2015-11-23 06:00

2015-11-23 06:00

Internationell speldag firades

BIBLIOTEKET: Träff för spelsugna

I lördags var det International game day. Det uppmärksammades av föreningarna Spegelglas och Kristinehamns schacksällskap som arrangerade spelträff i bibliotekets hörsal.

Åsa Lundin från spelföreningen Spegelglas berättar att International game day är en årligen återkommande dag då det spelas spel på många bibliotek runt om i världen. I Kristinehamns biblioteks hörsal har de medverkande föreningarna dukat upp med brädspel av alla dess slag, klassiska tv-spel och schackbräden.

– Syftet är att bjuda in folk och visa upp vår hobby. Förhoppningsvis kan vi få fler att bli intresserade, säger Åsa.

Varierande

Hon tycker att det är ett trevligt tillfälle att träffa likasinnade som också har ett stort intresse för spel.

– Spel kan vara så varierande. Att spela spel är ett härligt sätt att umgås på. Man lär känna väldigt mycket folk genom det här intresset, säger hon och får medhåll av Joel Johansson.

– Den sociala aspekten är viktigt och det gäller även tv-spel. Vi spelar mycket så kallade ”couch co-op” tv-spel, som man kan spela tillsammans. Då sitter alla i soffan och spelar med delad skärm, förklarar Joel.

Spegelglas vill visa att sällskapspel kan vara så mycket mer än Fia med knuff. Föreningen har många egna brädspel, tv-spel och olika Nintendo-konsoler. Medlemmarna brukar även ta med sig egna spel hemifrån till träffarna. Vad gäller tv-spel så spelas mycket gamla plattformsspel som Super Mario bros och Zelda.

– Det är mycket nostalgi att spela äldre spel, säger Joel.

Internet

Joakim Jern representerar Kristinehamns schacksällskap. Han berättar att föreningen ses i biblioteket varje lördag för att spela tillsammans. Joakim tror att många spelar schack, men att en stor del av spelandet sker över internet. Föreningen består av en handfull personer, men Joakim skulle gärna se att de blir fler. Även nybörjare är välkomna.

– Det går hyfsat fort att lära sig hur pjäserna går. Sen tar det såklart längre tid att utveckla seendet och förmågan att räkna på konsekvenserna flera drag framåt, menar han.

Åsa Lundin från spelföreningen Spegelglas berättar att International game day är en årligen återkommande dag då det spelas spel på många bibliotek runt om i världen. I Kristinehamns biblioteks hörsal har de medverkande föreningarna dukat upp med brädspel av alla dess slag, klassiska tv-spel och schackbräden.

– Syftet är att bjuda in folk och visa upp vår hobby. Förhoppningsvis kan vi få fler att bli intresserade, säger Åsa.

Varierande

Hon tycker att det är ett trevligt tillfälle att träffa likasinnade som också har ett stort intresse för spel.

– Spel kan vara så varierande. Att spela spel är ett härligt sätt att umgås på. Man lär känna väldigt mycket folk genom det här intresset, säger hon och får medhåll av Joel Johansson.

– Den sociala aspekten är viktigt och det gäller även tv-spel. Vi spelar mycket så kallade ”couch co-op” tv-spel, som man kan spela tillsammans. Då sitter alla i soffan och spelar med delad skärm, förklarar Joel.

Spegelglas vill visa att sällskapspel kan vara så mycket mer än Fia med knuff. Föreningen har många egna brädspel, tv-spel och olika Nintendo-konsoler. Medlemmarna brukar även ta med sig egna spel hemifrån till träffarna. Vad gäller tv-spel så spelas mycket gamla plattformsspel som Super Mario bros och Zelda.

– Det är mycket nostalgi att spela äldre spel, säger Joel.

Internet

Joakim Jern representerar Kristinehamns schacksällskap. Han berättar att föreningen ses i biblioteket varje lördag för att spela tillsammans. Joakim tror att många spelar schack, men att en stor del av spelandet sker över internet. Föreningen består av en handfull personer, men Joakim skulle gärna se att de blir fler. Även nybörjare är välkomna.

– Det går hyfsat fort att lära sig hur pjäserna går. Sen tar det såklart längre tid att utveckla seendet och förmågan att räkna på konsekvenserna flera drag framåt, menar han.