2015-12-04 06:00

2015-12-04 06:00

Ser ljust på framtiden

UTBILDNING: Stora chanser att få jobb direkt efter yrkesförberedande program

Framtidsutsikterna ser bra ut för elever som läser yrkesförberedande program. NKP pratar med några elever på Presterudsgymnasiet som har goda förhoppningar om att få jobb direkt efter studenten.

En stor andel elever som gick ur ett gymnasialt yrkesprogram förra året har fått jobb. (Se artikel nedan) Eleverna Alice Jansson, Lukas Juliusson och Isak Berg på Presterudsgymnasiet ser ljust på framtiden.

Alice går andra året på vård- och omsorgsprogrammet. Hon drömmer om att utbilda sig till läkare eller sjuksköterska. Men först ska hon gå klart sin gymnasieutbildning och jobba ett par år innan hon planerar att läsa vidare.

– Jag har alltid velat jobba med människor och vården är ett säkert kort där det alltid kommer att finnas jobb, säger Alice.

Redan under praktiken får eleverna möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet.

– Det är ett bra sätt att få kontakter till jobb, tycker Alice.

Högskolebehörighet

Lukas Juliusson går andra året på fordonsprogrammet med inriktning transport. Ett program där samtliga elever som gick ut i våras kom direkt ut i jobb. Lukas berättar att han alltid gillat att hålla på med stora maskiner och därför var inte gymnasievalet speciellt svårt.

– Det behövs många förare, så jobb tror jag att man kommer att få, säger Lukas.

Både han och Alice har valt att läsa till ett par kurser i svenska, matte och engelska för att få högskolebehörighet. Det är ett val som alla elever har möjlighet att göra inför årskurs två.

– Då kan man välja att läsa vidare efter gymnasiet om man vill, säger Lukas och menar att det finns många möjligheter om man vill kombinera jobb med studier för att hålla nere studielånen.

– Har man läst extra engelska tror jag också att det är lättare att få jobb, eftersom många transporter går utomlands.

Välja inriktning

Isak Berg har snart gått en termin på industritekniska programmet och trivs bra. Isak bestämde sig för att gå på programmet efter en prao-period på en industri då han kände att hamnat rätt. I tvåan får han välja inriktning mot skärande eller svets och det lutar just nu åt att det förstnämnda. Isak hoppas på att komma ut i jobb direkt efter gymnasiet och han tror att förutsättningarna är goda.

– Om man sköter sig bra så tror jag att man kommer man att få jobb, säger han.

En stor andel elever som gick ur ett gymnasialt yrkesprogram förra året har fått jobb. (Se artikel nedan) Eleverna Alice Jansson, Lukas Juliusson och Isak Berg på Presterudsgymnasiet ser ljust på framtiden.

Alice går andra året på vård- och omsorgsprogrammet. Hon drömmer om att utbilda sig till läkare eller sjuksköterska. Men först ska hon gå klart sin gymnasieutbildning och jobba ett par år innan hon planerar att läsa vidare.

– Jag har alltid velat jobba med människor och vården är ett säkert kort där det alltid kommer att finnas jobb, säger Alice.

Redan under praktiken får eleverna möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet.

– Det är ett bra sätt att få kontakter till jobb, tycker Alice.

Högskolebehörighet

Lukas Juliusson går andra året på fordonsprogrammet med inriktning transport. Ett program där samtliga elever som gick ut i våras kom direkt ut i jobb. Lukas berättar att han alltid gillat att hålla på med stora maskiner och därför var inte gymnasievalet speciellt svårt.

– Det behövs många förare, så jobb tror jag att man kommer att få, säger Lukas.

Både han och Alice har valt att läsa till ett par kurser i svenska, matte och engelska för att få högskolebehörighet. Det är ett val som alla elever har möjlighet att göra inför årskurs två.

– Då kan man välja att läsa vidare efter gymnasiet om man vill, säger Lukas och menar att det finns många möjligheter om man vill kombinera jobb med studier för att hålla nere studielånen.

– Har man läst extra engelska tror jag också att det är lättare att få jobb, eftersom många transporter går utomlands.

Välja inriktning

Isak Berg har snart gått en termin på industritekniska programmet och trivs bra. Isak bestämde sig för att gå på programmet efter en prao-period på en industri då han kände att hamnat rätt. I tvåan får han välja inriktning mot skärande eller svets och det lutar just nu åt att det förstnämnda. Isak hoppas på att komma ut i jobb direkt efter gymnasiet och han tror att förutsättningarna är goda.

– Om man sköter sig bra så tror jag att man kommer man att få jobb, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.