2015-12-02 18:56

2015-12-02 18:56

Museum för Järnets väg

KULTUR: 1,2 miljoner kronor till Vågen

Kulturnämnden har beviljats 1,2 miljoner kronor ur kommunstyrelsens inventariepott för 2016. Pengarna ska gå till att utveckla Vågen till ett museum över Järnets väg.

Det höjdes en del kritiska röster på kommunstyrelsens sammanträde då ärendet behandlades i tisdags. Eva Julin Dombrowe (L) ifrågasatte varför begäran inte fanns med då investeringsbudgeten togs i november. Monica Marker (M) påtalade att det här förslaget inte på långa vägar räcker till för det stadsmuseum som har diskuterats i så många år.

– Var har de planerna tagit vägen? Har ingenting hänt sedan 2009? undrade hon.

Tanken med det planerade museet i stora Vågen är att belysa Kristinehamns historiska betydelse inom järnhanteringen. Bland annat ska en modell av Christinehamn-Sjöändans järnväg byggas upp. Det blir även utrymme för en del andra utställningar. På nedervåningen ska finnas föreläsningssalar, något Adam Slottner (C) ifrågasatte.

– De är tänkta för skolan och hembygdskunskap, förklarade Marianne Cordes (C).

Anne-Marie Wallouch (V) påtalade att det ska vara ett föränderligt museum där utställningsföremålen byts ut med jämna mellanrum. Tanken är att visa så mycket som möjligt av vad som finns i olika samlingar i kommunen.

– Men vad händer med matmarknaden? Vart ska den ta vägen? frågade Bjarne Olsson (S).

Enligt kommunchef Anders Dahlén ska kulturchefen ta kontakt med arrangören av matmarknaden för att diskutera den saken.

– Jag tycker det är viktigt att vi räddar matmarknaden först innan vi går vidare med de här planerna, sade Ulf Granhagen (S).

Kommunstyrelsen beslutade enligt förslaget.

Det höjdes en del kritiska röster på kommunstyrelsens sammanträde då ärendet behandlades i tisdags. Eva Julin Dombrowe (L) ifrågasatte varför begäran inte fanns med då investeringsbudgeten togs i november. Monica Marker (M) påtalade att det här förslaget inte på långa vägar räcker till för det stadsmuseum som har diskuterats i så många år.

– Var har de planerna tagit vägen? Har ingenting hänt sedan 2009? undrade hon.

Tanken med det planerade museet i stora Vågen är att belysa Kristinehamns historiska betydelse inom järnhanteringen. Bland annat ska en modell av Christinehamn-Sjöändans järnväg byggas upp. Det blir även utrymme för en del andra utställningar. På nedervåningen ska finnas föreläsningssalar, något Adam Slottner (C) ifrågasatte.

– De är tänkta för skolan och hembygdskunskap, förklarade Marianne Cordes (C).

Anne-Marie Wallouch (V) påtalade att det ska vara ett föränderligt museum där utställningsföremålen byts ut med jämna mellanrum. Tanken är att visa så mycket som möjligt av vad som finns i olika samlingar i kommunen.

– Men vad händer med matmarknaden? Vart ska den ta vägen? frågade Bjarne Olsson (S).

Enligt kommunchef Anders Dahlén ska kulturchefen ta kontakt med arrangören av matmarknaden för att diskutera den saken.

– Jag tycker det är viktigt att vi räddar matmarknaden först innan vi går vidare med de här planerna, sade Ulf Granhagen (S).

Kommunstyrelsen beslutade enligt förslaget.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.