2015-10-12 06:00

2015-10-12 06:00

Eleverna i 9:an behöver fler praoplatser

SKOLA: Praoelever behöver större bredd

Under hösten har elever i årskurs nio en veckas praktik. Många hittar sina praoplatser själva, men för den elev som inte har samma kontaktnät är det svårt att finna en plats inom den bransch eleven är intresserad av. Skolornas platsbank är begränsad och fler företag behöver öppna upp och erbjuda platser.

Iréne Blank och Birgitta Nord, som är studie- och yrkesvägledare på högstadieskolorna i Kristinehamn, jobbar nu för fullt med att få ut så många niondeklassare som möjligt på praktik. Svårigheten med det är att många företag tackar nej till att ta emot praoelever samt att många inte ens lämnar ett besked.

– Vi är jättetacksamma för de företag som ställer upp. Det är många butiker, restauranger och pizzerior som erbjuder platser. Vi har även många praoelever inom skolan och vården också, men vi har inte någon stor bredd när det gäller andra yrken. Vi skulle gärna se att fler branscher öppnar upp. Många vill ha praktik på frisörsalonger, kontor, banker och på ställen som jobbar med IT, och det finns det knappt några, säger Iréne Blank.

– Däremot vill vi verkligen att det ska komma fram hur tacksamma och glada vi är för de som i dagsläget ställer upp. Det kan även finnas företag som inte har fått något svar på om det kommer någon elev eller ej och till dem ber jag så mycket om ursäkt, säger Birgitta Nord.

Dagens ungdom

Något som de båda är överens om är hur viktig praktik är för ungdomarna.

– Det är så värdefullt att man som ung får komma ut i arbetslivet och se hur det är. Annars finns risken att man står där efter skolan och vaknar upp och inser; jaha är det så här det är. Det klagas mycket på dagens ungdom. Folk tycker att de är lata och inte orkar göra någonting. Men då kan jag fundera på vad vi vuxna gör för att hjälpa till? säger Iréne Blank.

I dagsläget fungerar det så att skolorna har en intern platsbank där de manuellt lägger in de företag som erbjuder plats samt att det går ut förfrågningar till de företag som tidigare erbjudit en plats. Detta system är inte alltid uppdaterat så Birgitta Nord och Iréne Blank ser gärna att företag som läser detta och vill erbjuda en plats kontaktar dem.

– Har man ett företag som har möjlighet att ta emot en eller flera praktikanter, hör av er, säger Iréne Blank.

Utmana sig själv

Emmi Brodin går i nian och vill gärna jobba som journalist eller författare i framtiden. Hon har under en veckas tid varit praktikant på NKP och berättar att det är väldigt lärorikt att få se hur det går till när man arbetar.

– Det roligaste med prao är att man får en inblick i arbetslivet. Att man får utmana sig själv. Det är kul att få chansen att testa på något som man är intresserad av, säger hon.

Iréne Blank och Birgitta Nord, som är studie- och yrkesvägledare på högstadieskolorna i Kristinehamn, jobbar nu för fullt med att få ut så många niondeklassare som möjligt på praktik. Svårigheten med det är att många företag tackar nej till att ta emot praoelever samt att många inte ens lämnar ett besked.

– Vi är jättetacksamma för de företag som ställer upp. Det är många butiker, restauranger och pizzerior som erbjuder platser. Vi har även många praoelever inom skolan och vården också, men vi har inte någon stor bredd när det gäller andra yrken. Vi skulle gärna se att fler branscher öppnar upp. Många vill ha praktik på frisörsalonger, kontor, banker och på ställen som jobbar med IT, och det finns det knappt några, säger Iréne Blank.

– Däremot vill vi verkligen att det ska komma fram hur tacksamma och glada vi är för de som i dagsläget ställer upp. Det kan även finnas företag som inte har fått något svar på om det kommer någon elev eller ej och till dem ber jag så mycket om ursäkt, säger Birgitta Nord.

Dagens ungdom

Något som de båda är överens om är hur viktig praktik är för ungdomarna.

– Det är så värdefullt att man som ung får komma ut i arbetslivet och se hur det är. Annars finns risken att man står där efter skolan och vaknar upp och inser; jaha är det så här det är. Det klagas mycket på dagens ungdom. Folk tycker att de är lata och inte orkar göra någonting. Men då kan jag fundera på vad vi vuxna gör för att hjälpa till? säger Iréne Blank.

I dagsläget fungerar det så att skolorna har en intern platsbank där de manuellt lägger in de företag som erbjuder plats samt att det går ut förfrågningar till de företag som tidigare erbjudit en plats. Detta system är inte alltid uppdaterat så Birgitta Nord och Iréne Blank ser gärna att företag som läser detta och vill erbjuda en plats kontaktar dem.

– Har man ett företag som har möjlighet att ta emot en eller flera praktikanter, hör av er, säger Iréne Blank.

Utmana sig själv

Emmi Brodin går i nian och vill gärna jobba som journalist eller författare i framtiden. Hon har under en veckas tid varit praktikant på NKP och berättar att det är väldigt lärorikt att få se hur det går till när man arbetar.

– Det roligaste med prao är att man får en inblick i arbetslivet. Att man får utmana sig själv. Det är kul att få chansen att testa på något som man är intresserad av, säger hon.