2015-12-10 11:39

2015-12-10 11:39

Kristinehamn lockar nyanlända

INFLYTTNING: Kommunen bland de 50 mest populära

Kristinehamn tillhör de 50 kommuner i Sverige där flest nyanlända bosätter sig på egen hand.
Det visar ny statistik som tidningen Hem & hyra sammanställt.

Enligt siffrorna, som är hämtade från Boverket och Migrationsverket, har lite drygt 400 asylsökande, nyanlända med uppehållstillstånd och anhöriga valt att bosätta sig i Kristinehamn i år. Det handlar alltså om personer som på egen hand hittat en lägenhet eller flyttat in hos närstående.

En effekt av detta är att flyktingarna blir trångbodda. Enligt undersökningen har de nyanlända i vissa fall så lite som nio kvadratmeter per person att bo på. Snittet för alla i Sverige ligger på 42 kvadratmeter per person.

I Kristinehamn är snittytan 25 kvadratmeter för de nyanlända, enligt undersökningen. Det är aningen mer än i övriga av kommunerna på topp 50-listan.

Undersökningen visar att Stockholm, Göteborg, Malmö och Södertälje är populära bosättningsorter samt en rad förortskommuner till Stockholm. Men det finns även mindre kommuner som lockat många nyanlända, utöver Kristinehamn är Lindesberg, Östra Göinge och Motala med på listan över de 50 kommuner som tar emot flest egenbosättare.

Kristinehamn hamnar på plats 47 av 50 och är den enda Värmlandskommunen som är med bland de 50 kommunerna dit flest flyttar.

Enligt siffrorna, som är hämtade från Boverket och Migrationsverket, har lite drygt 400 asylsökande, nyanlända med uppehållstillstånd och anhöriga valt att bosätta sig i Kristinehamn i år. Det handlar alltså om personer som på egen hand hittat en lägenhet eller flyttat in hos närstående.

En effekt av detta är att flyktingarna blir trångbodda. Enligt undersökningen har de nyanlända i vissa fall så lite som nio kvadratmeter per person att bo på. Snittet för alla i Sverige ligger på 42 kvadratmeter per person.

I Kristinehamn är snittytan 25 kvadratmeter för de nyanlända, enligt undersökningen. Det är aningen mer än i övriga av kommunerna på topp 50-listan.

Undersökningen visar att Stockholm, Göteborg, Malmö och Södertälje är populära bosättningsorter samt en rad förortskommuner till Stockholm. Men det finns även mindre kommuner som lockat många nyanlända, utöver Kristinehamn är Lindesberg, Östra Göinge och Motala med på listan över de 50 kommuner som tar emot flest egenbosättare.

Kristinehamn hamnar på plats 47 av 50 och är den enda Värmlandskommunen som är med bland de 50 kommunerna dit flest flyttar.