2015-09-26 14:14

2015-09-26 14:14

Brukets alger skördades

MILJÖ: "Projektet har varit väldigt mediabevakat"

Forsningsprojekt. På Nordic Paper i Bäckhammar har man under tre års tid drivit ett forskningsprojekt, tillsammans med andra aktörer, där man genom bland annat brukets spillvärme har odlat alger för att kunna utvinna olja och skapa ny energi. Nu skördas algerna och projektet tar slut för säsongen.

NKP har tidigare berättat om projektet där man tar spillvärme och koldioxid från Nordic Papers bruk och låter alger använda detta till att blomma i små bassänger på brukets område. Nu är de i full gång med att skörda algerna.

– Det börjar det bli för kallt för dem, säger Nordic Papers pressansvarige Marie Stenquist.

Det störta arbetet med skördningen gjordes under torsdagskvällen. Man lät då bland annat vattnet i bassängerna sakta rinna ut.

– Vi gjorde det mesta i går. Någon gång i natt hade vattnet runnit klart och algerna hade klumpat ihop sig och sjunkit ner till botten, säger Susanne Ekendahl, forskare och projektledare från Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.

Än finns inga riktiga resultat, först ska algerna ligga och torka och sedan ska alla prover göras med vägning och uträkning.

– Det jobbet tar cirka en vecka och sedan ska allt räknas ihop. Lite senare i november kommer vi att hålla ett seminarium där vi presenterar alla resultat, säger hon.

Utvinner olja

Visionen med detta projekt, som genomförs av olika företag, universitet och organisationer, är att man från algerna ska kunna utvinna ny återvunnen energi. Bland annat är visionen att kunna utvinna olja att använda inom olika bioekonomiskaområden och skulle oljan inte hålla måttet till de olika användningsområdena så används den som eldningsolja.

– Det ligger väldigt rätt i tiden med ett sådant här projekt. Det har varit väldigt mediabevakat, säger Susanne Ekendahl och berättar att så sent som under torsdagskvällen kom reportrar och filmade vid bassängerna.

Hon menar också att den här typen av projekt oftast väcker fler frågor efter hand.

– Vi tycker att det har gått så bra som vi förväntat oss och detta kommer säkert ge följdprojekt. Man öppnar nya vägar helt enkelt.

Även Marie Stenquist och labbchefen Carl-Anton Karlsson ser fram emot att få se ett facit på projektet.

– Vi från Nordic Papers håll är självklart också spända på resultatet, säger hon.

NKP har tidigare berättat om projektet där man tar spillvärme och koldioxid från Nordic Papers bruk och låter alger använda detta till att blomma i små bassänger på brukets område. Nu är de i full gång med att skörda algerna.

– Det börjar det bli för kallt för dem, säger Nordic Papers pressansvarige Marie Stenquist.

Det störta arbetet med skördningen gjordes under torsdagskvällen. Man lät då bland annat vattnet i bassängerna sakta rinna ut.

– Vi gjorde det mesta i går. Någon gång i natt hade vattnet runnit klart och algerna hade klumpat ihop sig och sjunkit ner till botten, säger Susanne Ekendahl, forskare och projektledare från Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.

Än finns inga riktiga resultat, först ska algerna ligga och torka och sedan ska alla prover göras med vägning och uträkning.

– Det jobbet tar cirka en vecka och sedan ska allt räknas ihop. Lite senare i november kommer vi att hålla ett seminarium där vi presenterar alla resultat, säger hon.

Utvinner olja

Visionen med detta projekt, som genomförs av olika företag, universitet och organisationer, är att man från algerna ska kunna utvinna ny återvunnen energi. Bland annat är visionen att kunna utvinna olja att använda inom olika bioekonomiskaområden och skulle oljan inte hålla måttet till de olika användningsområdena så används den som eldningsolja.

– Det ligger väldigt rätt i tiden med ett sådant här projekt. Det har varit väldigt mediabevakat, säger Susanne Ekendahl och berättar att så sent som under torsdagskvällen kom reportrar och filmade vid bassängerna.

Hon menar också att den här typen av projekt oftast väcker fler frågor efter hand.

– Vi tycker att det har gått så bra som vi förväntat oss och detta kommer säkert ge följdprojekt. Man öppnar nya vägar helt enkelt.

Även Marie Stenquist och labbchefen Carl-Anton Karlsson ser fram emot att få se ett facit på projektet.

– Vi från Nordic Papers håll är självklart också spända på resultatet, säger hon.