2015-11-06 06:00

2015-11-06 06:00

Politiker lade fokus på sex

FOLKHÄLSOPLAN: Ny återremiss

Kommunens folkhälsoenhet har under året arbetat med att ta fram en folkhälsoplan. Trots att den varit uppe till diskussion vid kommunstyrelsens båda senaste möten har den inte kommit längre.

Under tisdagens sammanträde uttrycktes än en gång frågor kring de mål som formulerats i planen. Johan Öhman, chef för folkhälsoenheten, svarade efter bästa förmåga på politikernas spörsmål och höll med om att man kanske kan se över målformuleringarna en gång till.

Bland annat diskuterades frågor under rubriken ”sexuell och reproduktiv hälsa”. Att ungdomar har oskyddat sex i berusat tillstånd kan upplevas problematiskt. Från politikens håll ser man positivt på att planen tar upp detta, men samtidigt frågar man sig varför den inte tar med oskyddad sex även mellan nyktra personer.

Politikerna tar även upp frågan om anmälda våldtäkter och hur målbeskrivningen bäst ska formuleras. Alla vill att antalet våldtäkter ska minska, men då är frågan om vi vill att antalet anmälningar ska öka eller minska? Då det finns ett stort mörkertal så kanske antalet anmälningar måste öka för att totalsumman ska minska.

Marie Oudin (M) undrade också varför man inte redovisar några aktiviteter för att nå fram till målen. Johan Öhman svarade att planen måste antas innan man kommer till det läget.

Efter en stunds diskussion fram och tillbaka enades kommunstyrelsen om att skicka tillbaka frågan en gång till för att ytterligare förtydliga målen. Dessutom ska en avstämning ske mellan Johan Öhman och kommunalråden innan ärendet kommer upp nästa gång.

Under tisdagens sammanträde uttrycktes än en gång frågor kring de mål som formulerats i planen. Johan Öhman, chef för folkhälsoenheten, svarade efter bästa förmåga på politikernas spörsmål och höll med om att man kanske kan se över målformuleringarna en gång till.

Bland annat diskuterades frågor under rubriken ”sexuell och reproduktiv hälsa”. Att ungdomar har oskyddat sex i berusat tillstånd kan upplevas problematiskt. Från politikens håll ser man positivt på att planen tar upp detta, men samtidigt frågar man sig varför den inte tar med oskyddad sex även mellan nyktra personer.

Politikerna tar även upp frågan om anmälda våldtäkter och hur målbeskrivningen bäst ska formuleras. Alla vill att antalet våldtäkter ska minska, men då är frågan om vi vill att antalet anmälningar ska öka eller minska? Då det finns ett stort mörkertal så kanske antalet anmälningar måste öka för att totalsumman ska minska.

Marie Oudin (M) undrade också varför man inte redovisar några aktiviteter för att nå fram till målen. Johan Öhman svarade att planen måste antas innan man kommer till det läget.

Efter en stunds diskussion fram och tillbaka enades kommunstyrelsen om att skicka tillbaka frågan en gång till för att ytterligare förtydliga målen. Dessutom ska en avstämning ske mellan Johan Öhman och kommunalråden innan ärendet kommer upp nästa gång.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.