2015-11-14 15:08

2015-11-14 16:09

Josefin bor i närheten av en av attentatsplatserna

PARIS: Kristinehamnare oroad för följderna

Under fredagskvällen skakades Frankrikes huvudstad Paris av terrorattentat mot sex olika platser. Under lördagen rapporteras om minst 128 döda och cirka 200 skadade. Josefin Blomkvist från Kristinehamn bor två kilometer från Republique där flera av attentaten ägde rum.

– Hela natten hörde vi ambulanser, polisbilar och helikoptrar i området, säger Josefin Blomkvist.

Hon kommer från Kristinehamn men sedan fem år tillbaka bor hon i Paris tillsammans med sin franske sambo och deras snart tvååriga dotter. Till vardags är hon biostatistiker på ett konsultföretag. De bor i tolfte arrondissement vilket är ungefär två kilometer från en av de platser där flera attentat ägde rum på fredagskvällen.

– Hela lördagen uppmanas parisborna att stanna hemma. Museer, badhus, marknader, universitet, bibliotek och andra offentliga platser är stängda i dag. Paris står stilla, säger hon.

Josefin förklarar att de kommer att hålla sig inne under lördagen. Hon är bekymrad över att det i längden kan skapa en otrygghet. Sedan attentatet i januari, mot bland annat tidningen Charlie Hebdos redaktion, tycker hon att det kan kännas väldigt obehagligt att till exempel stå inträngd i en full tunnelbanevagn trots att hon vet att risken är liten att det ska hända något precis där hon är.

– Högerextrema partier får troligtvis ökat stöd, vilket är det som skrämmer mig mest i längden. I stället borde det öka förståelsen till varför sa många är på flykt, säger hon.

– Hela natten hörde vi ambulanser, polisbilar och helikoptrar i området, säger Josefin Blomkvist.

Hon kommer från Kristinehamn men sedan fem år tillbaka bor hon i Paris tillsammans med sin franske sambo och deras snart tvååriga dotter. Till vardags är hon biostatistiker på ett konsultföretag. De bor i tolfte arrondissement vilket är ungefär två kilometer från en av de platser där flera attentat ägde rum på fredagskvällen.

– Hela lördagen uppmanas parisborna att stanna hemma. Museer, badhus, marknader, universitet, bibliotek och andra offentliga platser är stängda i dag. Paris står stilla, säger hon.

Josefin förklarar att de kommer att hålla sig inne under lördagen. Hon är bekymrad över att det i längden kan skapa en otrygghet. Sedan attentatet i januari, mot bland annat tidningen Charlie Hebdos redaktion, tycker hon att det kan kännas väldigt obehagligt att till exempel stå inträngd i en full tunnelbanevagn trots att hon vet att risken är liten att det ska hända något precis där hon är.

– Högerextrema partier får troligtvis ökat stöd, vilket är det som skrämmer mig mest i längden. I stället borde det öka förståelsen till varför sa många är på flykt, säger hon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.