2015-10-08 16:36

2015-10-08 16:36

Riksdagsman på Sannagården

POLITIK: Positiv till minskning av delade turer

Minskning av delade turer och att kunna välja tjänstgöringsgrad. Det är några av de sakerna som man jobbar med på bland annat Sannagården. Riksdagsmannen Håkan Svenneling (V) var på besök.

Under den här veckan är det så kallad plenifri vecka i riksdagen. Det ger politikerna möjlighet att åka till sina hemtrakter för att besöka olika verksamheter. Håkan Svenneling från Karlstad gjorde ett besök i Kristinehamn där han hälsade på hos Sannagården. Efter det träffade han Kommunal innan färden gick vidare till det nyöppnade asylboendet i Molkom.

Håkan Svenneling sitter i finansutskottet.

– Vi har prioriterat äldreomsorgen, säger han.

Anne-Charlotte Brattström som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Kristinehamns kommun berättar om boendet. Här finns 80 lägenheter fördelat på fyra vingar. Sannagården är det största äldreboendet i kommunen och här jobbar 68 anställda och två chefer.

– Vi har fått i uppdrag att ta bort de delade turerna. Vi vill få en win win-situation där vi dels får bättre för de som bor här och dels får bort de delade turerna, säger Anne-Charlotte Brattström.

Pengarna som det kommer att kosta kommer från regeringen i riktade pengar till just äldreomsorgen.

Anne-Charlotte Brattström berättar att alla undersköterskor inom äldreomsorgen har rätt till önskad tjänstgöringsgrad. Det har man löst med så kallade poolturer där personalen får gå in och vikariera för varandra.

– Det är en fantastisk fördel att kunna ha önskad tjänstgöringsgrad, säger Anne-Charlotte Brattström.

Håkan Svenneling undrar hur det ser ut med rekrytering. Anne-Charlotte Brattström menar att rekryteringen i framtiden är ett bekymmer men att de har bra samarbete med skolan. De erbjuder praktikplatser utifrån elevers behov och önskemål till arbetsplatser inom äldreomsorgen och handikappomsorgen.

– Det är positivt med eleverna från komvux. De har tänkt ett varv till på vad de vill och de är lite mer vuxna, säger Anna Jansson.

– Undersköterska har väl tyvärr varit ett yrke som man har klankat ner på både med lön och att det är tungt, konstaterar Håkan Svenneling.

Under den här veckan är det så kallad plenifri vecka i riksdagen. Det ger politikerna möjlighet att åka till sina hemtrakter för att besöka olika verksamheter. Håkan Svenneling från Karlstad gjorde ett besök i Kristinehamn där han hälsade på hos Sannagården. Efter det träffade han Kommunal innan färden gick vidare till det nyöppnade asylboendet i Molkom.

Håkan Svenneling sitter i finansutskottet.

– Vi har prioriterat äldreomsorgen, säger han.

Anne-Charlotte Brattström som är verksamhetschef för äldreomsorgen i Kristinehamns kommun berättar om boendet. Här finns 80 lägenheter fördelat på fyra vingar. Sannagården är det största äldreboendet i kommunen och här jobbar 68 anställda och två chefer.

– Vi har fått i uppdrag att ta bort de delade turerna. Vi vill få en win win-situation där vi dels får bättre för de som bor här och dels får bort de delade turerna, säger Anne-Charlotte Brattström.

Pengarna som det kommer att kosta kommer från regeringen i riktade pengar till just äldreomsorgen.

Anne-Charlotte Brattström berättar att alla undersköterskor inom äldreomsorgen har rätt till önskad tjänstgöringsgrad. Det har man löst med så kallade poolturer där personalen får gå in och vikariera för varandra.

– Det är en fantastisk fördel att kunna ha önskad tjänstgöringsgrad, säger Anne-Charlotte Brattström.

Håkan Svenneling undrar hur det ser ut med rekrytering. Anne-Charlotte Brattström menar att rekryteringen i framtiden är ett bekymmer men att de har bra samarbete med skolan. De erbjuder praktikplatser utifrån elevers behov och önskemål till arbetsplatser inom äldreomsorgen och handikappomsorgen.

– Det är positivt med eleverna från komvux. De har tänkt ett varv till på vad de vill och de är lite mer vuxna, säger Anna Jansson.

– Undersköterska har väl tyvärr varit ett yrke som man har klankat ner på både med lön och att det är tungt, konstaterar Håkan Svenneling.