2015-07-10 06:00

2015-07-10 07:26

"Det här fartyget är väldigt speciellt"

SJÖLIV: Kristinehamnsbördiga Li Larsson är volontär på Götheborg

Li Larsson från Kristinehamn räds inte att klättra upp i masterna, många meter över det böljande havet. Hon arbetar till havs men kan inte få nog av livet ombord. På sin lediga tid deltar hon som volontär på Ostindiefararen Götheborg.

– Det här fartyget är väldigt speciellt, skrattar hon.

Li Larsson arbetar till vardags som matros på briggen Tre Kronor af Stockholm. Hon berättar att hon följt med som volontär på Götheborg nästan varenda sommar sedan 2007. När hon mönstrade på första gången hade hon ingen tidigare erfarenhet, förutom att hon seglat optimistjolle som barn. Hon hade hört talas om att man kunde vara volontär på Götheborg och gjorde en ansökan. Hon fick chansen att följa med och sedan dess är hon fast.

– Det speciella med det här fartyget är att stämningen är så fin ombord. Alla hjälper varandra och många kommer tillbaka år efter år. Det blir en stor gemenskap, förklarar Li.

Att hon skulle få vara med om att segla Götheborg i Vänern och till hemstaden Kristinehamn hade hon aldrig kunnat tro. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Hon mönstrade på i Vänersborg i söndags som mastskepparassistent.

– Mastskepparen leder vakterna och jag hjälper honom, förklarar Li.

Hårt men roligt

Arbetet på Ostindiefararen beskriver hon som hårt men roligt. Det är mycket arbete som måste göras för att underhålla fartyget. Det kan vara allt från att skrubba däck och skura toaletter till att guida besökare eller gå brandvakt. För att vara volontär på Götheborg krävs ingen tidigare erfarenhet. Det som krävs är dock att man är villig att klättra upp för att göra jobb i masterna. Men Li menar att det är en vanesak och att flera personer som varit höjdrädda nu arbetar obehindrat på hög höjd. Hon uppmuntrar dem som är intresserade av sjöliv att ta chansen.

– Det är en jättekul upplevelse, säger hon.

Nu väntar seglingen till Lidköping och därefter Karlstad där Li kliver av. Men det dröjer inte länge innan hon går ombord på Ostindiefararen igen. I mitten av augusti mönstrar hon på i Bremerhaven i Tyskland för att påbörja seglingen mot Göteborg via Amsterdam.

– Det här fartyget är väldigt speciellt, skrattar hon.

Li Larsson arbetar till vardags som matros på briggen Tre Kronor af Stockholm. Hon berättar att hon följt med som volontär på Götheborg nästan varenda sommar sedan 2007. När hon mönstrade på första gången hade hon ingen tidigare erfarenhet, förutom att hon seglat optimistjolle som barn. Hon hade hört talas om att man kunde vara volontär på Götheborg och gjorde en ansökan. Hon fick chansen att följa med och sedan dess är hon fast.

– Det speciella med det här fartyget är att stämningen är så fin ombord. Alla hjälper varandra och många kommer tillbaka år efter år. Det blir en stor gemenskap, förklarar Li.

Att hon skulle få vara med om att segla Götheborg i Vänern och till hemstaden Kristinehamn hade hon aldrig kunnat tro. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Hon mönstrade på i Vänersborg i söndags som mastskepparassistent.

– Mastskepparen leder vakterna och jag hjälper honom, förklarar Li.

Hårt men roligt

Arbetet på Ostindiefararen beskriver hon som hårt men roligt. Det är mycket arbete som måste göras för att underhålla fartyget. Det kan vara allt från att skrubba däck och skura toaletter till att guida besökare eller gå brandvakt. För att vara volontär på Götheborg krävs ingen tidigare erfarenhet. Det som krävs är dock att man är villig att klättra upp för att göra jobb i masterna. Men Li menar att det är en vanesak och att flera personer som varit höjdrädda nu arbetar obehindrat på hög höjd. Hon uppmuntrar dem som är intresserade av sjöliv att ta chansen.

– Det är en jättekul upplevelse, säger hon.

Nu väntar seglingen till Lidköping och därefter Karlstad där Li kliver av. Men det dröjer inte länge innan hon går ombord på Ostindiefararen igen. I mitten av augusti mönstrar hon på i Bremerhaven i Tyskland för att påbörja seglingen mot Göteborg via Amsterdam.