2015-11-02 06:00

2015-11-02 06:00

Om otur och tänkande

LUSLÄST

God morgon kristinehamnare.

Bert Karlsson är en person man kan tycka mycket om, i såväl positiv som negativ bemärkelse. Sommarland är kul, men dansbandsmusiken höjer oftare tonarten än humöret. På 90-talet satt Bert i riksdagen för Ny demokrati, ett parti som hade bestämda åsikter om invandring. Nu sitter han och tjänar pengar på att driva flyktingboenden. Så resonerar en sann entreprenör.

Fast nu var det inte det jag tänkte Lusläst skulle handla om i dag, utan snarare ett bra uttalande av Bert Karlsson. Jag ska inte svära på att han har kommit på det själv, men han sade en gång om en person (vars namn vi kan lämna utanför, men han var vid tillfället finansminister) att vederbörande hade otur när han tänkte. En mycket fin omskrivning för att Bert ansåg personen vara dum. Så i dag tänkte jag ge några exempel på oturliga tänkare.

Vi börjar med kvinnan som kom fram till en butiksanställd med ett klagomål. Som kundorienterad och tillmötesgående frågade butikstjejen vänligt vad klagomålet bestod i. Dåliga ägg. Var de kanske för gamla? Nej då, problemet var att gulan inte hamnade mitt i när kvinnan kokade sina ägg. Vad den butiksanställde svarade på det klagomålet framgår inte.

Sedan har vi kunden som stormade in på bilverkstan och behövde hjälp. Det var en varningslampa som lyste på instrumentpanelen. Mekanikern frågade vilken symbol den hade, varpå kunden såg väldans frågande ut och svarade att den lyste ljusblått. Kunden fick rådet att stänga av helljuset och sedan återgick mekanikern till sitt arbete igen.

En som verkligen hade otur med tänkandet var den person som frågade en kompis hur många nötter det går åt för att göra ett halvt kilo nötfärs.

Killen som frågade sin kompis var det brann fick förvisso lite hjälp med feltänkandet då kompisen skickade med honom en ficklampa så att han verkligen skulle kunna se eldhärden i mörkret. Men något större ljus var han inte.

Det här med att datum och veckodagar förändras under året kan också ställa till det för en del. Priset tas nog av den person som bestämt hävdade att fredagen den 13 skulle infalla 13 gånger på ett år. Då någon annan påpekar att det bara finns tolv månader svarar personen att det var skottår det året. Jag hoppas innerligt att nätkonversationen var på skämt, annars snackar vi otur i elitserieklass.

Har man riktig otur med oturstänkandet kanske man gör det i direktsänd tv. Minns bara japanen som jublade i 2,3 sekunder – innan han kom på att han hade gjort självmål mot Danmark i ishockey-VM för några år sedan.

Jo då, oturliga tänkare finns det lite här och var i vårt samhälle. Tack för det.

Bert Karlsson är en person man kan tycka mycket om, i såväl positiv som negativ bemärkelse. Sommarland är kul, men dansbandsmusiken höjer oftare tonarten än humöret. På 90-talet satt Bert i riksdagen för Ny demokrati, ett parti som hade bestämda åsikter om invandring. Nu sitter han och tjänar pengar på att driva flyktingboenden. Så resonerar en sann entreprenör.

Fast nu var det inte det jag tänkte Lusläst skulle handla om i dag, utan snarare ett bra uttalande av Bert Karlsson. Jag ska inte svära på att han har kommit på det själv, men han sade en gång om en person (vars namn vi kan lämna utanför, men han var vid tillfället finansminister) att vederbörande hade otur när han tänkte. En mycket fin omskrivning för att Bert ansåg personen vara dum. Så i dag tänkte jag ge några exempel på oturliga tänkare.

Vi börjar med kvinnan som kom fram till en butiksanställd med ett klagomål. Som kundorienterad och tillmötesgående frågade butikstjejen vänligt vad klagomålet bestod i. Dåliga ägg. Var de kanske för gamla? Nej då, problemet var att gulan inte hamnade mitt i när kvinnan kokade sina ägg. Vad den butiksanställde svarade på det klagomålet framgår inte.

Sedan har vi kunden som stormade in på bilverkstan och behövde hjälp. Det var en varningslampa som lyste på instrumentpanelen. Mekanikern frågade vilken symbol den hade, varpå kunden såg väldans frågande ut och svarade att den lyste ljusblått. Kunden fick rådet att stänga av helljuset och sedan återgick mekanikern till sitt arbete igen.

En som verkligen hade otur med tänkandet var den person som frågade en kompis hur många nötter det går åt för att göra ett halvt kilo nötfärs.

Killen som frågade sin kompis var det brann fick förvisso lite hjälp med feltänkandet då kompisen skickade med honom en ficklampa så att han verkligen skulle kunna se eldhärden i mörkret. Men något större ljus var han inte.

Det här med att datum och veckodagar förändras under året kan också ställa till det för en del. Priset tas nog av den person som bestämt hävdade att fredagen den 13 skulle infalla 13 gånger på ett år. Då någon annan påpekar att det bara finns tolv månader svarar personen att det var skottår det året. Jag hoppas innerligt att nätkonversationen var på skämt, annars snackar vi otur i elitserieklass.

Har man riktig otur med oturstänkandet kanske man gör det i direktsänd tv. Minns bara japanen som jublade i 2,3 sekunder – innan han kom på att han hade gjort självmål mot Danmark i ishockey-VM för några år sedan.

Jo då, oturliga tänkare finns det lite här och var i vårt samhälle. Tack för det.