2015-09-10 17:06

2015-09-10 17:06

Yoga för en god sak

HÄLSA: Har öppnat yogastudio i hemmet

Johanna Spjuth lämnade storstadslivet tillsammans med familjen för att finna lugnet på en mindre ort. Nu hjälper hon andra att nå inre harmoni genom att lära ut yoga.

Nästa vecka ordnar hon yogaklasser för att samla in pengar till flygtingkatastrofen.

Johanna och hennes familj flyttade till Kristinehamns från Stockholm för tre år sedan. De var trötta på livet i storstaden och kände till Kristinehamn sedan tidigare genom vänner.

– Vi ville bort från stressen, trafiken och det hårda klimatet, berättar Johanna.

De fastnade för gamla badhuset på Fabriksgatan och Johanna såg genast möjligheterna med huset. Rummet där det en gång i tiden funnits en simbassäng har förvandlats till en yogasal. På väggarna sitter det mörkgröna originalkaklet kvar och det är en härlig atmosfär i det ljusa rummet med de stora välvda fönstren.

Hitta sig själv

Johanna har utbildat sig till instruktör och lär ut så kallad hathayoga. Det är en mjukare form av yoga som anpassas efter klassen. Vid årsskiftet startade hon sitt företag Vardhanam yoga och satsar nu helhjärtat på det.

Hon förklarar att yogan hjälper människor att varva ner och hitta sig själva. Många upplever att vardagen är fylld av stress med måsten inom jobbet och ett pusslande för att få ihop familjelivet. Det är då lätt att glömma bort det egna välmåendet.

– Det handlar mycket om att lyssna på sig själv, säger Johanna.

Hon förklarar att yogan kan hjälpa till att skapa ett inre lugn som gör att det är lättare att ta viktiga beslut och göra de rätta valen i livet.

– Vi blir så påverkade av omvärlden hur vi ska vara, vad vi ska göra och hur vi ska se ut. Jag tror att många har ett behov av att komma ner och landa. Att bara få tystnad och stillhet.

Välgörenhet

Johanna har fem klasser per vecka och har även planer på att erbjuda föräldrayoga där man kan ta med sitt barn under klassen. Senare i höst kommer hon även att utöka med yoga för män och klasser för barn.

Nästa vecka, under måndag och tisdag, arrangerar Johanna tre välgörenhetsklasser. De som vill vara med får anmäla sig via Johannas hemsida eller Facebookeventet Yoga för Syrien. Alla som deltar får donera valfri summa.

– Normalt sett tar jag 150 kronor under en drop-in klass. Men alla summor är välkomna, varje bidrag gör skillnad, säger Johanna.

Pengarna kommer att gå till insamlingen ”From Kristinehamn with love” som startats av Johannas väninna Suzanna Rathje Hedberg. Det är en lokal insamling till Röda korsets hjälparbete för människor på flykt.

Johanna och hennes familj flyttade till Kristinehamns från Stockholm för tre år sedan. De var trötta på livet i storstaden och kände till Kristinehamn sedan tidigare genom vänner.

– Vi ville bort från stressen, trafiken och det hårda klimatet, berättar Johanna.

De fastnade för gamla badhuset på Fabriksgatan och Johanna såg genast möjligheterna med huset. Rummet där det en gång i tiden funnits en simbassäng har förvandlats till en yogasal. På väggarna sitter det mörkgröna originalkaklet kvar och det är en härlig atmosfär i det ljusa rummet med de stora välvda fönstren.

Hitta sig själv

Johanna har utbildat sig till instruktör och lär ut så kallad hathayoga. Det är en mjukare form av yoga som anpassas efter klassen. Vid årsskiftet startade hon sitt företag Vardhanam yoga och satsar nu helhjärtat på det.

Hon förklarar att yogan hjälper människor att varva ner och hitta sig själva. Många upplever att vardagen är fylld av stress med måsten inom jobbet och ett pusslande för att få ihop familjelivet. Det är då lätt att glömma bort det egna välmåendet.

– Det handlar mycket om att lyssna på sig själv, säger Johanna.

Hon förklarar att yogan kan hjälpa till att skapa ett inre lugn som gör att det är lättare att ta viktiga beslut och göra de rätta valen i livet.

– Vi blir så påverkade av omvärlden hur vi ska vara, vad vi ska göra och hur vi ska se ut. Jag tror att många har ett behov av att komma ner och landa. Att bara få tystnad och stillhet.

Välgörenhet

Johanna har fem klasser per vecka och har även planer på att erbjuda föräldrayoga där man kan ta med sitt barn under klassen. Senare i höst kommer hon även att utöka med yoga för män och klasser för barn.

Nästa vecka, under måndag och tisdag, arrangerar Johanna tre välgörenhetsklasser. De som vill vara med får anmäla sig via Johannas hemsida eller Facebookeventet Yoga för Syrien. Alla som deltar får donera valfri summa.

– Normalt sett tar jag 150 kronor under en drop-in klass. Men alla summor är välkomna, varje bidrag gör skillnad, säger Johanna.

Pengarna kommer att gå till insamlingen ”From Kristinehamn with love” som startats av Johannas väninna Suzanna Rathje Hedberg. Det är en lokal insamling till Röda korsets hjälparbete för människor på flykt.