2015-11-13 06:00

2015-11-13 06:00

Änglar tar form på förskolan

PYNT: Kreativa barn skapar

Julstämningen kom tidigt till avdelningen Kojan på Tallundens förskola. Här förbereder sig några femåringar inför julen. Att skapa änglar står på schemat för dagen.

Femåringarna Märta Berglund, Elsa Rydholm, Vilgot Elfström och Evelina Karlsson gillar att pyssla. Och att de är vana att skapa råder det inga tvivel om. De tar plats vid bordet inne på avdelningen Kojan på Tallundens förskola. De har redan börjat genom att måla pappkoner vita och medan färgen var våt strödde de över glitter. Nu är det dags för nästa steg, att förvandla vanliga pappkoner till änglar. Det är minst sagt ett julmirakel.

Elsa klipper raskt till lite änglahår. Hon förklarar att hon gillar att greja.

– Jag tycker om robotar. Jag har byggt en robot med klor och en massa ben, säger hon.

För henne är Pokémon och Star wars kul att leka med. Även Evelina har en förkärlek för robotar.

Egna vagnar

– Jag gillar att göra vagnar som man kan lägga dockor i, säger Märta.

Vilgot gillar att pyssla med allt möjligt. Härom dagen byggde han en bil av en pappkartong. På förskolan brukar barnen hitta massor av bra pysselmaterial bland sakerna som de har sorterat till återvinning.

Skapar av skräp

Tillsammans med pedagogen Kristina Pettersson får de hjälp att få fason på julpyntet. På bordet finns färg, klister och en massa saker som behövs för att fixa änglarna. Men även om det är många saker som ska ordnas så är det lugnt och alla barnen väntar på sin tur.

Nästan klara

När det är dags att klistra fast vingarna på ryggen får de hjälp av Kristina, limpistolen blir väldigt varm så det kan vara bra att få hjälp av en vuxen.

Barnen arbetar koncentrerat och sakta men säkert tar änglarna form. När de är klara får de stå på tork i fönstret i väntan på julen.

Femåringarna Märta Berglund, Elsa Rydholm, Vilgot Elfström och Evelina Karlsson gillar att pyssla. Och att de är vana att skapa råder det inga tvivel om. De tar plats vid bordet inne på avdelningen Kojan på Tallundens förskola. De har redan börjat genom att måla pappkoner vita och medan färgen var våt strödde de över glitter. Nu är det dags för nästa steg, att förvandla vanliga pappkoner till änglar. Det är minst sagt ett julmirakel.

Elsa klipper raskt till lite änglahår. Hon förklarar att hon gillar att greja.

– Jag tycker om robotar. Jag har byggt en robot med klor och en massa ben, säger hon.

För henne är Pokémon och Star wars kul att leka med. Även Evelina har en förkärlek för robotar.

Egna vagnar

– Jag gillar att göra vagnar som man kan lägga dockor i, säger Märta.

Vilgot gillar att pyssla med allt möjligt. Härom dagen byggde han en bil av en pappkartong. På förskolan brukar barnen hitta massor av bra pysselmaterial bland sakerna som de har sorterat till återvinning.

Skapar av skräp

Tillsammans med pedagogen Kristina Pettersson får de hjälp att få fason på julpyntet. På bordet finns färg, klister och en massa saker som behövs för att fixa änglarna. Men även om det är många saker som ska ordnas så är det lugnt och alla barnen väntar på sin tur.

Nästan klara

När det är dags att klistra fast vingarna på ryggen får de hjälp av Kristina, limpistolen blir väldigt varm så det kan vara bra att få hjälp av en vuxen.

Barnen arbetar koncentrerat och sakta men säkert tar änglarna form. När de är klara får de stå på tork i fönstret i väntan på julen.

Gör din egen ängel

Det här behövs: Pappkon eller papp som rullas till en strut, färg, klister (gärna limpistol), glitter, smörpapper, änglahår, guldfärgad tråd, snöre.

Gör så här: Sätt fast ett snöre längst upp i konen, måla konen vit och strö på lite glitter innan färgen torkar. Limma fast änglahår eller lite vitt garn längst upp. Riv en fyrkant av smörpapper och håll i hop den på mitten så att det blir som en fjäril och limma fast det (gärna med limpistol). Måla ögon och mun. Gör en gloria av guldfärgad tråd.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.