2015-11-19 16:36

2015-11-19 16:40

Älskade bakverk firar egen dag på söndag

FIKA: Wienerbrödens dag

Fett, sött och frasigt. Många känner till kanelbullens dag men på söndag är det wienerbrödets alldeles egna dag. Ett bakverk som har olika namn på olika språk men vars popularitet knappast har minskat.

Minns ni tv-programmet Solstollarna? Där en mystisk man smugglade danska wienerbröd med ”sjokolääääde” över sundet till Sverige? En hel generation barn fick upp ögonen för det frasiga wienerbrödet som helt plötsligt var hårdvaluta under 1980-talet. På söndag kan alla wienerbrödsälskare få sitt lystmäte, då är det nämligen wienerbrödets dag.

På Bageri höghuset bakas massor med wienerbröd varje dag. De finns i olika varianter som banan, pistage, choklad och vanlijkräm.

– På sommaren gör vi med jordgubbar, säger Katrin Karlsson Bäck.

Populära

Storsäljaren är wieneråttorna.

Vilken är din favorit?

– Jag är inte så mycket för wienerbröd. Jag föredrar en god smörgås. Men av wienerbröden tycker jag bäst om de med choklad, säger Katrin Karlsson Bäck som föredrar en päronmuffins när det kommer till fikabröd.

Godast färska

Hon förklarar att wienerbröd i väldigt stor utsträckning är färskvara.

– De ska ätas samma dag, annars är de inte frasiga, säger hon.

Wienerbröden blev populära i Danmark i mitten av 1800-talet. Förebild var österrikiska plundergebäck och de kom att få namn efter huvudstaden Wien. I Sverige och Danmark kallas de just wienerbröd medan de i engelskspråkiga länder kallas danish, det vill säga danska.

Kärt barn

I Wien kallas delikatessen inte wienerbröd utan Kopenhagener. Samma namn används i norra Tyskland. I övriga Tyskland används fortfarande det gamla namnet plunder.

Efter skandalen med Muhammedkarikatyrerna gick iranska konditorförbundet ut med uppmaningen att döpa om wienerbröd som på persiska kallades sjirini danmarki, danska bakverk, till Muhammeds rosor.

Minns ni tv-programmet Solstollarna? Där en mystisk man smugglade danska wienerbröd med ”sjokolääääde” över sundet till Sverige? En hel generation barn fick upp ögonen för det frasiga wienerbrödet som helt plötsligt var hårdvaluta under 1980-talet. På söndag kan alla wienerbrödsälskare få sitt lystmäte, då är det nämligen wienerbrödets dag.

På Bageri höghuset bakas massor med wienerbröd varje dag. De finns i olika varianter som banan, pistage, choklad och vanlijkräm.

– På sommaren gör vi med jordgubbar, säger Katrin Karlsson Bäck.

Populära

Storsäljaren är wieneråttorna.

Vilken är din favorit?

– Jag är inte så mycket för wienerbröd. Jag föredrar en god smörgås. Men av wienerbröden tycker jag bäst om de med choklad, säger Katrin Karlsson Bäck som föredrar en päronmuffins när det kommer till fikabröd.

Godast färska

Hon förklarar att wienerbröd i väldigt stor utsträckning är färskvara.

– De ska ätas samma dag, annars är de inte frasiga, säger hon.

Wienerbröden blev populära i Danmark i mitten av 1800-talet. Förebild var österrikiska plundergebäck och de kom att få namn efter huvudstaden Wien. I Sverige och Danmark kallas de just wienerbröd medan de i engelskspråkiga länder kallas danish, det vill säga danska.

Kärt barn

I Wien kallas delikatessen inte wienerbröd utan Kopenhagener. Samma namn används i norra Tyskland. I övriga Tyskland används fortfarande det gamla namnet plunder.

Efter skandalen med Muhammedkarikatyrerna gick iranska konditorförbundet ut med uppmaningen att döpa om wienerbröd som på persiska kallades sjirini danmarki, danska bakverk, till Muhammeds rosor.