2015-12-15 17:11

2015-12-16 12:05

Sex får stipendium

KRISTINEHAMN: Kulturpersonligheter och idrottare premierade

Kristinehamns kommun delade under tisdagen ut årets kulturstipendium samt fyra ungdomsstipendier. De senare prisades inom både kultur och idrott.

I år delar två personer på kommunens kulturstipendium: Revyprimadonnan Kate Svahn och estradören Rune Blidh. Prissumman är 15 000 kronor, som de båda alltså delar på.

Kate Svahn gjorde sin scendebut 1974 i Centerns ungdomsförbund. En ordinarie medlem i programgänget blev sjuk och hon kastades in som vikarie. Snart var hon medlem i Thespis och har spelat i ett antal nyårsrevyer. På senare år har hon dock kommit att tillbringa allt mer tid bakom scenen.

Rune Blidh började skriva dikter för att ha något att göra när han var ute och sprang. Gitarr spelade han sedan tidigare och därför blev det naturligt att tonsätta dikterna. När han blev uppsagd från sitt jobb startade han eget företag och kunde försörja sig som trubadur. Sex skivor och sju diktsamlingar har det blivit genom åren.

Kulturnämnden delar även ut ett par ungdomsstipendier till Oscar Eklund och Liv Slottner. Oscar Eklund har varit aktiv i Små pärlor halva sitt liv medan Liv Slottner i huvudsak ägnat sig åt musik, även hon på senare tid också blivit med i Små pärlor.

Tekniska nämnden har å sin sida premierat två unga idrottare: Fia Larsson och Rikard Rååd. Hon spelar back i Färjestad BK, vars damlag i fjol kvalade till högsta serien. Han är en av landets främsta tennistalanger som i år kommit tillbaka starkt efter ett skadedrabbat 2014.

Samtliga ungdomsstipendiater får 2 500 kronor vardera.

I år delar två personer på kommunens kulturstipendium: Revyprimadonnan Kate Svahn och estradören Rune Blidh. Prissumman är 15 000 kronor, som de båda alltså delar på.

Kate Svahn gjorde sin scendebut 1974 i Centerns ungdomsförbund. En ordinarie medlem i programgänget blev sjuk och hon kastades in som vikarie. Snart var hon medlem i Thespis och har spelat i ett antal nyårsrevyer. På senare år har hon dock kommit att tillbringa allt mer tid bakom scenen.

Rune Blidh började skriva dikter för att ha något att göra när han var ute och sprang. Gitarr spelade han sedan tidigare och därför blev det naturligt att tonsätta dikterna. När han blev uppsagd från sitt jobb startade han eget företag och kunde försörja sig som trubadur. Sex skivor och sju diktsamlingar har det blivit genom åren.

Kulturnämnden delar även ut ett par ungdomsstipendier till Oscar Eklund och Liv Slottner. Oscar Eklund har varit aktiv i Små pärlor halva sitt liv medan Liv Slottner i huvudsak ägnat sig åt musik, även hon på senare tid också blivit med i Små pärlor.

Tekniska nämnden har å sin sida premierat två unga idrottare: Fia Larsson och Rikard Rååd. Hon spelar back i Färjestad BK, vars damlag i fjol kvalade till högsta serien. Han är en av landets främsta tennistalanger som i år kommit tillbaka starkt efter ett skadedrabbat 2014.

Samtliga ungdomsstipendiater får 2 500 kronor vardera.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.