2015-12-11 06:00

2015-12-11 06:00

Behov av ny förskola

SKOLNÄMNDEN: Äskar om 5,8 miljoner kronor

Det fattas upp emot 60 förskoleplatser i Kristinehamn. Skolnämnden anser att det behövs ytterligare en ny förskola för att långsiktigt klara behovet av barnomsorg.

I Kristinehamn har både inflyttning och ett ökat antal nyfödda barn lett till att det finns ett stort behov av fler platser inom barnomsorgen. Enligt skolförvaltningens prognos, som presenterades under onsdagens skolnämnd, fattas mellan 40 och 60 förskoleplatser fram till sommaren 2016. De asylsökande barnen ingår då inte i prognosen, eftersom deras rätt till barnomsorg hanteras utöver den ordinarie barnomsorgen.

Tre avdelningar

Enligt skolförvaltningen skulle kommunen behöva bygga ut sin barnomsorg med ytterligare tre nya avdelningar. Sommaren 2017 beräknas den nya förskolan på Gustavsberg stå färdig.

Beroende på barnens ålder kommer mellan 60 och 80 barn att kunna placeras på den förskolan. Men skolförvaltningens bedömning är att behovet av barnomsorg kommer att fortsätta att öka. Därför behövs ytterligare en ny förskola, utöver den som ska byggas på Gustavsberg.

Ny förskola

Skolnämnden beslutade under onsdagen att be kommunfullmäktige att ta beslut om ytterligare en nybyggd förskola, för att få en långsiktig lösning på behovet av förskoleplatser. Skolnämnden äskar också om närmare 5,8 miljoner kronor för att kunna hantera den fortsatta volymökningen inom barnomsorgen.

I Kristinehamn har både inflyttning och ett ökat antal nyfödda barn lett till att det finns ett stort behov av fler platser inom barnomsorgen. Enligt skolförvaltningens prognos, som presenterades under onsdagens skolnämnd, fattas mellan 40 och 60 förskoleplatser fram till sommaren 2016. De asylsökande barnen ingår då inte i prognosen, eftersom deras rätt till barnomsorg hanteras utöver den ordinarie barnomsorgen.

Tre avdelningar

Enligt skolförvaltningen skulle kommunen behöva bygga ut sin barnomsorg med ytterligare tre nya avdelningar. Sommaren 2017 beräknas den nya förskolan på Gustavsberg stå färdig.

Beroende på barnens ålder kommer mellan 60 och 80 barn att kunna placeras på den förskolan. Men skolförvaltningens bedömning är att behovet av barnomsorg kommer att fortsätta att öka. Därför behövs ytterligare en ny förskola, utöver den som ska byggas på Gustavsberg.

Ny förskola

Skolnämnden beslutade under onsdagen att be kommunfullmäktige att ta beslut om ytterligare en nybyggd förskola, för att få en långsiktig lösning på behovet av förskoleplatser. Skolnämnden äskar också om närmare 5,8 miljoner kronor för att kunna hantera den fortsatta volymökningen inom barnomsorgen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.