2015-10-16 15:28

2015-10-16 15:28

Broängen inte med i upphandlingen

UPPHANDLING: Vill inte kompromissa med kvaliteten

Stiftelsen Broängen kommer inte att vara med när kommunen upphandlar 18 platser för särskilt boende. Orsaken är att de inte vill tumma på kvaliteten. Det blir nu upp till kommunen att ordna platser för de som bor där.

Stiftelsen Broängen har beslutat att inte lämna in något anbud för att driva sitt boende på 18 platser vidare.

– Sedan 1993 har vi drivit det här som en helhet. I uppdraget är det bara 18 platser i särskilt boende. Då missar man helhetsperspektiv som också har gjort att vi har haft ekonomi att driva det, säger Bengt Källberg, ordförande i Stiftelsen Broängen.

Han menar att de inte kan driva boendet under de nya förutsättningarna.

– Vi ska inte tumma på kvaliteten i framtiden bara för att för att få behålla verksamheten. Vi vill kunna stå där och vara trygga i att vi kan driva verksamheten med en ekonomi som är relevant för våran verksamhet. Det kan vi inte göra under de förutsättningar som den här upphandlingen erbjuder, säger Bengt Källberg.

Vad som kommer att hända med lokalerna är oklart. Bengt Källberg förklarar att det kommer att bli upp till kommunen att ordna nya platser till de som bor i Broängen. De som bor i seniorlägenheterna kommer att bo kvar, däremot så kommer de inte längre att få hemtjänst från personalen på Broängen utan det kommer att bli kommunens personal som får ta över.

– Närheten försvinner för dem som bor här, säger Bengt Källberg.

Personalen på boendet är sedan tidigare varslad och de fick informationen på torsdagseftermiddagen. Bengt Källberg säger att en del av personalen har varit med ända sedan starten 1993.

Lars Nilsson (S) är ordförande i socialnämnden och han kände inte till Stiftelsen Broängens beslut innan NKP når honom.

– Jag tycker att det är synd men jag redan fått signaler om det, säger han.

Han menar att Broängen tidigare inte velat gå in i kostnadsjämförelser med kommunens verksamheter.

– Jag vet inte vad det innebär för oss. Det beror på vilka fler som har lämnat anbud.

Innebär det här något för beslutet om Öståsgården?

– Det är ett steg som vi tar när upphandlingen är klar.

Än så länge finns inget beslut om att lägga ner Öståsgården, det finns däremot ett tjänstemannaförslag om att lägga ner verksamheten.

– Får vi ingen upphandling på de här 18 platserna så får vi tänka till, säger Lars Nilsson.

Monica Marker (M), ledamot i socialnämnden, menar att den politiska majoriteten har bakbundit Stiftelsen Broängen genom att ha med kravet om att det ska vara kommunens mat som ska serveras när det nya boendet upphandlas.

– Majoriteten vill inte ha privata aktörer. De vill att kommunen ska sköta det som ska skötas. Det här handlar inte om gamlas väl och ve, det handlar om att man håller undan privata aktörer, säger Monica Marker.

Stiftelsen Broängen har beslutat att inte lämna in något anbud för att driva sitt boende på 18 platser vidare.

– Sedan 1993 har vi drivit det här som en helhet. I uppdraget är det bara 18 platser i särskilt boende. Då missar man helhetsperspektiv som också har gjort att vi har haft ekonomi att driva det, säger Bengt Källberg, ordförande i Stiftelsen Broängen.

Han menar att de inte kan driva boendet under de nya förutsättningarna.

– Vi ska inte tumma på kvaliteten i framtiden bara för att för att få behålla verksamheten. Vi vill kunna stå där och vara trygga i att vi kan driva verksamheten med en ekonomi som är relevant för våran verksamhet. Det kan vi inte göra under de förutsättningar som den här upphandlingen erbjuder, säger Bengt Källberg.

Vad som kommer att hända med lokalerna är oklart. Bengt Källberg förklarar att det kommer att bli upp till kommunen att ordna nya platser till de som bor i Broängen. De som bor i seniorlägenheterna kommer att bo kvar, däremot så kommer de inte längre att få hemtjänst från personalen på Broängen utan det kommer att bli kommunens personal som får ta över.

– Närheten försvinner för dem som bor här, säger Bengt Källberg.

Personalen på boendet är sedan tidigare varslad och de fick informationen på torsdagseftermiddagen. Bengt Källberg säger att en del av personalen har varit med ända sedan starten 1993.

Lars Nilsson (S) är ordförande i socialnämnden och han kände inte till Stiftelsen Broängens beslut innan NKP når honom.

– Jag tycker att det är synd men jag redan fått signaler om det, säger han.

Han menar att Broängen tidigare inte velat gå in i kostnadsjämförelser med kommunens verksamheter.

– Jag vet inte vad det innebär för oss. Det beror på vilka fler som har lämnat anbud.

Innebär det här något för beslutet om Öståsgården?

– Det är ett steg som vi tar när upphandlingen är klar.

Än så länge finns inget beslut om att lägga ner Öståsgården, det finns däremot ett tjänstemannaförslag om att lägga ner verksamheten.

– Får vi ingen upphandling på de här 18 platserna så får vi tänka till, säger Lars Nilsson.

Monica Marker (M), ledamot i socialnämnden, menar att den politiska majoriteten har bakbundit Stiftelsen Broängen genom att ha med kravet om att det ska vara kommunens mat som ska serveras när det nya boendet upphandlas.

– Majoriteten vill inte ha privata aktörer. De vill att kommunen ska sköta det som ska skötas. Det här handlar inte om gamlas väl och ve, det handlar om att man håller undan privata aktörer, säger Monica Marker.