla som jag har haft i Kristinehamn. Samtidigt vet jag att det är ett helt annat jobb. Jag kommer att jobba mycket tätare med politiken och driva de frågor som kommunfullmäktige och kommunstyrelse fattar beslut om. Det kommer inte att bli så att jag driver någon Mats Öhman-agenda.

När han slutar sin nuvarande tjänst är ännu inte klart.

– Nej, det är en fråga jag ska diskutera med Peter Eskebrink de närmaste dagarna.

Vilka reaktioner har du fått av dina nuvarande arbetskamrater?

– Det var många som blev förvånade att jag skulle sluta, men alla har önskat mig lycka till. Det blir lite vemodigt att sluta, säger Mats Öhman.

Mats Öhman började som EU-samordnare i Kristinehamn, men det dröjde inte förrän nya uppgifter stod på lut. Det blev både utvecklingsfrågor och lokalt tillväxtprogram innan han 2006 fick tjänsten som turistchef. Något som vid den tidpunkten i princip var ett blankt papper.

– Dåvarande planeringschefen Lars Nilsson sa till mig att man hade jobbat med frågorna i det tysta. Det var lite ”Varsågod och gör någonting av det”, minns Mats Öhman.

Han tycker att jobbet som turistchef har passat honom som hand i handske. Det har varit många projekt att ta itu med genom åren. Han beskriver hur han många gånger bildligt talat fick stånga huvudet blodigt när det gällde skärgårdsutvecklingen.

– Till slut fick vi till både turbåtstrafik och bryggor i skärgården.

En annan sak han gärna lyfter fram är Järnleden, som rankas som en av landets tio bästa vandringsleder. Mats Öhman återkommer ofta till idrottsturism när han pratar om framgångsfaktorer och han talar sig varm för det arbete föreningarna lägger ner.

– Man ska komma ihåg att jag inte är ensam om att jobba med turismfrågor. Tjejerna på turistbyrån är fantastiska och verkliga klippor att luta sig mot. Men jag har även haft chefer som har lyssnat på mig och gett mig stöttning, säger Mats Öhman.

Vad är du mest nöjd med från åren som turistchef?

– Att vi har gjort Kristinehamn mer synligt i omvärlden tack vare att vi har fått igenom politiska beslut att jobba med turismfrågor.

Varför byter du jobb?

– Jag har varit anställd av Kristinehamns kommun i snart 15 år och har varit oskiljaktig med Kristinehamn i huvudet. Även om jag har fått en del jobberbjudanden har jag inte känt mig mogen att lämna. Det är först sista året som jag har börjat tänka i andra banor. Mycket av det jag gör börjar bli repriser, jag har gjort det här förr känns det som. Nu dök det här jobbet upp och jag kände mig mogen, svarar Mats Öhman.

Han fick också en del tips om att han kanske skulle söka och läste annonsen ett par gånger innan han bestämde sig för att skriva en ansökan. Efter ett par gallringar var han en av tre sökande kvar till tjänsten som kommunchef.

– Då fick jag träffa kommunledningen, både politiker och tjänstemän. Det kändes bra och gav mig en positiv magkänsla att det var rätt.

I måndags var det MBL-förhandlingar med de fackliga organisationerna och under onsdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att anställa Mats Öhman som kommunchef. Han efterträder Mikael Jareke som i februari blir kommundirektör i Arvika.

Vad tar du med dig till det nya jobbet?

– Jag hoppas kunna ta med mig både energi och samma positiva känsla som jag har haft i Kristinehamn. Samtidigt vet jag att det är ett helt annat jobb. Jag kommer att jobba mycket tätare med politiken och driva de frågor som kommunfullmäktige och kommunstyrelse fattar beslut om. Det kommer inte att bli så att jag driver någon Mats Öhman-agenda.

När han slutar sin nuvarande tjänst är ännu inte klart.

– Nej, det är en fråga jag ska diskutera med Peter Eskebrink de närmaste dagarna.

Vilka reaktioner har du fått av dina nuvarande arbetskamrater?

– Det var många som blev förvånade att jag skulle sluta, men alla har önskat mig lycka till. Det blir lite vemodigt att sluta, säger Mats Öhman.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.