2015-12-03 17:48

2015-12-03 17:54

Full fart i köket inför julhelgernas fika

JUL: Lena Andersson har bråda dagar

Degkroken rör ner ingredienserna till en jämn och solgul deg. I Lena Anderssons kök är det febril aktivitet, det är många som vill beställa lussebullar, pepparkakor och annat gott till jul.

För tre år sedan startade Lena Andersson eget bageri hemma i köket. Här bakar hon bröd, kakor och bullar. Dessutom saftar och syltar hon på allt som skogen bjuder. Så här veckorna innan jul är det mycket att stå i. Det är många som vill ha hembakat men inte hinner eller orkar göra det själv.

Lena Andersson tar fram en gryta med kalljäst fördeg. I den har hon blandat mjölk, jäst och mjöl till en smet som har ungefär samma konsistens som våffelsmet. Degen har sen fått stå och bubbla i kylen.

– Man måste ha en stor bunke för det puttrar väldigt, skrattar hon.

Flera fördelar

Att använda kalljäst fördeg har flera fördelar enligt henne. Dels försvinner jästsmaken och dels är det snällare mot magen.

– Det jäser bättre eftersom det får jäsa längre.

Det finns många trick för att få lussebullarna saftiga, en del använder kesella eller smör. Lena Andersson gör en vanlig lussebullsdeg utan krångel, enligt henne är tricket för att slippa torra lussekatter att göra degen lite lösare än vanlig deg.

Ta det kallt

Med van hand öser hon i de olika ingredienserna.

– Jag väger och mäter väldigt mycket men inte allt, säger hon.

Genom att låta degen jäsa i kylen kan man göra en större sats utan att behöva stressa.

Lena Anderssons kunder är till stor del barnfamiljer som vill ha hembakat men inte har tid att göra det själva. Det är även många äldre som handlar. En del orkar inte baka och en del kan inte. Många är stamkunder.

Men julen är mer än bara lussebullar. I köket kommer det till både pepparkakor, ambrosiakaka, inkokta lingonpäron och andra godsaker.

Vad är din favorit?

– Pepparkaksdrömmar, de är jättegoda.

För tre år sedan startade Lena Andersson eget bageri hemma i köket. Här bakar hon bröd, kakor och bullar. Dessutom saftar och syltar hon på allt som skogen bjuder. Så här veckorna innan jul är det mycket att stå i. Det är många som vill ha hembakat men inte hinner eller orkar göra det själv.

Lena Andersson tar fram en gryta med kalljäst fördeg. I den har hon blandat mjölk, jäst och mjöl till en smet som har ungefär samma konsistens som våffelsmet. Degen har sen fått stå och bubbla i kylen.

– Man måste ha en stor bunke för det puttrar väldigt, skrattar hon.

Flera fördelar

Att använda kalljäst fördeg har flera fördelar enligt henne. Dels försvinner jästsmaken och dels är det snällare mot magen.

– Det jäser bättre eftersom det får jäsa längre.

Det finns många trick för att få lussebullarna saftiga, en del använder kesella eller smör. Lena Andersson gör en vanlig lussebullsdeg utan krångel, enligt henne är tricket för att slippa torra lussekatter att göra degen lite lösare än vanlig deg.

Ta det kallt

Med van hand öser hon i de olika ingredienserna.

– Jag väger och mäter väldigt mycket men inte allt, säger hon.

Genom att låta degen jäsa i kylen kan man göra en större sats utan att behöva stressa.

Lena Anderssons kunder är till stor del barnfamiljer som vill ha hembakat men inte har tid att göra det själva. Det är även många äldre som handlar. En del orkar inte baka och en del kan inte. Många är stamkunder.

Men julen är mer än bara lussebullar. I köket kommer det till både pepparkakor, ambrosiakaka, inkokta lingonpäron och andra godsaker.

Vad är din favorit?

– Pepparkaksdrömmar, de är jättegoda.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.