2015-09-29 14:56

2015-09-29 14:56

Röd supermåne över Kristinehamn

KRISTINEHAMN

Natten till måndagen inträffade det ovanliga att det var månförmörkelse och supermåne samtidigt vilket gjorde månen röd och extra stor sett från jorden. Det var dessutom klart väder och det var nog många kristinehamnare som steg upp i ottan för att se fenomenet.

En av de som tidigarelade uppstigningen på måndagsmorgonen var Martin Andersson. Han är en av hobbyfotograferna i Kristinehamns fotoklubb. Innan han åkte till jobbet passade han på att ta några bilder.

Men det är inte alldeles lätt att ta kort på himlafenomen.

Vad ska man tänka på?

– Man ska ställa in ljuset på månen med spot-mätning.

Han förklarar att man ställer bländare och slutare utifrån hur ljus månen är annars luras kameran av mörkret runt omkring. Själv gjorde han manuella inställningar och använde stativ och en minuts slutartid. Det är viktigt att hålla kameran stilla. Skärpan får man också ställa manuellt.

– Autofokus fungerar inte jättebra i mörker, skrattar han.

Måste man ha en stor och dyr systemkamera?

– Det duger med vilken systemkamera som helst men det är bra med ett teleobjektiv, tipsar han.

En av de som tidigarelade uppstigningen på måndagsmorgonen var Martin Andersson. Han är en av hobbyfotograferna i Kristinehamns fotoklubb. Innan han åkte till jobbet passade han på att ta några bilder.

Men det är inte alldeles lätt att ta kort på himlafenomen.

Vad ska man tänka på?

– Man ska ställa in ljuset på månen med spot-mätning.

Han förklarar att man ställer bländare och slutare utifrån hur ljus månen är annars luras kameran av mörkret runt omkring. Själv gjorde han manuella inställningar och använde stativ och en minuts slutartid. Det är viktigt att hålla kameran stilla. Skärpan får man också ställa manuellt.

– Autofokus fungerar inte jättebra i mörker, skrattar han.

Måste man ha en stor och dyr systemkamera?

– Det duger med vilken systemkamera som helst men det är bra med ett teleobjektiv, tipsar han.