2015-07-20 06:00

2015-07-20 06:00

Blev som en i familjen

VÄRDFAMILJ: Codi från Minnesota var utbytesstudent i Sverige

Tungt farväl. Det var många tårar som föll ner från familjen Skoglund/Svenssons kinder när Codi Shogren skulle åka tillbaka till USA. Under ett läsår hade hon varit utbytesstudent i Sverige och bott hos familjen i Ölme. De känslomässiga banden blev mycket starka.

– Hon kommer alltid att vara en del av familjen, säger Marie Skoglund.

Familjen bor på Skråkviks gård i Ölme. Mamma Marie blir fortfarande tårögd när hon pratar om hur jobbigt det var när Codi Shogren som bodde hos dem under närmare ett års tid skulle åka hem igen. Det är den jobbiga delen av att vara värdfamilj. Marie och hennes man Morgan Svensson är familjehem och i familjen finns sju barn. Men trots att familjen redan är stor fanns det hjärterum för ytterligare en tonårstjej.

Matchning

Marie och Morgan var värdfamilj redan för fyra år sedan, då de tog emot en tysk tjej. De tyckte att det var en rolig upplevelse och bestämde sig förra året för att ta emot ytterligare en person.

Utbytesorganisationen YFU matchade familjens intressen och önskemål mot fem personer. Det var viktigt att personen skulle gilla djur och barn. Valet föll på Codi från Minnesota och i augusti förra året flyttade hon in hos familjen, som då bodde i Säffle.

Nära relation

Codi, som själv är ensambarn, fick snabbt en plats i den stora syskonskaran och blev som en i familjen. Hon stormtrivdes på gården och hjälpte gärna till med djuren. Allt från att gå ut med hundarna till att utfordra kaninerna. Hon och familjens tonårsbarn Miranda och Kewin fick en mycket nära relation. Codi fick vara med om att fira student, klä upp sig inför bal och gå på konfirmation. Hon gick ett skräddarsytt gymnasieprogram under sin tid i Sverige och på den lediga tiden deltog hon i familjens dagliga aktiviteter.

– Ibland fick vi dåligt samvete för att vi inte tog med henne och visade så mycket av Sverige. Men hon sa att det viktigaste var att få vara med oss i familjen, säger Marie och ler.

Det märks på henne att Codi alltid kommer att ha en speciell plats i hennes hjärta.

– Hon är väldigt speciell, fortsätter Marie.

”Ger mycket tillbaka”

Marie kan verkligen rekommendera andra familjer att ta emot en utbytesstudent. Att vara värdfamilj tycker hon är ett fantastiskt sätt att möta en ny kultur, lära känna en annan människa och utveckla sina språkkunskaper. Att vara värdfamilj är ett ideellt åtagande och man får ingen ersättning för till exempel mat och förbrukningsvaror.

– Jag tror att många ryggar tillbaka när de hör att man gör det här ideellt. Men om man provar att vara värdfamilj så kommer man förstå att det ger så mycket tillbaka att det inte är pengarna som är det viktiga, säger Marie.

Nästa sommar är planen att Codi ska komma tillbaka och hälsa på. Då ska hon stanna en månad. Att vara värdfamilj har gett mersmak och redan i höst funderar familjen på att ta emot en tjej från Schweiz.

Hur ska en bra värdfamilj vara?

– Har man bara ett öppet sinne och lite kärlek så kommer det att gå bra. Det är också viktigt att man är villig att dela med sig av sin egen tid. Det är ändå ett stort ansvar att ta emot ett barn, säger Marie.

– Hon kommer alltid att vara en del av familjen, säger Marie Skoglund.

Familjen bor på Skråkviks gård i Ölme. Mamma Marie blir fortfarande tårögd när hon pratar om hur jobbigt det var när Codi Shogren som bodde hos dem under närmare ett års tid skulle åka hem igen. Det är den jobbiga delen av att vara värdfamilj. Marie och hennes man Morgan Svensson är familjehem och i familjen finns sju barn. Men trots att familjen redan är stor fanns det hjärterum för ytterligare en tonårstjej.

Matchning

Marie och Morgan var värdfamilj redan för fyra år sedan, då de tog emot en tysk tjej. De tyckte att det var en rolig upplevelse och bestämde sig förra året för att ta emot ytterligare en person.

Utbytesorganisationen YFU matchade familjens intressen och önskemål mot fem personer. Det var viktigt att personen skulle gilla djur och barn. Valet föll på Codi från Minnesota och i augusti förra året flyttade hon in hos familjen, som då bodde i Säffle.

Nära relation

Codi, som själv är ensambarn, fick snabbt en plats i den stora syskonskaran och blev som en i familjen. Hon stormtrivdes på gården och hjälpte gärna till med djuren. Allt från att gå ut med hundarna till att utfordra kaninerna. Hon och familjens tonårsbarn Miranda och Kewin fick en mycket nära relation. Codi fick vara med om att fira student, klä upp sig inför bal och gå på konfirmation. Hon gick ett skräddarsytt gymnasieprogram under sin tid i Sverige och på den lediga tiden deltog hon i familjens dagliga aktiviteter.

– Ibland fick vi dåligt samvete för att vi inte tog med henne och visade så mycket av Sverige. Men hon sa att det viktigaste var att få vara med oss i familjen, säger Marie och ler.

Det märks på henne att Codi alltid kommer att ha en speciell plats i hennes hjärta.

– Hon är väldigt speciell, fortsätter Marie.

”Ger mycket tillbaka”

Marie kan verkligen rekommendera andra familjer att ta emot en utbytesstudent. Att vara värdfamilj tycker hon är ett fantastiskt sätt att möta en ny kultur, lära känna en annan människa och utveckla sina språkkunskaper. Att vara värdfamilj är ett ideellt åtagande och man får ingen ersättning för till exempel mat och förbrukningsvaror.

– Jag tror att många ryggar tillbaka när de hör att man gör det här ideellt. Men om man provar att vara värdfamilj så kommer man förstå att det ger så mycket tillbaka att det inte är pengarna som är det viktiga, säger Marie.

Nästa sommar är planen att Codi ska komma tillbaka och hälsa på. Då ska hon stanna en månad. Att vara värdfamilj har gett mersmak och redan i höst funderar familjen på att ta emot en tjej från Schweiz.

Hur ska en bra värdfamilj vara?

– Har man bara ett öppet sinne och lite kärlek så kommer det att gå bra. Det är också viktigt att man är villig att dela med sig av sin egen tid. Det är ändå ett stort ansvar att ta emot ett barn, säger Marie.