2015-08-02 13:28

2015-08-02 13:28

Tillbaka till 1700-talets Kristinehamn

STADSVANDRING: Kristinehamns historia får liv

I tre år har Christina Skan guidat historieintresserade Kristinehamnare och turister runt staden och berättat om historien bakom olika klenoder och byggnader. Turerna görs från våren till hösten och bjuder på en rundtur med hög detaljrikedom.

I fredags gjordes sommarens sista guidning. Med på turen var endast två personer från Köping, Saga Dahlsberg och Jouko Myyryläinen. De båda beskriver sig som två historieätare och vill ofta veta mer om staden de befinner sig i.

– Vi vill inte bara se, vi vill uppleva staden och lära oss historien, säger Saga.

Jouko håller med:

– Man rycks lätt med och kan nästan se de historiska händelserna spelas upp framför en, säger han.

Guidningen förde deltagarna runt i Kristinehamns centrum, förbi järnvågen och Nordenfeltarnas övernattningslägenhet. Vidare gick turen via trädgårdsgatan mot platsen där gamla kyrkan stod. Den avslutades vid poppelträden Adam och Eva och bjöd på en spännande inblick i staden som en gång var lika viktig för världsekonomin som Wall Street är i dag. Här sattes nämligen världsmarknadspriset på järn redan i slutet på 1600-talet.

Väcka invånarnas intresse

Under denna säsong har stadsvandringen haft totalt ett 70-tal deltagare. Christina Skan berättar att guidningen inte bara är till för turister, utan även för att väcka Kristinehamnarnas intresse för sin egen historia.

– Jag vill visa att vi verkligen har en stad att vara stolta över, säger hon.

Under turen är Christina klädd i en dress av den typ som man hade på sig under 1700-talet och en bit framåt i tiden.

– Regina Nordenfelt själv hade förmodligen på sig någonting i den här stilen. Det är ett sätt för mig att bringa mer liv åt berättandet, men också för att sticka ut lite och synas för dem som inte är med under turen, säger hon.

Nästa guidning görs i mitten av september. Vill man veta mer kan man kontakta Kristinehamns turistbyrå.

I fredags gjordes sommarens sista guidning. Med på turen var endast två personer från Köping, Saga Dahlsberg och Jouko Myyryläinen. De båda beskriver sig som två historieätare och vill ofta veta mer om staden de befinner sig i.

– Vi vill inte bara se, vi vill uppleva staden och lära oss historien, säger Saga.

Jouko håller med:

– Man rycks lätt med och kan nästan se de historiska händelserna spelas upp framför en, säger han.

Guidningen förde deltagarna runt i Kristinehamns centrum, förbi järnvågen och Nordenfeltarnas övernattningslägenhet. Vidare gick turen via trädgårdsgatan mot platsen där gamla kyrkan stod. Den avslutades vid poppelträden Adam och Eva och bjöd på en spännande inblick i staden som en gång var lika viktig för världsekonomin som Wall Street är i dag. Här sattes nämligen världsmarknadspriset på järn redan i slutet på 1600-talet.

Väcka invånarnas intresse

Under denna säsong har stadsvandringen haft totalt ett 70-tal deltagare. Christina Skan berättar att guidningen inte bara är till för turister, utan även för att väcka Kristinehamnarnas intresse för sin egen historia.

– Jag vill visa att vi verkligen har en stad att vara stolta över, säger hon.

Under turen är Christina klädd i en dress av den typ som man hade på sig under 1700-talet och en bit framåt i tiden.

– Regina Nordenfelt själv hade förmodligen på sig någonting i den här stilen. Det är ett sätt för mig att bringa mer liv åt berättandet, men också för att sticka ut lite och synas för dem som inte är med under turen, säger hon.

Nästa guidning görs i mitten av september. Vill man veta mer kan man kontakta Kristinehamns turistbyrå.