2015-12-01 16:16

2015-12-01 16:16

Nytt centrum för miljöteknik

NÄRINGSLIV: Bäckhammar blir Lignocity

Innventia, Nordic Paper och Paper Province har inlett ett samarbete för att utveckla framtidens skogsbaserade bioekonomi. I ett första skede etableras en öppen testbädd kallad Lignocity.

När världen ställer om mot en biobaserad ekonomi framstår lignin, idag en biprodukt från massatillverkning, alltmer som en råvara med stor potential. Lignin skulle kunna vara ett grönt alternativ för att producera exempelvis bränslen och energi.

Stora satsningar görs nu för att utveckla processer och förädla olika ligniner för olika tillämpningar. Tack vare ett nytt brett samarbete initierat av Innventia, Nordic Paper och Paper Province kan flera av dessa satsningar nu förverkligas.

Med finansiellt stöd främst från Vinnova kommer Innventias demonstrationsfabrik i Bäckhammar att vidareutvecklas och göras till en öppen testbädd för företag som vill utvärdera och verifiera nya förädlingskoncept för ligniner.

Anläggningen är i dag den enda i världen som kan producera skräddarsydda ligninkvaliteter i tillräckligt stora kvantiteter för uppskalning. Syftet med LignoCity, är att skapa ett center där idéer förs samman och möjligheter till kommersiell utveckling identifieras och stöds.

Projektet involverar 18 industri- och samhällsaktörer, däribland lokala aktörer såsom Karlstads universitet, Kristinehamns kommun och Casco Adhesives AB.

– Med LignoCity kan vi koppla ihop affärsmodell, teknisk utveckling och infrastruktur för forskning, utveckling och innovation, säger Per Tomani, projektledare för LignoCity.

– Kristinehamns kommun siktar högt när det gäller innovationer rörande nya gröna bränslen. Satsningar som LignoCity kan bidra till att skapa arbetstillfällen och vi är stolta över att som kommun medverka till detta, säger informationschef Carina Welin.

När världen ställer om mot en biobaserad ekonomi framstår lignin, idag en biprodukt från massatillverkning, alltmer som en råvara med stor potential. Lignin skulle kunna vara ett grönt alternativ för att producera exempelvis bränslen och energi.

Stora satsningar görs nu för att utveckla processer och förädla olika ligniner för olika tillämpningar. Tack vare ett nytt brett samarbete initierat av Innventia, Nordic Paper och Paper Province kan flera av dessa satsningar nu förverkligas.

Med finansiellt stöd främst från Vinnova kommer Innventias demonstrationsfabrik i Bäckhammar att vidareutvecklas och göras till en öppen testbädd för företag som vill utvärdera och verifiera nya förädlingskoncept för ligniner.

Anläggningen är i dag den enda i världen som kan producera skräddarsydda ligninkvaliteter i tillräckligt stora kvantiteter för uppskalning. Syftet med LignoCity, är att skapa ett center där idéer förs samman och möjligheter till kommersiell utveckling identifieras och stöds.

Projektet involverar 18 industri- och samhällsaktörer, däribland lokala aktörer såsom Karlstads universitet, Kristinehamns kommun och Casco Adhesives AB.

– Med LignoCity kan vi koppla ihop affärsmodell, teknisk utveckling och infrastruktur för forskning, utveckling och innovation, säger Per Tomani, projektledare för LignoCity.

– Kristinehamns kommun siktar högt när det gäller innovationer rörande nya gröna bränslen. Satsningar som LignoCity kan bidra till att skapa arbetstillfällen och vi är stolta över att som kommun medverka till detta, säger informationschef Carina Welin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.