2015-09-14 06:00

2015-09-14 06:00

"Hemskt gärna bli fler"

REKRYTERING: Broängskyrkans scouter har startat upp för säsongen

Broängskyrkans scouter, BKU-scout, har precis startat upp för säsongen och ett tiotal barn mellan sju och fjorton år finns nu med i verksamheten. Mariana Mellgren, kåransvarig, berättar att de gärna vill bli fler och man inte behöver någon förkunskap. Alla är välkomna.

I många år har alla scoutkårer inom Kristinehamns kommun varit ute ibland annat skolorna för att rekrytera nya medlemmar. Detta är första året på länge som man inte gör det.

– Vi träffade mellan 120 och 140 elever förra året när vi besökte Hacklehemsskolan en hel dag, men vi fick inte ett enda svar. Det finns en del yngre som vill vara med men de är för unga än så länge, berättar Mariana Mellgren.

Att vara med i scouterna innebär inte att man tvångsmässigt måste komma på alla träffar och läger, utan barnen är välkomna så ofta de kan och vill.

– Tränar man och är med i någon idrottsförening krävs det att man måste vara på plats och jobba fullt ut i föreningen. Inom scouterna är det inte riktigt samma krav. Har man träning eller något annat som gör att man inte har möjlighet att komma på en träff, då kan man komma på nästa. Givetvis är det jättekul när alla är på plats men man ska inte känna samma måsten.

Viktigt för barnen

Något som Mariana Mellgren också poängterar är att föräldrar kan se scoutträffarna lite som ett andningshål då hon gärna ser att barnen lämnas själva på träffarna.

– Det är viktigt för barnen att de får vara själva ibland. Självklart om det är så att några föräldrar vill vara med och hjälpa till med skjuts eller någon aktivitet så är de alltid välkomna, men det är aldrig något krav från oss.

Förutom BKU-scout så finns det scoutkårer i Visnum, Ölme, Björneborg och på Frälsningsarmén i Kristinehamn. Kristinehamns scoutkår och Bäckhammars scoutkår är för tillfället vilande.

– Vi tillhör equmeniascout, som är en del i Scouterna Sverige. Några gånger om året försöker vi i S:t Georgskommttén göra saker tillsammans, för att scouterna ska få träffa varandra. Höstens projekt är bland annat en hajk under höstlovet och en grötfest före jul.

I många år har alla scoutkårer inom Kristinehamns kommun varit ute ibland annat skolorna för att rekrytera nya medlemmar. Detta är första året på länge som man inte gör det.

– Vi träffade mellan 120 och 140 elever förra året när vi besökte Hacklehemsskolan en hel dag, men vi fick inte ett enda svar. Det finns en del yngre som vill vara med men de är för unga än så länge, berättar Mariana Mellgren.

Att vara med i scouterna innebär inte att man tvångsmässigt måste komma på alla träffar och läger, utan barnen är välkomna så ofta de kan och vill.

– Tränar man och är med i någon idrottsförening krävs det att man måste vara på plats och jobba fullt ut i föreningen. Inom scouterna är det inte riktigt samma krav. Har man träning eller något annat som gör att man inte har möjlighet att komma på en träff, då kan man komma på nästa. Givetvis är det jättekul när alla är på plats men man ska inte känna samma måsten.

Viktigt för barnen

Något som Mariana Mellgren också poängterar är att föräldrar kan se scoutträffarna lite som ett andningshål då hon gärna ser att barnen lämnas själva på träffarna.

– Det är viktigt för barnen att de får vara själva ibland. Självklart om det är så att några föräldrar vill vara med och hjälpa till med skjuts eller någon aktivitet så är de alltid välkomna, men det är aldrig något krav från oss.

Förutom BKU-scout så finns det scoutkårer i Visnum, Ölme, Björneborg och på Frälsningsarmén i Kristinehamn. Kristinehamns scoutkår och Bäckhammars scoutkår är för tillfället vilande.

– Vi tillhör equmeniascout, som är en del i Scouterna Sverige. Några gånger om året försöker vi i S:t Georgskommttén göra saker tillsammans, för att scouterna ska få träffa varandra. Höstens projekt är bland annat en hajk under höstlovet och en grötfest före jul.