2015-11-29 13:30

2015-11-29 13:30

Bastkören fyllde kyrkan

KULTUR: Konsert med Tina Ahlin och Orsa spelmän som gäster

Trots att det första ljuset ännu inte hade tänts var julstämningen om inte total så åtminstone påtaglig när Bastkörens traditionella julkonsert arrangerades under lördagen. I år var Tina Ahlin och Orsa spelmän gästartister.

Kören är dessutom förstärkt med drygt 100 sångare. Anledningen är att konserten ingår i Läkarmissionens projekt Sånger för livet. Körledare Mats Backlund berättar att man tagit hjälp av sångare från hela Värmland i denna julspecial av Sånger för livet.

Olika versioner

Konserten inleds med att Tina Ahlin och Orsa spelmän tågar in till Bereden väg för Herran, givetvis i Dalaversionen. Den vanliga psalmen kommer senare. Spelmännen förklarar vid ett tillfälle under konserten att de är mycket lokalpatriotiska i Orsa, men de sträcker sig ändå så långt att de kan framföra en julvisa från Älvdalen. Storsinta killar det där.

När Orsa spelmän är med på en julkonsert finns det en sång som är självskriven: Koppången. Mats Backlund be Pererik Moraeus berätta hur det gick till när han skrev den:

– Jag satte fiolen under hakan och spelade.

Svårare än så är det tydligen inte. Melodin fick sin titel efter hans favoritplats i Orsa, myren Koppången.

– Men sedan kom brorsan som skulle göra en julskiva och frågade om han fick använda melodin. Py Bäckman skrev en jultext, men den har ingenting med titeln att göra, förklarar Pererik Moraeus.

Läkarmissionens Henrik Östman ges tillfälle att presentera den verksamhet man bedriver. Bland annat om Skyddsängelprojektet i Afrika där man med fotbollens hjälp skapar ett liv för barnen som håller dem borta från gatan.

Tänkvärda ord

Kyrkoherde Kajsa Kvarnvik håller ingen längre predikan utan nöjer sig med några tänkvärda ord om att svarta fredagar kan ha olika betydelse för olika människor:

– Då är det viktigt att träffas så här med ljus och glädje.

För det är mycket glädje och förväntan i julsånger. En stjärna lyser så klar, Jul jul strålande jul, Happy Xmas och Jul i svingen sprider alla julglädje.

Konserten innehåller inte bara kända julsånger utan också en del lite mer anonyma sånger, men de framförs ändå med bravur. Ett par av dem har Tina Ahlin som upphovsman, bland annat det avslutande extranumret Nu klockor ringa in.

Ger gåshud

Konsertens höjdare är ändå O helga natt som framförs i duett med Mats Backlund och Tina Ahlin. När 200 sångare klämmer i med ”Folk fall nu neder...” är det så att håret på armarna reser sig. Mäktigt är bara förnamnet.

Tyvärr dras helhetsintrycket ner lite av en sprakande mikrofon som ibland får en att undra om julen redan är förbi och det är nyårsfyrverkerierna man hör. Sprakandet upphör dock och konsertbesökarna får en konsertupplevelse värd namnet.

Nu har Bastkören angett tonen och lagt ribban. Vi får se vad 0550 Big Band, Kristinehamns stråkorkester, Bro kammarkör och alla andra har att komma med senare i december.

Kören är dessutom förstärkt med drygt 100 sångare. Anledningen är att konserten ingår i Läkarmissionens projekt Sånger för livet. Körledare Mats Backlund berättar att man tagit hjälp av sångare från hela Värmland i denna julspecial av Sånger för livet.

Olika versioner

Konserten inleds med att Tina Ahlin och Orsa spelmän tågar in till Bereden väg för Herran, givetvis i Dalaversionen. Den vanliga psalmen kommer senare. Spelmännen förklarar vid ett tillfälle under konserten att de är mycket lokalpatriotiska i Orsa, men de sträcker sig ändå så långt att de kan framföra en julvisa från Älvdalen. Storsinta killar det där.

När Orsa spelmän är med på en julkonsert finns det en sång som är självskriven: Koppången. Mats Backlund be Pererik Moraeus berätta hur det gick till när han skrev den:

– Jag satte fiolen under hakan och spelade.

Svårare än så är det tydligen inte. Melodin fick sin titel efter hans favoritplats i Orsa, myren Koppången.

– Men sedan kom brorsan som skulle göra en julskiva och frågade om han fick använda melodin. Py Bäckman skrev en jultext, men den har ingenting med titeln att göra, förklarar Pererik Moraeus.

Läkarmissionens Henrik Östman ges tillfälle att presentera den verksamhet man bedriver. Bland annat om Skyddsängelprojektet i Afrika där man med fotbollens hjälp skapar ett liv för barnen som håller dem borta från gatan.

Tänkvärda ord

Kyrkoherde Kajsa Kvarnvik håller ingen längre predikan utan nöjer sig med några tänkvärda ord om att svarta fredagar kan ha olika betydelse för olika människor:

– Då är det viktigt att träffas så här med ljus och glädje.

För det är mycket glädje och förväntan i julsånger. En stjärna lyser så klar, Jul jul strålande jul, Happy Xmas och Jul i svingen sprider alla julglädje.

Konserten innehåller inte bara kända julsånger utan också en del lite mer anonyma sånger, men de framförs ändå med bravur. Ett par av dem har Tina Ahlin som upphovsman, bland annat det avslutande extranumret Nu klockor ringa in.

Ger gåshud

Konsertens höjdare är ändå O helga natt som framförs i duett med Mats Backlund och Tina Ahlin. När 200 sångare klämmer i med ”Folk fall nu neder...” är det så att håret på armarna reser sig. Mäktigt är bara förnamnet.

Tyvärr dras helhetsintrycket ner lite av en sprakande mikrofon som ibland får en att undra om julen redan är förbi och det är nyårsfyrverkerierna man hör. Sprakandet upphör dock och konsertbesökarna får en konsertupplevelse värd namnet.

Nu har Bastkören angett tonen och lagt ribban. Vi får se vad 0550 Big Band, Kristinehamns stråkorkester, Bro kammarkör och alla andra har att komma med senare i december.