2015-09-11 06:00

2015-09-11 06:00

Kebab – snabbmat med gamla anor

MAT: Turkisk specialitet blev populär i Sverige

För den unga generationen som växer upp i dag är kebab mer självklart än rotmos med fläsk. Denna turkiska specialitet har snabbt blivit populär som snabbmat.

Den 11 september är det kebabens dag. Men faktum är att kebabens intåg i Sverige kom relativt sent. Tidigare hade det svenska köket fått nya tillskott i form av pasta, pizza och hamburgare.

I början av 1980-talet började kebaberna serveras i Sverige och de blev snabbt populära.

Mazin Golmami jobbar på Pizza house. Han förklarar att det säljs mest kebaber under helgerna. De serverar dem med två olika sorters kött, fläskkarré eller nötkött.

– 90 procent av kunderna är svenskar och de gillar fläskkött. Det gör en del av invandrarna också, säger han.

Själv äter han inte kött. Men han är snabb på att laga till en kebab med bröd. Med van hand skär han upp köttet och plattar till pizzadegen. Han formar den till en perfekt rund form som åker in i pizzaugnen. När brödet är frasigt och gyllenbrunt fyller Mazin Golmami det med kött, sås och massor av grönsaker.

De säljer flera olika sorters kebab. Förutom den traditionella med bröd finns det kebabpizza, kebabrulle, kebabtallrik med pommes frites och kebab med strimlat bröd. Det som är gemensamt är att det är generöst med grönsaker. Och sås. Det finns stark, mild och med vitlök.

– Själv tar jag bara mild, den är gjord på gräddfil, säger Mazin Golmami.

Och hur smakar kebaberna?

– Kunderna är nöjda, de tycker att det är gott, intygar Mazin Golmami.

Den 11 september är det kebabens dag. Men faktum är att kebabens intåg i Sverige kom relativt sent. Tidigare hade det svenska köket fått nya tillskott i form av pasta, pizza och hamburgare.

I början av 1980-talet började kebaberna serveras i Sverige och de blev snabbt populära.

Mazin Golmami jobbar på Pizza house. Han förklarar att det säljs mest kebaber under helgerna. De serverar dem med två olika sorters kött, fläskkarré eller nötkött.

– 90 procent av kunderna är svenskar och de gillar fläskkött. Det gör en del av invandrarna också, säger han.

Själv äter han inte kött. Men han är snabb på att laga till en kebab med bröd. Med van hand skär han upp köttet och plattar till pizzadegen. Han formar den till en perfekt rund form som åker in i pizzaugnen. När brödet är frasigt och gyllenbrunt fyller Mazin Golmami det med kött, sås och massor av grönsaker.

De säljer flera olika sorters kebab. Förutom den traditionella med bröd finns det kebabpizza, kebabrulle, kebabtallrik med pommes frites och kebab med strimlat bröd. Det som är gemensamt är att det är generöst med grönsaker. Och sås. Det finns stark, mild och med vitlök.

– Själv tar jag bara mild, den är gjord på gräddfil, säger Mazin Golmami.

Och hur smakar kebaberna?

– Kunderna är nöjda, de tycker att det är gott, intygar Mazin Golmami.

Fakta

Kebab är en maträtt från Mellanöstern. Den turkiska kebaben består av tunnskuret, sammanpressat lamm- och fårkött uppträtt på roterande grillspett. Allteftersom köttet grillas, skärs det i tunna skivor från spettet och serveras med bland annat kryddsås, olika grönsaker och bröd. Kebab kan även göras på andra sorters kött, fisk, eller grönsaker. Kebaben har sitt ursprung i Anatolien i Turkiet. Den tyske militären Helmuth von Moltke beskrev redan 1836 under sitt besök i Turkiet hur han åt kebab.

Källa: ne.se och wikipedia