2015-10-18 14:32

2015-10-18 14:32

Musse sprang på arenan

LÖPNING: Mustafa "Musse" Mohamed föreläste och sprang tillsammans med publiken

Talangfull. I lördags gästade löparen Mustafa ”Musse” Mohamed Kristinehamn arena. Han föreläste om sitt liv och sina framgångar och avslutade med att låta publiken springa tillsammans med honom.

I helgen arrangerade företaget Bakertilly ett event på Kristinehamn arena. Gästade gjorde löparen Mustafa ”Musse” Mohamed.

Musse växte upp i Somalia men kom till Sverige som 11-åring efter att hans mor träffat en svensk man och gift sig. Familjen bosatte sig i Lysekil och det var där Musses löparhistoria började. Till en början berättar han att det var svårt att komma till Sverige.

– Jag kunde inte ett ord svenska. Det var mycket att ta in och jag vet att jag tyckte att det var väldigt kallt. Mamma hade försökt förklara vad snö är för något men ordet snö finns inte i det somaliska språket så hon förklarade det som bomull fast att bomullen skulle vara gjord av is, men jag fattade inte. Vissa saker måste man helt klart bara uppleva för att förstå, säger Musse och skrattar.

Hans karriär inom löpning tog vid på riktigt som 16-åring, innan hade det varit mer fotboll.

”Mycket talangfull”

– Jag var ganska duktig på fotboll och det var roligare än löpningen men det var inom löpningen jag var bättre än alla andra. Jag hade mer uthållighet än de andra och jag var mycket talangfull.

För att bli så bra som Musse är inom löpningen fick han offra mycket.

– Vännerna brukade ringa på fredagskvällarna och fråga om jag skulle följa med ut, men efter ett tag förstod jag att sena utekvällar inte passade ihop med löpning. Vill man nå elitnivå måste man vara beredd på att göra uppoffringar och att prioritera.

Efter Musses föredrag om starten på hans karriär bjöd han in till frågor från publiken.

– Vad är dina mål nu framöver? frågar en i publiken.

– Det jag vill först och främst är att bli helt skadefri, sedan vill jag vinna Stockholm maraton, kvala till OS i Rio och slå svenska rekordet i maraton. Jag är inte klar än, svarar han.

Efter frågestunden fick publiken byta om och tillsammans med Musse springa på arenan i solskenet. Det blev en lyckad dag i löpningens tecken.

I helgen arrangerade företaget Bakertilly ett event på Kristinehamn arena. Gästade gjorde löparen Mustafa ”Musse” Mohamed.

Musse växte upp i Somalia men kom till Sverige som 11-åring efter att hans mor träffat en svensk man och gift sig. Familjen bosatte sig i Lysekil och det var där Musses löparhistoria började. Till en början berättar han att det var svårt att komma till Sverige.

– Jag kunde inte ett ord svenska. Det var mycket att ta in och jag vet att jag tyckte att det var väldigt kallt. Mamma hade försökt förklara vad snö är för något men ordet snö finns inte i det somaliska språket så hon förklarade det som bomull fast att bomullen skulle vara gjord av is, men jag fattade inte. Vissa saker måste man helt klart bara uppleva för att förstå, säger Musse och skrattar.

Hans karriär inom löpning tog vid på riktigt som 16-åring, innan hade det varit mer fotboll.

”Mycket talangfull”

– Jag var ganska duktig på fotboll och det var roligare än löpningen men det var inom löpningen jag var bättre än alla andra. Jag hade mer uthållighet än de andra och jag var mycket talangfull.

För att bli så bra som Musse är inom löpningen fick han offra mycket.

– Vännerna brukade ringa på fredagskvällarna och fråga om jag skulle följa med ut, men efter ett tag förstod jag att sena utekvällar inte passade ihop med löpning. Vill man nå elitnivå måste man vara beredd på att göra uppoffringar och att prioritera.

Efter Musses föredrag om starten på hans karriär bjöd han in till frågor från publiken.

– Vad är dina mål nu framöver? frågar en i publiken.

– Det jag vill först och främst är att bli helt skadefri, sedan vill jag vinna Stockholm maraton, kvala till OS i Rio och slå svenska rekordet i maraton. Jag är inte klar än, svarar han.

Efter frågestunden fick publiken byta om och tillsammans med Musse springa på arenan i solskenet. Det blev en lyckad dag i löpningens tecken.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.