2015-11-04 06:00

2015-11-04 06:00

Flyktingar får inte träna

INTEGRATION: Gym kräver fotolegitimation

Jawed Safi vill gärna träna på gym. Men han får inte träna på Fitnes 24 Seven. Orsaken? Han har ingen id-handling att visa upp. Hans pass finns hos Migrationsverket.

Den senaste tiden har det kommit många flyktingar till Kristinehamn. De har inte så mycket att göra på dagarna och många av dem vill gärna komma i gång och träna. Både för att må bra fysiskt och för att ha något att tänka på. En av dem är Jawed Safi från Afghanistan. Han vill träna på Fitnes 24 Seven. Men där tog det tvärstopp.

– De kräver pass, säger han.

Kan dröja ett halvår

Jawed Safi har ett giltigt pass men under asylprocessen förvaras det hos Migrationsverket. Det kan dröja ett halvår innan han får besked.

– Jag har fått ett intyg från Migrationsverket som visar att jag har lämnat passet, det fungerar som min id-handling, säger han.

Men det hjälpte inte, han får inte träna ändå. Han vill betala för sig. Flyktingarna får lite pengar varje månad och han ville lägga en stor del av det på ett träningskort.

– Vi har inget att göra. Det är bättre att träna och att vara upptagen av något positivt, säger han.

Det finns andra gym, att Jawed Safi vill träna på Fitnes 24 Seven beror på att det är en kedja med gym i många orter. Han vet inte om han kommer att bli tvungen att flytta från Kristinehamn och om han ska köpa ett träningskort vill han kunna utnyttja det även i en annan ort.

– Jag hoppas att det inte är diskriminering, säger han.

Har sökt besked

NKP har försökt att nå Fitnes 24 Sevens huvudkontor men de har inte besvarat våra mejl. På gymmet i Kristinehamn vill man inte uttala sig men förklarar att de kräver legitimation av alla som vill köpa ett halvårskort eller årskort. De har hört av sig till huvudkontoret för att få besked om hur de ska hantera situationen.

Den senaste tiden har det kommit många flyktingar till Kristinehamn. De har inte så mycket att göra på dagarna och många av dem vill gärna komma i gång och träna. Både för att må bra fysiskt och för att ha något att tänka på. En av dem är Jawed Safi från Afghanistan. Han vill träna på Fitnes 24 Seven. Men där tog det tvärstopp.

– De kräver pass, säger han.

Kan dröja ett halvår

Jawed Safi har ett giltigt pass men under asylprocessen förvaras det hos Migrationsverket. Det kan dröja ett halvår innan han får besked.

– Jag har fått ett intyg från Migrationsverket som visar att jag har lämnat passet, det fungerar som min id-handling, säger han.

Men det hjälpte inte, han får inte träna ändå. Han vill betala för sig. Flyktingarna får lite pengar varje månad och han ville lägga en stor del av det på ett träningskort.

– Vi har inget att göra. Det är bättre att träna och att vara upptagen av något positivt, säger han.

Det finns andra gym, att Jawed Safi vill träna på Fitnes 24 Seven beror på att det är en kedja med gym i många orter. Han vet inte om han kommer att bli tvungen att flytta från Kristinehamn och om han ska köpa ett träningskort vill han kunna utnyttja det även i en annan ort.

– Jag hoppas att det inte är diskriminering, säger han.

Har sökt besked

NKP har försökt att nå Fitnes 24 Sevens huvudkontor men de har inte besvarat våra mejl. På gymmet i Kristinehamn vill man inte uttala sig men förklarar att de kräver legitimation av alla som vill köpa ett halvårskort eller årskort. De har hört av sig till huvudkontoret för att få besked om hur de ska hantera situationen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.