2015-07-06 06:00

2015-07-07 09:02

"Var en stor befrielse"

UPPFÖLJNING: Kämpen Albin är hemma efter sin hjärtoperation

Det var i november som Albin föddes i vecka 25. NKP träffade hans föräldrar i julas när de fortfarande bodde på sjukhuset. Nu har familjen kommit hem och Albins medfödda hjärtfel är opererat. Nu väntar vardagen hemma i Kristinehamn.

Hemma hos Emelie Gustafsson och Anders Larson står dörren öppen och maten i ugnen doftar gott. I Soffan ligger Albin och sprattlar med benen och ler mot en leksaksgiraff. Både Emelie och Anders handleder pryds av ett armband med texten ”Hjärtebarn” på. Och det är just vad han är, deras Albin, ett hjärtebarn.

Vecka 25

Albin skulle egentligen inte vara äldre än fem månader nu men då han föddes redan i graviditetsvecka 25 är han inne på sin åttonde månad i livet. Sedan NKP skrev om familjen sist har han gjort en så kallad ballongsprängning och den 8 juni opererade även ett läkarteam hans medfödda hjärtfel och lämnade kvar ett ärr på hans bröstkorg. Vägen dit har varit lång för hela familjen. Flera gånger har Albins operation skjutits fram.

– Vi fick datumet framflyttat två gånger när vi var på plats på sjukhuset nere i Göteborg och hade förberett honom. Vi hade fått skrubbat honom ren, gjort ultraljud och röntgat honom och vi satt och väntade på att läkarteamet skulle komma. Men i stället kom det bara en läkare som berättade att det inte fanns någon plats på intensiven. Så det var bara att åka hem igen. Tredje datumet vi fick, då blev det operation. Tredje gången gillt helt enkelt, berättar Emelie Gustafsson samtidigt som hon lockar fram ett skratt hos Albin.

100 procent

När familjen befann sig nere i Göteborg och den drygt tre timmar långa operationen drog i gång kom verkligheten ifatt dem.

– Det var först när läkaren tog honom från min famn som jag förstod att det kunde vara sista gången jag såg honom i livet, säger Emelie och tar upp Albin mot sin arm.

När telefonen ringde och de fick beskedet att operationen gått enligt planerna släpptes en stor tyngd från deras axlar.

– Det var en stor befrielse. Vi var rädda för att vi skulle tycka att det var jobbigt att se honom efteråt men han var helt enkelt så vacker när han låg där trots alla slangar. Och det bästa av allt var att se att saturationen visade 100 procent. Alltså att han kunde syresätta sig själv helt, förklarar Emelie och gör en segerdans så storasyster Meja skrattar glatt.

Ny operation väntar

Under veckan väntar en ny operation i Göteborg för Albin. Han ska operera sitt pungbråck men efter den operationen ska familjen förhoppningsvis få komma in helt i vardagen.

– Det här blir sista operationen för nu. Däremot kommer han behöva operera in en ny hjärtklaff när han blir äldre. De vet inte exakt när det kommer behövas, men kanske när han blir tonåring. Det ska bli skönt att se hur han blir när bråcket är fixat för det har märkts att han har haft ont av det, säger Emelie.

Det är många kristinehamnare, men också människor utifrån, som följt familjens resa. Dagligen får Emelie kommentarer på sin blogg som hon startade när Albin föddes och även på Facebook är det många som hör av sig. Vill man veta hur fortsättningen blir för Albin kan man läsa det på bloggen med namnet 600 gram kärlek.

Hemma hos Emelie Gustafsson och Anders Larson står dörren öppen och maten i ugnen doftar gott. I Soffan ligger Albin och sprattlar med benen och ler mot en leksaksgiraff. Både Emelie och Anders handleder pryds av ett armband med texten ”Hjärtebarn” på. Och det är just vad han är, deras Albin, ett hjärtebarn.

Vecka 25

Albin skulle egentligen inte vara äldre än fem månader nu men då han föddes redan i graviditetsvecka 25 är han inne på sin åttonde månad i livet. Sedan NKP skrev om familjen sist har han gjort en så kallad ballongsprängning och den 8 juni opererade även ett läkarteam hans medfödda hjärtfel och lämnade kvar ett ärr på hans bröstkorg. Vägen dit har varit lång för hela familjen. Flera gånger har Albins operation skjutits fram.

– Vi fick datumet framflyttat två gånger när vi var på plats på sjukhuset nere i Göteborg och hade förberett honom. Vi hade fått skrubbat honom ren, gjort ultraljud och röntgat honom och vi satt och väntade på att läkarteamet skulle komma. Men i stället kom det bara en läkare som berättade att det inte fanns någon plats på intensiven. Så det var bara att åka hem igen. Tredje datumet vi fick, då blev det operation. Tredje gången gillt helt enkelt, berättar Emelie Gustafsson samtidigt som hon lockar fram ett skratt hos Albin.

100 procent

När familjen befann sig nere i Göteborg och den drygt tre timmar långa operationen drog i gång kom verkligheten ifatt dem.

– Det var först när läkaren tog honom från min famn som jag förstod att det kunde vara sista gången jag såg honom i livet, säger Emelie och tar upp Albin mot sin arm.

När telefonen ringde och de fick beskedet att operationen gått enligt planerna släpptes en stor tyngd från deras axlar.

– Det var en stor befrielse. Vi var rädda för att vi skulle tycka att det var jobbigt att se honom efteråt men han var helt enkelt så vacker när han låg där trots alla slangar. Och det bästa av allt var att se att saturationen visade 100 procent. Alltså att han kunde syresätta sig själv helt, förklarar Emelie och gör en segerdans så storasyster Meja skrattar glatt.

Ny operation väntar

Under veckan väntar en ny operation i Göteborg för Albin. Han ska operera sitt pungbråck men efter den operationen ska familjen förhoppningsvis få komma in helt i vardagen.

– Det här blir sista operationen för nu. Däremot kommer han behöva operera in en ny hjärtklaff när han blir äldre. De vet inte exakt när det kommer behövas, men kanske när han blir tonåring. Det ska bli skönt att se hur han blir när bråcket är fixat för det har märkts att han har haft ont av det, säger Emelie.

Det är många kristinehamnare, men också människor utifrån, som följt familjens resa. Dagligen får Emelie kommentarer på sin blogg som hon startade när Albin föddes och även på Facebook är det många som hör av sig. Vill man veta hur fortsättningen blir för Albin kan man läsa det på bloggen med namnet 600 gram kärlek.