2015-07-07 17:35

2015-07-07 17:36

Ombord på skeppet

SJÖLIV: Kristinehamnare fick minnen för livet

Skepp o'hoj. Under söndagskvällen mönstrade två kristinehamnare ombord på ostindiefararen Götheborg. De beskriver det som ett minne för livet.

Kenneth Asplund mönstrade på som ljungman på Götheborg i Vänersborg vid sextiden på söndagseftermiddagen. Han ingick i ett vaktlag och har fått vara med och styra, hålla utkik och gå brandvakt ombord på det stora segelfartyget. Just brandvakten är extra viktig. Mycket är trä och tjärat tågvirke och det är viktigt att hela tiden kolla alla utrymmen.

– Det skulle vara ödesdigert om det skulle bli brand ombord, säger han.

Slapp klättra

Med ålderns rätt har han sluppit att klättra i riggen. Kenneth Asplund är 78 år och fick platsen ombord via sällskapet Blänkfyrarna som ska skjuta salut när Götheborg ankommer Vålösundet ute vid Picassoudden. De fick en plats och lotten föll på Kenneth Asplund. Visst har han sjövana men den segelbåt som han till vardags brukar glida omkring i är inte riktigt så att den kan mäta sig med skeppet Götheborg.

– Det är ett otroligt skepp. Det går inte att jämföra, utbrister han.

Hissade segel

Under den första natten gick de för motor men under måndagen hissade de segel. Trots att de bara hissade några at skeppets segel så kunde de hålla god fart eftersom det blåste en del.

– Vi höll nog fem, sex knop, uppskattar han.

En annan kristinehamnare på skeppet är Anna Wiktorsson. Hon jobbar på arbetsmarknadsenheten på Kristinehamns kommun och vann utlottningen av kommunens plats ombord. Hon förklarar att hon inte har ganska lite sjövana men att alla ombord är jättetrevliga.

– Vi har olika mycket erfarenhet, säger hon och förklarar att hon inte har seglat sedan hon var med i scouterna.

Hennes vaktlag började måndagen klockan fyra på morgonen medan det blåste och regnet vräkte ner. De blev blöta inifrån och ut.

– Det här är en helt ny upplevelse, skrattar hon.

Anna Wiktorsson trodde att det skulle bli svårt att sova i en hängkoj under däck.

– Jag sov gott, säger hon.

Kenneth Asplund mönstrade på som ljungman på Götheborg i Vänersborg vid sextiden på söndagseftermiddagen. Han ingick i ett vaktlag och har fått vara med och styra, hålla utkik och gå brandvakt ombord på det stora segelfartyget. Just brandvakten är extra viktig. Mycket är trä och tjärat tågvirke och det är viktigt att hela tiden kolla alla utrymmen.

– Det skulle vara ödesdigert om det skulle bli brand ombord, säger han.

Slapp klättra

Med ålderns rätt har han sluppit att klättra i riggen. Kenneth Asplund är 78 år och fick platsen ombord via sällskapet Blänkfyrarna som ska skjuta salut när Götheborg ankommer Vålösundet ute vid Picassoudden. De fick en plats och lotten föll på Kenneth Asplund. Visst har han sjövana men den segelbåt som han till vardags brukar glida omkring i är inte riktigt så att den kan mäta sig med skeppet Götheborg.

– Det är ett otroligt skepp. Det går inte att jämföra, utbrister han.

Hissade segel

Under den första natten gick de för motor men under måndagen hissade de segel. Trots att de bara hissade några at skeppets segel så kunde de hålla god fart eftersom det blåste en del.

– Vi höll nog fem, sex knop, uppskattar han.

En annan kristinehamnare på skeppet är Anna Wiktorsson. Hon jobbar på arbetsmarknadsenheten på Kristinehamns kommun och vann utlottningen av kommunens plats ombord. Hon förklarar att hon inte har ganska lite sjövana men att alla ombord är jättetrevliga.

– Vi har olika mycket erfarenhet, säger hon och förklarar att hon inte har seglat sedan hon var med i scouterna.

Hennes vaktlag började måndagen klockan fyra på morgonen medan det blåste och regnet vräkte ner. De blev blöta inifrån och ut.

– Det här är en helt ny upplevelse, skrattar hon.

Anna Wiktorsson trodde att det skulle bli svårt att sova i en hängkoj under däck.

– Jag sov gott, säger hon.