2015-11-28 17:07

2015-11-28 19:43

Pontus jobbar som kändisfrisör

YRKESROLLER: "Det bästa med mitt yrke måste nästan vara den kreativa delen"

Del 5. Pontus Boqvist, före detta kristinehamnare, jobbar nu som kändisfrisör i Oslo. Här berättar han om sitt yrke.

Vad har du för yrke?

– Jag jobbar i dag som Art Director och kändisfrisör. Benämningen Art Director blir man tilldelad när man uppnått en viss nivå i yrket. Eftersom att jag jobbar med både Fashionweek, vardagliga kunder och kändisar, så har jag mycket kunskap och erfarenhet inom yrket, och därför har jag fått den titeln. Själv gillar jag dock ordet frisör bättre.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Det bästa med mitt yrke måste nästan vara den kreativa delen. Så som många kanske minns mig när jag var ungdom så älskade jag det kreativa och var väldigt alternativ i min livsstil. Att få chansen att i dag som vuxen jobba med ett yrke där man har den friheten som jag har är bara helt otroligt. Kundkontakterna är fantastiska och man får höra så många livshistorier och får träffa så många olika personligheter.

Var det ett självklart val att välja just det yrket?

– Ja, för mig så var det verkligen en självklarhet. Det gick upp för mig när jag bodde i Stockholm. Jag har alltid älskat hår och smink. Det är någonting speciellt just med den atmosfären runt om som jag älskar. Och just nu är jag i startfasen till att utveckla ett eget koncept.

Hur ser en vanlig dag på arbetet ut för dig?

– En vanlig dag så kommer jag till salongen och gör mina morgonrutiner. Även om jag har haft lärlingar detta år så är jag ofta på jobbet en till två timmar före öppning bara för att se att allting är i ordning. Det är väl kanske ett väldigt amerikanskt beteende, men det är något jag tycker att alla borde börja med. Om man trivs på arbetsplatsen så kan man vara där mer än sina arbetstimmar. Efter morgonrutinerna brukar jag ofta ha några möten inbokade med konsulenter eller agenter för olika märken. Detta för att få reda på nyheter och det senaste i branschen. Och mellan dessa möten har jag ofta mina kunder. Som det ser ut idag har jag så mycket att göra så jag tar för tillfället inte in några nya kunder. Framåt eftermiddagen så ser jag ofta till att mina lärlingar gör ett fint jobb genom att kolla igenom deras klippningarna, deras teknik och deras färgningar som de har utför på kunder. Och så ser jag till att de äter lunch faktiskt, det är en viktig del. Av och till kan jag vara ute på stylingsuppdrag.

Vad har du för yrke?

– Jag jobbar i dag som Art Director och kändisfrisör. Benämningen Art Director blir man tilldelad när man uppnått en viss nivå i yrket. Eftersom att jag jobbar med både Fashionweek, vardagliga kunder och kändisar, så har jag mycket kunskap och erfarenhet inom yrket, och därför har jag fått den titeln. Själv gillar jag dock ordet frisör bättre.

Vad är det bästa med ditt yrke?

– Det bästa med mitt yrke måste nästan vara den kreativa delen. Så som många kanske minns mig när jag var ungdom så älskade jag det kreativa och var väldigt alternativ i min livsstil. Att få chansen att i dag som vuxen jobba med ett yrke där man har den friheten som jag har är bara helt otroligt. Kundkontakterna är fantastiska och man får höra så många livshistorier och får träffa så många olika personligheter.

Var det ett självklart val att välja just det yrket?

– Ja, för mig så var det verkligen en självklarhet. Det gick upp för mig när jag bodde i Stockholm. Jag har alltid älskat hår och smink. Det är någonting speciellt just med den atmosfären runt om som jag älskar. Och just nu är jag i startfasen till att utveckla ett eget koncept.

Hur ser en vanlig dag på arbetet ut för dig?

– En vanlig dag så kommer jag till salongen och gör mina morgonrutiner. Även om jag har haft lärlingar detta år så är jag ofta på jobbet en till två timmar före öppning bara för att se att allting är i ordning. Det är väl kanske ett väldigt amerikanskt beteende, men det är något jag tycker att alla borde börja med. Om man trivs på arbetsplatsen så kan man vara där mer än sina arbetstimmar. Efter morgonrutinerna brukar jag ofta ha några möten inbokade med konsulenter eller agenter för olika märken. Detta för att få reda på nyheter och det senaste i branschen. Och mellan dessa möten har jag ofta mina kunder. Som det ser ut idag har jag så mycket att göra så jag tar för tillfället inte in några nya kunder. Framåt eftermiddagen så ser jag ofta till att mina lärlingar gör ett fint jobb genom att kolla igenom deras klippningarna, deras teknik och deras färgningar som de har utför på kunder. Och så ser jag till att de äter lunch faktiskt, det är en viktig del. Av och till kan jag vara ute på stylingsuppdrag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.