2015-09-11 06:00

2015-09-11 06:00

Nils Holgerssons matresa på skolorna

KOST: Möjlighet att prova traditionell svensk husmanskost

Barn och ungdomar i Kristinehamn ska få följa med på en matresa genom Sverige. Genom projektet Nils Holgerssons underbara matresa får de möjlighet att testa nya smaker och lära sig mer om svenska mattraditioner.

Projektet Nils Holgerssons underbara matresa har startats på initiativ av Karlstads kommun och är ett samarbete mellan sex värmländska kommuner. Precis som Nils Holgersson reste runt och upptäckte våra landskap kommer barnen nu att erbjudas nya smakupplevelser. Syftet är att presentera lokala maträtter från tolv olika landskap.

– Maten är en del av vårt kulturarv. Nu får barnen möjlighet att prova rätter som de kanske normalt sett inte brukar äta, säger Görel Jernberg, kostchef i Kristinehamns kommun.

Resan börjar nere i Skåne och den första landskapsrätten på menyn är kalops. Sedan fortsätter matresan upp genom landet och slutar i Norrbotten i början av april nästa år. Näst på tur längs vägen norrut står småländska isterband och halländsk laxpudding.

– En dag varannan vecka kommer det att finnas en ny landskapsrätt på menyn, berättar Görel Järnberg.

Närproducerat

De dagar som rätterna serveras finns det informationsblad utplacerade på matsalsborden. I dem kan eleverna läsa om maten och varför vissa rätter och råvaror är typiska för vissa områden.

Görel Jernberg berättar att det även har skickats ut information om projektet till rektorerna, om lärarna vill följa upp det i undervisningen.

Dagens rätt, kalops, verkar gå hem hos eleverna. Vid ett bord sitter några barn från klass 1D. De har skrapat tallrikarna rena och intygar att det smakade mycket bra.

Görel Jernberg berättar att köttet som serveras i kommunens skolor är närproducerat och kommer från slakterierna i Kil och Skövde.

– Vi börjar också närma oss målet om 25 procent ekologiska råvaror, säger hon.

Projektet Nils Holgerssons underbara matresa har startats på initiativ av Karlstads kommun och är ett samarbete mellan sex värmländska kommuner. Precis som Nils Holgersson reste runt och upptäckte våra landskap kommer barnen nu att erbjudas nya smakupplevelser. Syftet är att presentera lokala maträtter från tolv olika landskap.

– Maten är en del av vårt kulturarv. Nu får barnen möjlighet att prova rätter som de kanske normalt sett inte brukar äta, säger Görel Jernberg, kostchef i Kristinehamns kommun.

Resan börjar nere i Skåne och den första landskapsrätten på menyn är kalops. Sedan fortsätter matresan upp genom landet och slutar i Norrbotten i början av april nästa år. Näst på tur längs vägen norrut står småländska isterband och halländsk laxpudding.

– En dag varannan vecka kommer det att finnas en ny landskapsrätt på menyn, berättar Görel Järnberg.

Närproducerat

De dagar som rätterna serveras finns det informationsblad utplacerade på matsalsborden. I dem kan eleverna läsa om maten och varför vissa rätter och råvaror är typiska för vissa områden.

Görel Jernberg berättar att det även har skickats ut information om projektet till rektorerna, om lärarna vill följa upp det i undervisningen.

Dagens rätt, kalops, verkar gå hem hos eleverna. Vid ett bord sitter några barn från klass 1D. De har skrapat tallrikarna rena och intygar att det smakade mycket bra.

Görel Jernberg berättar att köttet som serveras i kommunens skolor är närproducerat och kommer från slakterierna i Kil och Skövde.

– Vi börjar också närma oss målet om 25 procent ekologiska råvaror, säger hon.