2015-12-03 10:30

2015-12-03 10:32

Ny skiva på Spotify och vinyl

MUSIK: Daniel Ögren släpper nytt

Den 7 december släpper Kristinehamnsbördige Daniel Ögren sin femte skiva. Han beskriver stilen som punkpop korsat med Stevie Wonder. Den som väntar på en cd blir besviken, Mountains släpps på Spotify och på vinyl.

Daniel Ögren beskriver de tidigare plattorna som progressiv jazz. Det var mycket komposition och lite improvisation.

– Det har varit någon slags filmisk, progressiv jazzkomposition, säger han.

Skivan har tagit tid att få klar. Den har spelats in i omgångar sedan 2012.

– Det är min mest omfattande produktion, säger Daniel Ögren.

Till skivan har han hämtat inspiration från instrumental musik från 1980-talet och 1960-talet.

– Jag har velat skriva instrumentell musik som ändå låter som om det är en sångare eller sångerska som förmedlar melodin.

Daniel Ögren är 28 år och flyttade från Kristinehamn efter gymnasiet. Han har studerat på Skurups folkhögskola och har flyttat runt mellan Stockholm, Göteborg och Malmö beroende på var musiken har fört honom.

Han tror inte att det kommer att bli någon spelning i Kristinehamn i samband med nya skivan. För några år sedan gjorde han dock en kassett med namnet Brev till Kristinehamn där han själv spelade. Den är slutsåld men finns på Spotify. Och ja, du läste rätt, en kassett, en sån där som man spelar i bandspelare. Även det nya albumet finns analogt, fast på vinylskiva.

– Jag ser inte riktigt någon mening med att släppa på cd. Alla lyssnar digitalt men när man var liten var det kassett och vinyl som man hade mest av hemma. Det ligger ett stort värde i att hålla en fysisk produkt i handen, säger Daniel Ögren.

Han gillar när det knastrar och skrapar. Att ljuden påverkas av fysiska faktorer ser han som något positivt, det är lite tråkigt med en cd som låter likadant varje gång.

Daniel Ögren beskriver de tidigare plattorna som progressiv jazz. Det var mycket komposition och lite improvisation.

– Det har varit någon slags filmisk, progressiv jazzkomposition, säger han.

Skivan har tagit tid att få klar. Den har spelats in i omgångar sedan 2012.

– Det är min mest omfattande produktion, säger Daniel Ögren.

Till skivan har han hämtat inspiration från instrumental musik från 1980-talet och 1960-talet.

– Jag har velat skriva instrumentell musik som ändå låter som om det är en sångare eller sångerska som förmedlar melodin.

Daniel Ögren är 28 år och flyttade från Kristinehamn efter gymnasiet. Han har studerat på Skurups folkhögskola och har flyttat runt mellan Stockholm, Göteborg och Malmö beroende på var musiken har fört honom.

Han tror inte att det kommer att bli någon spelning i Kristinehamn i samband med nya skivan. För några år sedan gjorde han dock en kassett med namnet Brev till Kristinehamn där han själv spelade. Den är slutsåld men finns på Spotify. Och ja, du läste rätt, en kassett, en sån där som man spelar i bandspelare. Även det nya albumet finns analogt, fast på vinylskiva.

– Jag ser inte riktigt någon mening med att släppa på cd. Alla lyssnar digitalt men när man var liten var det kassett och vinyl som man hade mest av hemma. Det ligger ett stort värde i att hålla en fysisk produkt i handen, säger Daniel Ögren.

Han gillar när det knastrar och skrapar. Att ljuden påverkas av fysiska faktorer ser han som något positivt, det är lite tråkigt med en cd som låter likadant varje gång.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.