2015-09-19 12:40

2015-09-19 12:40

Åker till Broadway för att bli inspirerad på nytt

RESA: Viktoria Widelius har kommit in på professionell dansutbildning

Dansprofilen Viktoria Widelius har undervisat elever i 19 år. Nu är det dags för ett äventyr där hon satsar på sig själv och dansen. Den 28 oktober lämnar hon Kristinehamn för några månader i USA och Broadway.
– Jag måste få ny inspiration och ny andning, säger hon.

Det är en nästintill omöjlig uppgift att beskriva hur mycket energi som Viktoria Widelius besitter. Varje vecka undervisar hon 400 elever i Kristinehamn och Karlstad. Hon anordnar föreställningar och parader och är alltid engagerad i flera projekt åt gången.

Men den 28 oktober ska hon göra något som bara är för hennes egen skull. Då släpper hon sitt jobb och sitt kompani för några månader i USA. Där ska hon bo i New York och dansa på skolan Steps on Broadway som hon blev antagen till förra veckan.

– Jag vill inte att vardagen bara ska rulla. Jag vill inte hamna i bitterheten. Det här ska verkligen bli jätteroligt.

Viktoria berättade inte för några andra än familjen att hon hade sökt till skolan.

– Tänk vad pinsamt det hade varit om jag inte kom in. Jag som alltid säger till mina elever att de ska satsa och vara bäst. Tänk då om fröken inte skulle kommit in. Då hade jag faktiskt emigrerat till Filipstad eller något, säger Viktoria och skrattar.

Prestera eller inte

För att bli antagen till skolan krävdes en ingående ansökan som bestod av 18 sidor information, videos på danssolo, snurrsolo, tekniksolo, balettsolo och vigsolo.

– Man märker att det är stor skillnad mellan att vara pedagog och koreograf gentemot att dansa själv igen. Man är ju orolig att kroppen inte ska hålla längre, det var några år sedan jag var som allra bäst. Nu ska man klara av 24 lektioner i veckan. Vi har enbart två lediga dagar under hela denna period och det är julafton och nyårsafton, så det är helt klart tufft. Men här gäller det bara att prestera. Det finns inget annat alternativ, säger hon.

Bort från jantelagen

Att resa bort från Kristinehamn och bo i USA i några månader är något hon ser fram emot.

– Det ska bli skönt att komma iväg från jantelagen. I USA är det en sådan stor skillnad. Där får man vara bra och vara bäst. Där behöver man inte ursäkta sig eller skämmas för att man är bra.

Viktoria berättar att hon alltid uppmanar sina elever att följa sina drömmar och att våga visa upp sig.

– Det här kommer att bli en egoboost för mig. Jag hoppas att jag kommer få ny och bättre inspiration, det krävs om jag ska hålla som danslärare i 31 år till. Jag ska suga i mig allt, säger hon.

Kräver sin planering

Att bli antagen till skolan är något som gör henne stolt över sig själv.

– Jag är nog mer stolt än vad jag tycker det är kul om jag kan uttrycka mig så. Hade jag sökt till skolan för tretton år sedan när jag var som bäst så hade allt gått ut på att vara just bäst för mig. Då hade jag inte fått med mig alls lika mycket hem som jag kommer få nu. Jag vet att jag inte kommer vara bäst nu, men allt jag önskar är att jag i alla fall inte kommer vara sämst, säger hon och skrattar.

Att resa iväg under sådan lång tid har krävt sin planering. Hon har bland annat haft tidig kursstart för sina elever denna höst och drog i gång med terminen redan under sommaren.

– Jag har planerat inför den här resan i minsta detalj. Jag har klämt in föreställningar och tävlingar så att allt är klart innan jag åker. Det är inte bara att åka när man driver sitt eget företag.

Det är en nästintill omöjlig uppgift att beskriva hur mycket energi som Viktoria Widelius besitter. Varje vecka undervisar hon 400 elever i Kristinehamn och Karlstad. Hon anordnar föreställningar och parader och är alltid engagerad i flera projekt åt gången.

Men den 28 oktober ska hon göra något som bara är för hennes egen skull. Då släpper hon sitt jobb och sitt kompani för några månader i USA. Där ska hon bo i New York och dansa på skolan Steps on Broadway som hon blev antagen till förra veckan.

– Jag vill inte att vardagen bara ska rulla. Jag vill inte hamna i bitterheten. Det här ska verkligen bli jätteroligt.

Viktoria berättade inte för några andra än familjen att hon hade sökt till skolan.

– Tänk vad pinsamt det hade varit om jag inte kom in. Jag som alltid säger till mina elever att de ska satsa och vara bäst. Tänk då om fröken inte skulle kommit in. Då hade jag faktiskt emigrerat till Filipstad eller något, säger Viktoria och skrattar.

Prestera eller inte

För att bli antagen till skolan krävdes en ingående ansökan som bestod av 18 sidor information, videos på danssolo, snurrsolo, tekniksolo, balettsolo och vigsolo.

– Man märker att det är stor skillnad mellan att vara pedagog och koreograf gentemot att dansa själv igen. Man är ju orolig att kroppen inte ska hålla längre, det var några år sedan jag var som allra bäst. Nu ska man klara av 24 lektioner i veckan. Vi har enbart två lediga dagar under hela denna period och det är julafton och nyårsafton, så det är helt klart tufft. Men här gäller det bara att prestera. Det finns inget annat alternativ, säger hon.

Bort från jantelagen

Att resa bort från Kristinehamn och bo i USA i några månader är något hon ser fram emot.

– Det ska bli skönt att komma iväg från jantelagen. I USA är det en sådan stor skillnad. Där får man vara bra och vara bäst. Där behöver man inte ursäkta sig eller skämmas för att man är bra.

Viktoria berättar att hon alltid uppmanar sina elever att följa sina drömmar och att våga visa upp sig.

– Det här kommer att bli en egoboost för mig. Jag hoppas att jag kommer få ny och bättre inspiration, det krävs om jag ska hålla som danslärare i 31 år till. Jag ska suga i mig allt, säger hon.

Kräver sin planering

Att bli antagen till skolan är något som gör henne stolt över sig själv.

– Jag är nog mer stolt än vad jag tycker det är kul om jag kan uttrycka mig så. Hade jag sökt till skolan för tretton år sedan när jag var som bäst så hade allt gått ut på att vara just bäst för mig. Då hade jag inte fått med mig alls lika mycket hem som jag kommer få nu. Jag vet att jag inte kommer vara bäst nu, men allt jag önskar är att jag i alla fall inte kommer vara sämst, säger hon och skrattar.

Att resa iväg under sådan lång tid har krävt sin planering. Hon har bland annat haft tidig kursstart för sina elever denna höst och drog i gång med terminen redan under sommaren.

– Jag har planerat inför den här resan i minsta detalj. Jag har klämt in föreställningar och tävlingar så att allt är klart innan jag åker. Det är inte bara att åka när man driver sitt eget företag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.