2015-08-03 06:00

2015-08-03 16:59

I Palestinas epicentrum

INTERNATIONELLT ARBETE: Magnus Persson har jobbat som följeslagare i Palestina

Under tre månader jobbade Magnus Persson nyligen som följeslagare på Västbanken i Palestina. Jobbet går bland annat ut på att objektivt observera det som händer under den pågående konflikten. Det är ett uppdrag som kräver både mod och vilja.

I en lägenhet i Hebron bodde 28-årige Magnus under tre månader tillsammans med folk från Filipinerna, Schweiz och Norge. De jobbade på uppdrag inom det Ekumeniska följeslagarprogrammet som startades av Kyrkornas världsråd. Genom programmet vill man genom förebyggande närvaro förhindra våld oroliga områden och även dokumentera och rapportera det som händer. Magnus beskriver tiden i Palestina som spännande och lärorik.

– Det här är någonting jag kommer bära med mig i livet en lång tid framöver, säger han.

Internationella frågor

Under sin uppväxt i Kristinehamn läste han samhällsvetenskap på Brogårdsgymnasiet och det var genom en resa till Bryssel som han fick upp ögonen internationella frågor.

– Jag ville veta mer om världens befolkning och se hur det ser ut i olika länder, säger han.

Magnus läste om följeslagarprogramet och kände direkt att det var något han ville göra.

– Det kändes som ett perfekt tillfälle för mig att bredda min kunskap om världen, säger han.

Attack på Cordoba

Den händelse som Magnus minns bäst inträffade bara ett par veckor efter han anlänt till Västbanken. På en skola i Hebron skulle barnen plantera olivträd, någonting som en Israelisk kvinna satte sig emot. Hon bröt demonstrativt av en palestinsk flagga som ett barn bar på. Israeliska soldater ingrep och försökte skingra folkmassan som samlades och situationen blev så våldsam att två personer fick föras därifrån i ambulans.

– Jag trodde inte det var möjligt. Friktionen mellan de två folkslagen kan skapa riktigt oroliga situationer, säger Magnus.

Var du inte orolig för din egen säkerhet?

– Självklart är det inte helt ofarligt att befinna sig i ett så oroligt område, men jag kände aldrig att min säkerhet var allvarligt hotad, säger han.

Föreläsning

I framtiden vill Magnus jobba med internationellt kopplade säkerhetsfrågor, men något specifikt yrke har han inte i siktet.

– Det här är mitt stora intresse och jag vill lära mig mer. Troligtvis kommer jag göra någon liknande resa igen, men jag vet inte när eller hur, säger han.

Den 4 oktober kommer Magnus att hålla en föreläsning på församlingshemmet för dem som är intresserade av situationen i Hebron. Föreläsningen arrangeras av Kristinehamn för mångfald.

I en lägenhet i Hebron bodde 28-årige Magnus under tre månader tillsammans med folk från Filipinerna, Schweiz och Norge. De jobbade på uppdrag inom det Ekumeniska följeslagarprogrammet som startades av Kyrkornas världsråd. Genom programmet vill man genom förebyggande närvaro förhindra våld oroliga områden och även dokumentera och rapportera det som händer. Magnus beskriver tiden i Palestina som spännande och lärorik.

– Det här är någonting jag kommer bära med mig i livet en lång tid framöver, säger han.

Internationella frågor

Under sin uppväxt i Kristinehamn läste han samhällsvetenskap på Brogårdsgymnasiet och det var genom en resa till Bryssel som han fick upp ögonen internationella frågor.

– Jag ville veta mer om världens befolkning och se hur det ser ut i olika länder, säger han.

Magnus läste om följeslagarprogramet och kände direkt att det var något han ville göra.

– Det kändes som ett perfekt tillfälle för mig att bredda min kunskap om världen, säger han.

Attack på Cordoba

Den händelse som Magnus minns bäst inträffade bara ett par veckor efter han anlänt till Västbanken. På en skola i Hebron skulle barnen plantera olivträd, någonting som en Israelisk kvinna satte sig emot. Hon bröt demonstrativt av en palestinsk flagga som ett barn bar på. Israeliska soldater ingrep och försökte skingra folkmassan som samlades och situationen blev så våldsam att två personer fick föras därifrån i ambulans.

– Jag trodde inte det var möjligt. Friktionen mellan de två folkslagen kan skapa riktigt oroliga situationer, säger Magnus.

Var du inte orolig för din egen säkerhet?

– Självklart är det inte helt ofarligt att befinna sig i ett så oroligt område, men jag kände aldrig att min säkerhet var allvarligt hotad, säger han.

Föreläsning

I framtiden vill Magnus jobba med internationellt kopplade säkerhetsfrågor, men något specifikt yrke har han inte i siktet.

– Det här är mitt stora intresse och jag vill lära mig mer. Troligtvis kommer jag göra någon liknande resa igen, men jag vet inte när eller hur, säger han.

Den 4 oktober kommer Magnus att hålla en föreläsning på församlingshemmet för dem som är intresserade av situationen i Hebron. Föreläsningen arrangeras av Kristinehamn för mångfald.