2015-08-03 06:00

2015-08-03 17:04

Sven Bruhn har haft väderkoll i 70 år

VÄDER: Nästan en grad under normaltemperaturen

I 70 år har Sven Bruhn fört statistik över vädret i Kristinehamn. Förra året fick juli månad se många fina dagar med över 20 grader i medeltemperatur. I år har dock förhållandena varit sämre.

Normaltemperaturen för juli månad ligger på 16,5 grader under den senaste 30-årsperioden. Med sin egen utrustning har Sven hållit koll på vädret och temperaturen sedan 1945. Enligt honom har årets julimånad varit den kallaste sedan år 2000.

– Vi har haft en medeltemperatur på 15,8 grader, vilket är precis samma som år 2000. Dock har det sett lite värre ut på nederbördssidan där vi har fått stå ut med 130 millimeter regn under månaden, säger Sven.

Normalvärdet för nederbörd under juli menar Sven är 63 millimeter. Dock såg det ännu värre ut för sex år sedan då Sven mätte hela 222 millimeter regn. Motsatsen var 2013 då molnen endast bjöd på 19 millimeter.

Intresse sedan barnsben

Redan som 15-åring började Sven Bruhn föra statistik över vädret och temperaturerna. Anledningen var att han i samma veva skaffade sin första segelbåt och därför var beroende av att veta hur vädret såg ut.

– Det bet sig liksom fast och sedan har jag inte kunnat slita mig från termometern, säger han.

Det är inte heller någonting han vill eftersom han brinner för sitt intresse.

– Jag mäter temperaturen på morgonen, eftermiddagen och kvällen. Sedan håller jag koll under dagen vare sig det är mulet eller klart. Jag noterar om det regnar och hur intensivt skyfallet i sådana fall är, säger han.

Inte så illa

Sven menar dock att årets juli inte har varit allt för illa. Han säger att vi har fått en hel del sol och det finns år då kylan har varit värre.

– Allting handlar ju om vilket perspektiv man ser det ur, säger han, och fortsätter:

– Den kallaste sommaren hade vi 1987, då var det bara i snitt 12,7 grader varmt. Egentligen tycker jag att vi ska vara nöjda med den här sommaren, avslutar han.

Normaltemperaturen för juli månad ligger på 16,5 grader under den senaste 30-årsperioden. Med sin egen utrustning har Sven hållit koll på vädret och temperaturen sedan 1945. Enligt honom har årets julimånad varit den kallaste sedan år 2000.

– Vi har haft en medeltemperatur på 15,8 grader, vilket är precis samma som år 2000. Dock har det sett lite värre ut på nederbördssidan där vi har fått stå ut med 130 millimeter regn under månaden, säger Sven.

Normalvärdet för nederbörd under juli menar Sven är 63 millimeter. Dock såg det ännu värre ut för sex år sedan då Sven mätte hela 222 millimeter regn. Motsatsen var 2013 då molnen endast bjöd på 19 millimeter.

Intresse sedan barnsben

Redan som 15-åring började Sven Bruhn föra statistik över vädret och temperaturerna. Anledningen var att han i samma veva skaffade sin första segelbåt och därför var beroende av att veta hur vädret såg ut.

– Det bet sig liksom fast och sedan har jag inte kunnat slita mig från termometern, säger han.

Det är inte heller någonting han vill eftersom han brinner för sitt intresse.

– Jag mäter temperaturen på morgonen, eftermiddagen och kvällen. Sedan håller jag koll under dagen vare sig det är mulet eller klart. Jag noterar om det regnar och hur intensivt skyfallet i sådana fall är, säger han.

Inte så illa

Sven menar dock att årets juli inte har varit allt för illa. Han säger att vi har fått en hel del sol och det finns år då kylan har varit värre.

– Allting handlar ju om vilket perspektiv man ser det ur, säger han, och fortsätter:

– Den kallaste sommaren hade vi 1987, då var det bara i snitt 12,7 grader varmt. Egentligen tycker jag att vi ska vara nöjda med den här sommaren, avslutar han.