2015-12-11 06:00

2015-12-11 06:00

Siktar på upplevelsemål

KULTUR: I stället för ett stadsmuseum

Ett historiskt intresse, framför allt för räddningsfordon, har fått Stefan Udnie att börja jobba för ett upplevelsecentrum. Andra skulle kanske vilja kalla det museum.

– Jag associerar ordet museum med något mossigt. Det känns för stelt, jag vill att folk ska uppleva saker, säger Stefan Udnie.

Han är brandmästarsonen från Arvika som efter närmare 30 år i Stockholm flyttade till Kristinehamn 2011. Då han själv och stora delar av släkten har ägnat sig åt brandmannayrket, vilket Stefan Udnie själv lämnade på 80-talet, hyser han ett stort intresse för räddningsfordon. Han äger själv flera gamla ambulanser och brandbilar som han har renoverat. Till dem finns en uppsjö tillbehör.

– Jag är en nörd, men det skäms jag inte för, säger han.

I Kristinehamn kom han via bilträffar i kontakt med andra bilentusiaster och började prata om vad som finns att visa upp. Stefan Udnie har också ett stort historiskt intresse:

– Har vi inte historien med oss riskerar vi att upprepa våra företrädares misstag.

Samtalen med veteranbilsägarna gjorde att snöbollen kom i rullning. Stefan Udnie började titta på vad kommunen har gjort för att marknadsföra sin historia och kom fram till att det var ganska sparsamt med den saken.

– Ändå finns det så oerhört mycket att visa. Vi har Mariebergs historia, en imponerande industrihistoria, sjöfarten med Broström i spetsen, militärhistorien som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Och vad visas? Ingenting.

Startar förening

Den bristen vill Stefan Udnie och ett antal likasinnade råda bot på. De är i färd med att starta en förening som ska jobba för att starta ett upplevelsecentrum i Kristinehamn. Ett konstituerande möte kommer att hållas på hembygdsgården på tisdag eftermiddag.

– I och med att vi bildar en förening får vi en helt annan tyngd i den kommande dialogen, säger Stefan Udnie.

Han ser framför sig hur föreningen kan driva verksamheten på ideell basis, i stort sett utan kommunal inblandning. Ett kommunalt driftsbidrag är förstås välkommet.

Vad är det ni vill åstadkomma?

– Vi vill ge staden ett nytt besöksmål som visar dess historia på ett intressant och tilltalande sätt. Men det ska inte vara något statiskt museum där vi bara visar en massa saker. Besökarna ska kunna få uppleva saker. Exempelvis att få testa att spruta vatten med en brandslang.

Stefan Udnie har tittat på nischade museum och kommit fram till att de lockar en smal grupp besökare. Här vill han få till en bredd som kan tilltala alla, en plats dit man kan återkomma flera gånger och stanna länge.

Bland dem som finns med i projektet nämner han A9:s traditionsgrupp, det som finns kvar av vårdmuseet på Marieberg, veteransbilsklubbar och Spruthuset i Storfors. Men han är också öppen för att involvera idrottshistorikerna, sjöfarten, näringslivet nu och då samt sådant som kan komma genom tips från allmänheten.

När kan det här bli verklighet?

– Så snart som möjligt, men inte i morgon. Det viktigaste just nu är att hitta en lokal i relativt centralt läge. Finner vi den så kör vi i gång.

En lokal som kunde vara aktuell är gamla elverket som eventuellt blir ledig när teatern är färdigrenoverad.

För Stefan Udnie finns inga gränser för var projektet kan landa. Han ser upplevelsekonferenser framför sig där mötet helt plötsligt kan avbrytas för en praktisk brandövning eller livräddning.

Upplevelse var ordet.

– Jag associerar ordet museum med något mossigt. Det känns för stelt, jag vill att folk ska uppleva saker, säger Stefan Udnie.

Han är brandmästarsonen från Arvika som efter närmare 30 år i Stockholm flyttade till Kristinehamn 2011. Då han själv och stora delar av släkten har ägnat sig åt brandmannayrket, vilket Stefan Udnie själv lämnade på 80-talet, hyser han ett stort intresse för räddningsfordon. Han äger själv flera gamla ambulanser och brandbilar som han har renoverat. Till dem finns en uppsjö tillbehör.

– Jag är en nörd, men det skäms jag inte för, säger han.

I Kristinehamn kom han via bilträffar i kontakt med andra bilentusiaster och började prata om vad som finns att visa upp. Stefan Udnie har också ett stort historiskt intresse:

– Har vi inte historien med oss riskerar vi att upprepa våra företrädares misstag.

Samtalen med veteranbilsägarna gjorde att snöbollen kom i rullning. Stefan Udnie började titta på vad kommunen har gjort för att marknadsföra sin historia och kom fram till att det var ganska sparsamt med den saken.

– Ändå finns det så oerhört mycket att visa. Vi har Mariebergs historia, en imponerande industrihistoria, sjöfarten med Broström i spetsen, militärhistorien som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Och vad visas? Ingenting.

Startar förening

Den bristen vill Stefan Udnie och ett antal likasinnade råda bot på. De är i färd med att starta en förening som ska jobba för att starta ett upplevelsecentrum i Kristinehamn. Ett konstituerande möte kommer att hållas på hembygdsgården på tisdag eftermiddag.

– I och med att vi bildar en förening får vi en helt annan tyngd i den kommande dialogen, säger Stefan Udnie.

Han ser framför sig hur föreningen kan driva verksamheten på ideell basis, i stort sett utan kommunal inblandning. Ett kommunalt driftsbidrag är förstås välkommet.

Vad är det ni vill åstadkomma?

– Vi vill ge staden ett nytt besöksmål som visar dess historia på ett intressant och tilltalande sätt. Men det ska inte vara något statiskt museum där vi bara visar en massa saker. Besökarna ska kunna få uppleva saker. Exempelvis att få testa att spruta vatten med en brandslang.

Stefan Udnie har tittat på nischade museum och kommit fram till att de lockar en smal grupp besökare. Här vill han få till en bredd som kan tilltala alla, en plats dit man kan återkomma flera gånger och stanna länge.

Bland dem som finns med i projektet nämner han A9:s traditionsgrupp, det som finns kvar av vårdmuseet på Marieberg, veteransbilsklubbar och Spruthuset i Storfors. Men han är också öppen för att involvera idrottshistorikerna, sjöfarten, näringslivet nu och då samt sådant som kan komma genom tips från allmänheten.

När kan det här bli verklighet?

– Så snart som möjligt, men inte i morgon. Det viktigaste just nu är att hitta en lokal i relativt centralt läge. Finner vi den så kör vi i gång.

En lokal som kunde vara aktuell är gamla elverket som eventuellt blir ledig när teatern är färdigrenoverad.

För Stefan Udnie finns inga gränser för var projektet kan landa. Han ser upplevelsekonferenser framför sig där mötet helt plötsligt kan avbrytas för en praktisk brandövning eller livräddning.

Upplevelse var ordet.