2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Nostalgiträff för motorentusiaster

MOTOR: Hemlig gäst kom på besök

På tisdagen samlades Nostalgisällskapet i Motorbranschen på Mastmagasinet. Deltagarna, som alla har en bakgrund som verksamma inom motorbranschen, delade minnen med varandra. Under dagen medverkade även en lokal hemlig gäst.

Nostalgisällskapet i Motorbranschen startade 2009. Initiativtagare till sällskapet är Rolf Eriksson, som tidigare varit regionchef för Motorbranschens arbetsgivarförbund. Under sin yrkesverksamma tid kom han i kontakt med många företagare och chefer inom motorbranschen som ringde för att få råd inom allt från juridik till förhandlingar.

– Det här är ett sätt att förlänga sitt yrkesverksamma liv och hålla kontakt med andra som har varit verksamma inom motorbranschen. Vi har alltid trevlig när vi träffas, säger Rolf Eriksson.

Delar minnen

Kravet för att få bli medlem är att man är över 65 år samt att man på något sätt har varit verksam inom motorbranschen. Sällskapet har i dag tio medlemmar från Värmland, Örebro, Västmanland och Västra Götalands län.

– Det är nog unikt för landet att ha en sådan här sammanslutning inom en specifik bransch efter sitt yrkesverksamma liv, tror Rolf Eriksson.

Lennart Persson, distriktschef för Värmlands läns Motorbranschförening, berättar att sällskapet ses ett par gånger om året på någon ort för att dela minnen med varandra. Under träffarna besöker de till exempel något intressant besöksmål, företag eller museum. Trivsel och gemenskap är sällskapets motto. Under tisdagen hålls träffen på Mastmagasinet i Kristinehamn.

– I dag har vi pratat mycket om bilhandeln i Kristinehamn. Det är ganska unikt att en så liten stad som Kristinehamn har åtta bilhandlare. Vi har också bjudit in Billy Skoglöf som hemlig gäst, berättar Lennart Persson.

Mekaniker

Billy Skoglöf, grundare till Skoglöfs bil, började i motorbranschen 1958 som bilmekaniker i Storfors. Han var därefter verksam i 25 år på Värmlands bilförsäljning som mekaniker, verkmästare, verkstadschef och lastbilssäljare. 1985 tog han över Scania bilar i Örebros Kristinehamnsdistrikt och startade Skoglöfs bil. Två bolag bildades, ett för lastbilar och ett för personbilar.

– Lastbilsbolaget sålde vi för fem år sedan, berättar Billy Skoglöf.

Han menar att charmen med yrket är all kundkontakt.

– Man träffar folk hela tiden, säger han.

Utvecklingen har skenat framåt inom branschen och det har hänt otroligt mycket sedan Billy Skoglöf skruvade på en bil för första gången.

– Det har gått från verkstäder med stampade jordgolv till bilar med avancerad datateknik, säger Billy Skoglöf med ett leende.

Nostalgisällskapet i Motorbranschen startade 2009. Initiativtagare till sällskapet är Rolf Eriksson, som tidigare varit regionchef för Motorbranschens arbetsgivarförbund. Under sin yrkesverksamma tid kom han i kontakt med många företagare och chefer inom motorbranschen som ringde för att få råd inom allt från juridik till förhandlingar.

– Det här är ett sätt att förlänga sitt yrkesverksamma liv och hålla kontakt med andra som har varit verksamma inom motorbranschen. Vi har alltid trevlig när vi träffas, säger Rolf Eriksson.

Delar minnen

Kravet för att få bli medlem är att man är över 65 år samt att man på något sätt har varit verksam inom motorbranschen. Sällskapet har i dag tio medlemmar från Värmland, Örebro, Västmanland och Västra Götalands län.

– Det är nog unikt för landet att ha en sådan här sammanslutning inom en specifik bransch efter sitt yrkesverksamma liv, tror Rolf Eriksson.

Lennart Persson, distriktschef för Värmlands läns Motorbranschförening, berättar att sällskapet ses ett par gånger om året på någon ort för att dela minnen med varandra. Under träffarna besöker de till exempel något intressant besöksmål, företag eller museum. Trivsel och gemenskap är sällskapets motto. Under tisdagen hålls träffen på Mastmagasinet i Kristinehamn.

– I dag har vi pratat mycket om bilhandeln i Kristinehamn. Det är ganska unikt att en så liten stad som Kristinehamn har åtta bilhandlare. Vi har också bjudit in Billy Skoglöf som hemlig gäst, berättar Lennart Persson.

Mekaniker

Billy Skoglöf, grundare till Skoglöfs bil, började i motorbranschen 1958 som bilmekaniker i Storfors. Han var därefter verksam i 25 år på Värmlands bilförsäljning som mekaniker, verkmästare, verkstadschef och lastbilssäljare. 1985 tog han över Scania bilar i Örebros Kristinehamnsdistrikt och startade Skoglöfs bil. Två bolag bildades, ett för lastbilar och ett för personbilar.

– Lastbilsbolaget sålde vi för fem år sedan, berättar Billy Skoglöf.

Han menar att charmen med yrket är all kundkontakt.

– Man träffar folk hela tiden, säger han.

Utvecklingen har skenat framåt inom branschen och det har hänt otroligt mycket sedan Billy Skoglöf skruvade på en bil för första gången.

– Det har gått från verkstäder med stampade jordgolv till bilar med avancerad datateknik, säger Billy Skoglöf med ett leende.