2015-11-29 12:03

2015-11-29 12:03

Gränslöst julpyssel

BÄCKHAMMAR: Integration i adventstid

Nyanlända och infödda samlades under lördagen för att under juliga förtecken pyssla och mingla i Bäckhammars Folkets hus. Ett arrangemang som förgyllde vardagen för många.

Första adventslördagen samlades 130 personer i alla åldrar ett par timmar i Folkets Hus i Bäckhammar. Där ägande man sig åt att rita, måla, klippa, klistra, njuta av glögg och pepparkakor, baka och prata med kända likväl som okända. Det var många barn med föräldrar från asylboendena i Nybble och Bäckhammar och fastboende från bygden som hade hörsammat inbjudan.

Tur och retur Svedjegården i Nybble kördes privatbilar i skytteltrafik för att ge flyktingarna där möjlighet till ett trevligt avbrott i deras osäkra väntan på besked om uppehållstillstånd.

Efter initiativ från Långerudsbor sökte Bäckhammars byråd kommunala medel och fick detta för att genomföra denna eftermiddag i julens och gemenskapens tecken. Gensvaret från ortsbefolkning och nyanlända inspirerar till fortsatta initiativ framöver.

Det talas ibland om problem med kulturkrockar men här var det kulturmöten med mycket värme och kreativitet, som gladde många och förgyllde vardagen för gamla och unga från när och fjärran.

– Stressigt men jätteroligt, sa Berit Larsson från Långerud, när hon hjälpte tjugotalet barn med pepparskaksbak.

Första adventslördagen samlades 130 personer i alla åldrar ett par timmar i Folkets Hus i Bäckhammar. Där ägande man sig åt att rita, måla, klippa, klistra, njuta av glögg och pepparkakor, baka och prata med kända likväl som okända. Det var många barn med föräldrar från asylboendena i Nybble och Bäckhammar och fastboende från bygden som hade hörsammat inbjudan.

Tur och retur Svedjegården i Nybble kördes privatbilar i skytteltrafik för att ge flyktingarna där möjlighet till ett trevligt avbrott i deras osäkra väntan på besked om uppehållstillstånd.

Efter initiativ från Långerudsbor sökte Bäckhammars byråd kommunala medel och fick detta för att genomföra denna eftermiddag i julens och gemenskapens tecken. Gensvaret från ortsbefolkning och nyanlända inspirerar till fortsatta initiativ framöver.

Det talas ibland om problem med kulturkrockar men här var det kulturmöten med mycket värme och kreativitet, som gladde många och förgyllde vardagen för gamla och unga från när och fjärran.

– Stressigt men jätteroligt, sa Berit Larsson från Långerud, när hon hjälpte tjugotalet barn med pepparskaksbak.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.