2015-11-02 06:00

2015-11-02 06:00

"Om någon är otrevlig har jag mandat att ge gult kort och böter"

RIDSPORTSDOMARE MARIA ÖRNEFORS: Hon måste ta hänsyn till både ryttaren och hästen

Del 2. Nu är det dags att fortsätta läsningen kring hur det är att vara domare. I detta nummer av NKP berättar Maria Örnefors om sin roll som domaren inom ridsporten.

Maria Örnefors har varit domare och överdomare i hästhoppning i elva år. Under 2015 har hon dömt hälften av alla tävlingar i Värmland och hon har kunskaper och befogenhet att vara överdomare ända upp på internationell nivå. På sitt CV har hon också erfarenheten av att ha drivit Ölme shettisridskola.

Känsligare i början

Maria berättar att klimatet oftast inte är lika hårt inom ridsporten som i till exempel fotboll och ishockey, men att hon också får stå ut med en del påhopp och otrevligheter.

– I början var jag känsligare, men nu när man har hållit på i elva år så lär man sig att inte bry sig lika mycket. Det är skönt att man har en regelbok i ryggen så att om någon är otrevlig har jag mandat att ge gult kort och böter, berättar hon.

Det som är vanligast är att man blir utsatt för irriterade föräldrar som kommer och ifrågasätter.

– Det är klart att det är fel att komma och vara otrevlig men ridsport handlar om mycket pengar vilket gör att föräldrarna ställer höga krav på sina barn och det är inte kul att åka ur en tävling när man lagt ner mycket pengar på det. Nu när jag är förälder själv kan jag känna igen mig i det och ha en större förståelse att de kan bli arga. Det är inte alltid så lätt att tygla sig.

Något som spelar roll när Maria dömer är hur hästen mår.

– Jag har även ett regelverk mot djurskydd där man alltid ska sätta hästen i första rummet. Man får inte som ryttare hantera sin ilska på hästen med att slå eller dra den i munnen. Sådant får man inte göra enligt reglerna i djurskyddet så det måste jag ta hänsyn till när jag dömer.

Gult kort

Som ryttare kan man även få gult kort för olämpligt uppträdande och osportsligt beteende.

– Det är inte så ofta folk svär och så men man kan höra mycket om att man är för petig och att man dömt fel.

Även om det inte händer ofta så berättar Maria om ett fall som gick vidare till disciplinnämnden.

– Det var en tjej som hade skrivit massa saker på sin Facebooksida om domaren och om klubben under en tävling och sånt accepteras inte.

Det som hon tycker är värst de gångerna hon får påhopp eller kritik är att man tappar lusten ibland då många timmar är ideella.

– Inom ridsporten är det många timmar som är helt ideella och då är det inte kul om man får skit.

Förutom att det ibland kan vara sura miner och att vissa tävlingar kan innebära ideellt jobb så tycker hon att domaryrket är riktigt roligt.

– Det handlar inte om att man åker och dömer i två timmar utan det är hela långa dagar som man är borta. När jag dömer kan jag vara både domare, överdomare och speaker, så det är fullt upp. Åker jag och dömer i till exempel Åmål så åker jag vid klockan sex på morgonen och kommer inte hem förrän kvällen därpå. Är det blött och kallt, så är det blött och kallt. Man får ta det helt enkelt.

Maria Örnefors har varit domare och överdomare i hästhoppning i elva år. Under 2015 har hon dömt hälften av alla tävlingar i Värmland och hon har kunskaper och befogenhet att vara överdomare ända upp på internationell nivå. På sitt CV har hon också erfarenheten av att ha drivit Ölme shettisridskola.

Känsligare i början

Maria berättar att klimatet oftast inte är lika hårt inom ridsporten som i till exempel fotboll och ishockey, men att hon också får stå ut med en del påhopp och otrevligheter.

– I början var jag känsligare, men nu när man har hållit på i elva år så lär man sig att inte bry sig lika mycket. Det är skönt att man har en regelbok i ryggen så att om någon är otrevlig har jag mandat att ge gult kort och böter, berättar hon.

Det som är vanligast är att man blir utsatt för irriterade föräldrar som kommer och ifrågasätter.

– Det är klart att det är fel att komma och vara otrevlig men ridsport handlar om mycket pengar vilket gör att föräldrarna ställer höga krav på sina barn och det är inte kul att åka ur en tävling när man lagt ner mycket pengar på det. Nu när jag är förälder själv kan jag känna igen mig i det och ha en större förståelse att de kan bli arga. Det är inte alltid så lätt att tygla sig.

Något som spelar roll när Maria dömer är hur hästen mår.

– Jag har även ett regelverk mot djurskydd där man alltid ska sätta hästen i första rummet. Man får inte som ryttare hantera sin ilska på hästen med att slå eller dra den i munnen. Sådant får man inte göra enligt reglerna i djurskyddet så det måste jag ta hänsyn till när jag dömer.

Gult kort

Som ryttare kan man även få gult kort för olämpligt uppträdande och osportsligt beteende.

– Det är inte så ofta folk svär och så men man kan höra mycket om att man är för petig och att man dömt fel.

Även om det inte händer ofta så berättar Maria om ett fall som gick vidare till disciplinnämnden.

– Det var en tjej som hade skrivit massa saker på sin Facebooksida om domaren och om klubben under en tävling och sånt accepteras inte.

Det som hon tycker är värst de gångerna hon får påhopp eller kritik är att man tappar lusten ibland då många timmar är ideella.

– Inom ridsporten är det många timmar som är helt ideella och då är det inte kul om man får skit.

Förutom att det ibland kan vara sura miner och att vissa tävlingar kan innebära ideellt jobb så tycker hon att domaryrket är riktigt roligt.

– Det handlar inte om att man åker och dömer i två timmar utan det är hela långa dagar som man är borta. När jag dömer kan jag vara både domare, överdomare och speaker, så det är fullt upp. Åker jag och dömer i till exempel Åmål så åker jag vid klockan sex på morgonen och kommer inte hem förrän kvällen därpå. Är det blött och kallt, så är det blött och kallt. Man får ta det helt enkelt.