2015-12-13 16:16

2015-12-13 16:16

Hjorting guldhjälte i VM-finalen

INNEBANDY: Straffdrama när Sverige vann femte raka guldet

VM-finalen i innebandy mellan Sverige och Finland var jämn från början till slut. Matchen fick till sist avgöras på straffar och då kom målvakten från Kristinehamn, Sara Hjorting, in och blev stor hjälte i det svenska damlandslaget.

Kristinehamnstjejen Sara Hjorting, som numera spelar i Pixbo i svenska superligan, vaktade Sveriges mål under fredagens semifinal mot Schweiz. Den matchen vann Sverige med 7–3 och mycket tack vare Hjorting som storspelade i det svenska målet.

I lördagens VM-final stod hemmanationen Finland för motståndet. Sara Hjorting satt på bänken i vad som kom att bli en oerhört jämn match. Det svenska målet vaktades istället av Emelie Frisk.

– Det var en känsla från ledarstaben och de sa till oss att det var det svåraste beslutet att ta. Det är ingen som har varit uttalad förstemålvakt utan vi har delat på matcherna eftersom vi är så pass jämna och har olika kvalitéer, säger Sara Hjorting.

– Jag är väldigt nöjd med min insats under semifinalen och känner att vi har båda varit lika delaktiga under det här mästerskapet, fortsätter hon.

Var redo

Finalen slutade 4–4 under ordinarie matchtid och efter en mållös förlängning fick matchen avgöras på straffar. Emelie Frisk fortsatte i målet, men inför den fjärde straffen lämnade hon över ansvaret till Sara Hjorting.

– Hon sa till mig innan att jag skulle vara redo, men att hon ville testa ett par straffar först.

Var du nervös?

– Jag var väldigt nervös när jag stod vid sidan av och inte spelade, men inte när jag kom in och skulle stå.

Sara Hjorting räddade finskornas fjärde straff, men släppte in den femte. Eftersom det fortfarande var lika jämnt mellan länderna blev det sudden death-straffar och trots att Hjorting såg totalt bortfintad ut under den sjätte straffen lyckades hon göra en makalös räddning.

– Jag vet att jag är bra på straffar och jag hade hela tiden bra koll på den. Jag sitter i en sådan vinkel att jag är med hela vägen, men jag fick nog extremt långa fingrar också. Det var helt magiskt, så himla skön känsla.

Supernervös

Unga Amanda Johansson Delgado klev sedan fram och satte det avgörande segermålet.

– Hon gör det verkligen iskallt, hon är ung och gör sin första VM-final, så himla bra gjort. Men hon var så himla nervös, hon berättade efteråt att hon inte ens hade märkt att vi bytt i mål så hon var verkligen inne i sin egen bubbla, säger Hjorting.

– Jag försökte spela att jag inte var nervös genom att gå ut ganska avslappnad, men oj vad nervös jag var alltså, sa segermålskytten till TV4 direkt efter finalen.

Leende

Sara Hjorting var med även i VM för fyra år sedan, när det också blev svenskt guld.

– Då var jag uttalad andremålvakt och stod inte så mycket, nu har jag fått vara delaktig hela vägen, det är något helt annat. Det här VM-guldet slår allt annat jag varit med om tidigare när det gäller innebandyn.

Hur känns det nu?

– Jag känner mig verkligen lycklig, jag har gått runt med ett leende på läpparna sedan VM-finalen var över och det var klart att vi hade vunnit. Det känns helt fantastiskt.

Vad tycker du om matchen som helhet?

– Vi kanske inte gör vår bästa match, men samtidigt gjorde Finland det väldigt bra. De var ihärdiga och fick bra skjuts av sin hemmapublik.

VM-guldet var Sveriges femte raka.

Kristinehamnstjejen Sara Hjorting, som numera spelar i Pixbo i svenska superligan, vaktade Sveriges mål under fredagens semifinal mot Schweiz. Den matchen vann Sverige med 7–3 och mycket tack vare Hjorting som storspelade i det svenska målet.

I lördagens VM-final stod hemmanationen Finland för motståndet. Sara Hjorting satt på bänken i vad som kom att bli en oerhört jämn match. Det svenska målet vaktades istället av Emelie Frisk.

– Det var en känsla från ledarstaben och de sa till oss att det var det svåraste beslutet att ta. Det är ingen som har varit uttalad förstemålvakt utan vi har delat på matcherna eftersom vi är så pass jämna och har olika kvalitéer, säger Sara Hjorting.

– Jag är väldigt nöjd med min insats under semifinalen och känner att vi har båda varit lika delaktiga under det här mästerskapet, fortsätter hon.

Var redo

Finalen slutade 4–4 under ordinarie matchtid och efter en mållös förlängning fick matchen avgöras på straffar. Emelie Frisk fortsatte i målet, men inför den fjärde straffen lämnade hon över ansvaret till Sara Hjorting.

– Hon sa till mig innan att jag skulle vara redo, men att hon ville testa ett par straffar först.

Var du nervös?

– Jag var väldigt nervös när jag stod vid sidan av och inte spelade, men inte när jag kom in och skulle stå.

Sara Hjorting räddade finskornas fjärde straff, men släppte in den femte. Eftersom det fortfarande var lika jämnt mellan länderna blev det sudden death-straffar och trots att Hjorting såg totalt bortfintad ut under den sjätte straffen lyckades hon göra en makalös räddning.

– Jag vet att jag är bra på straffar och jag hade hela tiden bra koll på den. Jag sitter i en sådan vinkel att jag är med hela vägen, men jag fick nog extremt långa fingrar också. Det var helt magiskt, så himla skön känsla.

Supernervös

Unga Amanda Johansson Delgado klev sedan fram och satte det avgörande segermålet.

– Hon gör det verkligen iskallt, hon är ung och gör sin första VM-final, så himla bra gjort. Men hon var så himla nervös, hon berättade efteråt att hon inte ens hade märkt att vi bytt i mål så hon var verkligen inne i sin egen bubbla, säger Hjorting.

– Jag försökte spela att jag inte var nervös genom att gå ut ganska avslappnad, men oj vad nervös jag var alltså, sa segermålskytten till TV4 direkt efter finalen.

Leende

Sara Hjorting var med även i VM för fyra år sedan, när det också blev svenskt guld.

– Då var jag uttalad andremålvakt och stod inte så mycket, nu har jag fått vara delaktig hela vägen, det är något helt annat. Det här VM-guldet slår allt annat jag varit med om tidigare när det gäller innebandyn.

Hur känns det nu?

– Jag känner mig verkligen lycklig, jag har gått runt med ett leende på läpparna sedan VM-finalen var över och det var klart att vi hade vunnit. Det känns helt fantastiskt.

Vad tycker du om matchen som helhet?

– Vi kanske inte gör vår bästa match, men samtidigt gjorde Finland det väldigt bra. De var ihärdiga och fick bra skjuts av sin hemmapublik.

VM-guldet var Sveriges femte raka.

Matchfakta: Sverige–Finland 5–4 (1–2, 3–1, 0–1, 1–0 efter straffar)

Första perioden

1–0 06.04 Sara Helin

1–1 11.29 Tiia Ukkonen

1–2 17.44 Silja Eskelinen

 

 

Andra perioden

2–2 02.34 Josefina Eiremo

2–3 08.36 Jaana Lirkki

3–3 13.48 Emelie Wibron

4–3 15.00 Amanda Larsson

 

Tredje perioden

4–4 01.00 Elina Kujala

 

Förlängning

Inga mål

 

Straffar

Finland – miss

Sverige – miss

Finland – mål

Sverige – miss

Finland – bortdömt

Sverige – miss

Finland – miss

Sverige – mål

Finland – mål

Sverige – mål

Finland – miss

Sverige – mål

 

Det avgörande straffmålet för Sverige gjordes av Amanda Johansson Delgado.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.